Egészség

Több millió embernek van atka a szempilláján, és nem is tud róla. Ezek a tünetek

Semmi sem olyan visszataszító, mint egyszerű statisztikákat megismerni a visszataszító parazitákról és az emberrel való kapcsolatukról.

Például a hólyagos bőratka, a Demodex folliculitis (szőrtüszőatka) egy olyan parazita, amely az arcszőrzet tüszőiben található, és túlságosan is gyakori.

Több millió különböző embernél megtalálható az orrban, az arcon és a szempillák területén, a szempillák a leggyakoribb előfordulási helye.

Tudja meg, milyen tünetei vannak, és hogyan szabadulhat meg tőle.

Mik azok a Demodex atkák (szőrtüszőatka)?

A Demodex atkák, vagyis a szőrtüszőatkák egy egyedülálló faj, amely a bőrben – pontosabban a faggyúmirigyekben és a szőrtüszőkben – él.

Több tucat ismert faj létezik, és valószínűleg különböző emlősöket, például kutyákat és embereket használnak gazdatestként, de nem korlátozódnak rájuk.

Ezek az atkák a bőrön található baktériumok fogyasztásával táplálkoznak. Párosodnak és petéket raknak, de szerencsére teljes életciklusuk rövid.

Az atkák olyan rövid életűek, hogy testükben még megfelelő folyamat vagy szerv sem található, amely segítené őket a salakanyagok kiürítésében. Általában a kikelésüket követő két héten belül elpusztulnak.

Általánosságban elmondható, hogy az atkák és gazdaszervezetük általában békésen, mindenféle irritáció nélkül élnek együtt. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nehéz kimutatni őket.

Mindazonáltal, ha ezeknek az atkáknak a száma a szempillákban megnő, fertőzés és számos nem kívánt és a gazdaszervezet számára nagyon kellemetlen mellékhatás léphet fel.

A szempilla atkafertőzés figyelmeztető jelei

Bár a szempilla atkákról nem sokat tudunk biztosan, úgy vélik, hogy felelősek a rosacea, sőt az olyan gombás bőrfertőzések, mint a trichophytosis kialakulásáért is.

Úgy vélik, hogy számos bőrprobléma akkor jelentkezik, amikor túl sok atka van a bőrben, amelyek túl sok petét raknak és elhalt testeket hagynak maguk után, így eltömítik a pórusokat, és megakadályozzák a bőr önmegtisztító képességét.

Bár nem mindegyik tünet garantálja, hogy fertőzésről van szó, árulkodó jelek lehetnek:

  • Hajhullás
  • viszketés vagy égő érzés
  • eltömődött pórusok, például pattanások
  • a bőr kiütéses megjelenése
  • vörös vagy duzzadt bőr

Hogyan lehet megszabadulni a szempilla atkáktól

Érthető, hogy az ember szeretné kezelni a szempilla atkafertőzést, és megelőzni annak újbóli előfordulását. A jó hír az, hogy számos természetes, házi gyógymód áll rendelkezésre a szempilla atkafertőzés kezelésére!

Sok közülük bizonyított kutatásokkal igazolt, és hihetetlenül egyszerű:

Babasampon (a szemre). A szem gyengéd mosása naponta kétszer ugyanannyi vízzel hígított babasamponnal segít az embernek megszabadulni az atkáktól a szempillákról (próbáljon meg érzékeny bőrre való természetes sampont használni, hogy elkerülje a bőrirritációs problémákat).

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód a Demodex atkák elleni küzdelemben.

Fontos azonban, hogy ne használjuk a szem közelében, mivel súlyos irritációt okozhat.

Használja a teafaolajat a test vagy az arc egyéb olyan részein, amelyeket Demodex atkákkal fertőzöttnek tart, mert a hígítatlan teafaolaj alkalmazása után az atkák túlélési ideje kevesebb, mint 15 perc.

Megpróbálhatja az említett olajat egy flakon samponhoz vagy testszappanhoz adni, és a szokásos módon mosakodni.

Megelőzés

A szempilla atkák kezelésének legjobb módja elsősorban az, hogy elkerüljük a fertőzést. Ezek a tippek esélyt adnak arra, hogy teljesen elkerülje őket:

  1. Naponta kétszer, reggel és este mossuk meg az arcunkat, és a szemkörnyéket csak gyengéden, vízzel.
  2. Soha ne adjon kölcsön sminket, különösen ne szempillaspirált.
  3. Csak olajmentes sminket és kozmetikumokat használjon.
  4. Ha sminket visel, vagy ezen a területen felesleges szennyeződés vagy olaj található, naponta használjon szempillakefét.

A tanulság az, hogy jobb félni, mint utólag megijedni, így ha a bőre irritált és viszket, próbálja meg megtisztítani a szempilláit, és alkalmazzon megelőzési módszereket a jövőre nézve.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.