Egészség, Tippek

Amikor az orrából elkezdett folyni a vér, ösztönösen így tett, miközben ismerőse, aki ápolónő, azonnal kiabálni kezdett, hogy hagyja abba

Bevezetésképpen érdemes hangsúlyozni, hogy a legtöbb orrvérzés teljesen ártalmatlan. Néha elég egy kis hőmérsékletváltozás (pl. a hideg utcáról a szaunába érve) ahhoz, hogy az apró erek elpattanjanak, és kisebb orrvérzést okozzanak.

Egyéb okok:

  • Allergia és megfázás,
  • túl hideg vagy száraz levegő,
  • magas vérnyomás,
  • idegen testek jelenléte,
  • néha a rákos megbetegedések egyik tünete is lehet.

Amikor azt látjuk, hogy az orrból vér folyik, először is meg kell őriznünk a nyugalmunkat. Nyugodtan üljünk le, és a fejünket előre hajtsuk, ne hátra! Lélegezzünk a szánkon keresztül.

Öt perc múlva ellenőrizzük, hogy elállt-e a vérzés, és ha nem, akkor tegyünk hideg borogatást vagy néhány tiszta ruhába csomagolt jégkockát az orrunkra.

Sokan úgy állítják el az orrvérzést, hogy gézt tesznek az orrukba, és ez a módszer működik is, feltéve, hogy nem használunk túl sok gézt – lélegezni ugyanis tudnunk kell. És semmi esetre se feküdjünk le! Azt kockáztatjuk, hogy megfulladunk a saját vérünkben.

Ha azonban 20 percen belül nem sikerül elállítani a vérzést, akkor menjünk a sürgősségi osztályra. Ha a vérzés a fejünk beverése után keletkezett, azonnal kórházba kell mennünk! Lehet, hogy koponyatörés történt. És a legkézenfekvőbb eset – ha az orrunk vérzik, miután megütöttük (vagy valaki más megütötte), és eldeformálódott, akkor nem kerülhető meg, hogy orvos hozza rendbe. Sajnos ez olyasmi, ami fájni fog …

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.