Szépség, Tippek

A szakértők krémeket ajánlanak, a nagymamák banánt használnak. Amikor a repedezett sarok lehetetlenné teszi a járást.

A repedezett sarok nagyon gyakori probléma, amitől sokan szenvednek. Azonban könnyen komoly problémává nőheti ki magát, különösen, ha a repedések mélyebb repedésekké mélyülnek, és az állás vagy a járás kínzóan fájdalmassá válik. Miért repedezik a sarok, mi segít a repedt sarkon, és mit tanácsolnak nagyanyáink?

A repedezett sarok az egyik olyan probléma, amely abszolút bárkit érinthet. A felnőtt lakosság akár 20 százaléka is tapasztalja életében, a nők akár 50 százalékkal gyakrabban számolnak be róla, mint a férfiak.

A sarokrepedés gyakran kockázati tényezők kombinációja miatt alakul ki, beleértve a túlsúlyosságot vagy elhízást, a hosszú ideig tartó kemény felületen való állást, a nyitott orrú cipők viselését vagy olyan orvosi hajlamokat, mint a cukorbetegség vagy az atópiás dermatitisz. Az olykor igen fájdalmas állapotok azonban elkerülhetők, és a helyzet akkor is kezelhető, ha már érinti a probléma.

Mit tanácsolnak nagyanyáink

Mint a legtöbb problémával, nagyanyáink is tudták, hogyan kell kezelni a repedt sarkakat. És mint tudjuk, néhány tanácsuk gyakran valóban bevált, mint például itt olvashatod. Az egyik ilyen tipp az, hogy este kenjük be a lábunkat vazelinnel, húzzunk rá zoknit, és feküdjünk le aludni. Reggelre gyönyörűen puha sarkad lesz.

A repedezett, kemény sarkakra azonban állítólag beválik egy pépesített banánból készült pakolás is, amit legalább tíz percig rajta kell hagyni, majd leöblíteni. A disznózsír felkenése, amelyet ideális esetben egy éjszakán át hagyunk a sarkakon, szintén nagyon népszerű tipp. Azonban túrót is kenhetünk a sarkakra, majd egy műanyag zacskóval és zoknival lefedve hagyjuk rajta egy éjszakára.

Banános pakolás

A banán gazdag káliumban, A- és B-vitaminban, amelyek táplálják és puhítják a bőrt. A banános pakolás elkészítése nagyon egyszerű: csak hámozzon meg egy érett banánt, és törje össze villával egy tálban. A banános pépet kenje fel a sarkára, és húzzon rá egy zoknit. Hagyja hatni legalább 20 percig, majd mossa le langyos vízzel. Ismételje meg a kezelést naponta egyszer, amíg javulást nem érez.

A banános pakolás 10-15 percig maradhat a sarkán, aztán mossa le meleg vízzel, és mártsa pár percre hideg vízbe a lábát. Ez segít a repedések összezárásában és a hidratálásban. A kezelést akár minden nap elvégezheti, amíg nem lesz elégedett az eredménnyel.

A repedezett sarok kezelése banánnal tehát egy egyszerű és hatékony módszer, amelyet otthon is elvégezhet.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.