Kert, Növény, Tippek

Növekedési repedések: hogyan akadályozhatod meg, hogy a paradicsomod felhasadjon?

A saját paradicsom termesztése nem bonyolult tudomány, ha betartja az alapvető tippeket a jó termés érdekében. Finom gyümölcsöket termeszthet, amelyekkel színessé teheti a nyári salátákat és más népszerű recepteket. De néha, amikor éppen érik, megjelenik néhány repedezett paradicsom a tőkén, éppen akkor, amikor azt hitte, hogy minden jól megy. Lehet, hogy attól kezd félni, hogy betegség vagy rovarkártevők vannak a dologban, de valójában az egyik leggyakoribb problémával áll szemben, amellyel a kertészek szembesülnek, akik úgy döntenek, hogy paradicsomot ültetnek. Tudja meg, hogyan akadályozhatja meg, hogy a paradicsom felhasadjon, és milyen okok miatt fordul elő ez a probléma.

Ha ránéz, azt hihetné, hogy baj van, hiszen ez ellentétben áll a szupermarketek paradicsomainak tökéletességével, ahol a szabálytalan vagy a legkisebb hibával rendelkező gyümölcsök általában nem kerülnek a polcokra. Pedig ezek a repedések semmi komolyat nem jelentenek!

Miért repedeznek a paradicsomok?

A paradicsom repedése az erősen ingadozó vízellátáshoz kapcsolódik. Ha például a paradicsompalánták egy ideig kiszáradnak, majd szakadó eső következik, a repedés kockázata nagyon nagy lesz. Általánosságban elmondható, hogy a hirtelen nagy mennyiségű víz nagy kárt okozhat a paradicsomban, mivel a hús nagyon gyorsan megduzzad. Mivel a héj nem rugalmas, nehezen tud lépést tartani, ami a látható repedésekhez vezet. Nem kell tehát attól tartania, hogy a betegség elhatalmasodott a kertjében, és átterjedhet más növényekre.

Meg kell jegyezni, hogy a megrepedt paradicsom még mindig tökéletesen ehető. A gyümölcshús azonban jobban ki van téve, ami sérülékenyebbé teszi a gyümölcsöt. Szedje le tehát gyorsan a felhasadt paradicsomot, hogy ne adjon időt a rothadásnak, a betegségeknek és az egyéb ragadozóknak (darazsak, fülbemászók stb.) a megtelepedésre. Ezután távolítsa el a felhasított részt, és a lehető leggyorsabban fogyassza el vagy főzze meg.

Hogyan kerülhető el a felhasadt paradicsom?

1) Termesszen olyan paradicsomfajtákat, amelyek ellenállóbbak a repedésekkel szemben

Egyes paradicsomfajták héja rugalmasabb, és ellenállóbbak a repedésekkel szemben. A hibrid paradicsomfajták általában sokkal kevésbé repedeznek. Ne habozzon ellenőrizni a címkét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az Ön által választott fajta kevésbé hajlamos a repedésre.

2) A megfelelő ültetési technika

A hasadás korlátozásához tavasszal ültessen mélyebbre. Azzal, hogy nemcsak a gyökereket, hanem a szár egy részét is betemeti, megvédheti a gyökereket a kiszáradástól.

3) Válassza ki a megfelelő helyet a paradicsom elültetéséhez

Hogy megakadályozza a paradicsom hasadását, a legjobb, ha fedett helyen termeszti. Ez megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, így a hosszú szárazságtól vagy a heves esőzésektől, amelyek megnehezíthetik az öntözést. Ennek a megoldásnak köszönhetően nincs többé hirtelen változás a fejlődésükben! Alternatív megoldásként választhatja a magas ágyásos kertet, amely jobb talajelvezetést biztosít. Az emelt ágyások megakadályozzák, hogy a gyökerek vízzel telítődjenek. Az esőzésekből származó felesleges víz gyorsabban elvezethető.

4) Öntözze rendszeresen a paradicsompalántákat, de ne öntözze túl a növényeket

Az ültetés első néhány hetében fontos, hogy bőségesen, de elosztva öntözzük, hogy a növények mélyen gyökeresedjenek. Így a gyökerek kevesebb felesleges felszíni vizet vesznek fel eső után. Hogyan tovább? Ideális esetben használjon csepegtető vagy pálcás rendszert, és soha ne öntözze a lombozatot, hogy csökkentse a lombbetegségek kockázatát. Két öntözés között soha ne hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Rendszeres öntözéssel tartsa enyhén nedvesen. Ezenkívül lassan és hosszú időn keresztül öntözze, hogy a víz mélyen behatolhasson. Ne siessen: a túl gyors öntözés a vizet a felszínen tartja, és elősegíti a repedezést.

5) Mulcsozza a paradicsompalántáit

Egy jó réteg szerves mulcs (jól lebomlott komposzt, szalma vagy fűnyesedék) segít megőrizni a nedvességet a talajban. Ez segít megelőzni a vízellátás nagymértékű ingadozását, és ezáltal a héj repedését is. A szezon végén ne felejtse el megfordítani a mulcsot, hogy segítsen lebomlani a következő szezonban hozzáadandó réteg alatt.

6) Válassza ki a megfelelő műtrágyát, hogy elkerülje a paradicsom repedezését

A túl sok nitrogént tartalmazó műtrágya valószínűleg túl gyorsan növeszti a paradicsomot. Ha túl gyorsan nőnek, nagyon nagy lesz a repedés kockázata. A műtrágya megválasztása ezért olyan lényeges pont, amelyet minden kertésznek figyelembe kell vennie.

7) Szedje korán a paradicsomot

A kettéhasadt gyümölcs nagyobb valószínűséggel rothad el, mielőtt még ideje lett volna megérni. Ezért ne habozzon a megrepedt paradicsomot még a teljes érés előtt leszüretelni. Így a leszedés után is tovább pirosodhatnak, vagy segíthet nekik, ha újságpapírban vagy almával és banánnal érleli őket (amelyek jó mennyiségű etilént bocsátanak ki, egy olyan gázt, amely segíti a gyümölcsök és zöldségek gyorsabb érését).