Háztartás, Tippek

Még ha 40°C is van: miért nem szerelnek klímát a ravasz németek?

Németországban kevésbé elterjedt a légkondicionálás, mint a hasonló éghajlatú országokban.

Miért nem használnak légkondicionálót a németek?

Németországban egyre melegebb az éghajlat, de a legtöbb város utcáin sétálva nehéz észrevenni a más országokban megszokott légkondicionáló dobozokat. Németországban több okból sem szokás légkondicionálót felszerelni még a meleg időben sem, és 4 fő okot emelhetünk ki.

Miért nem szokás légkondicionálót felszerelni Németországban

A fő ok a villamosenergia-tarifák költsége.

„Az áram most 40-50 eurócentbe kerül kilowattóránként, ami négyszer drágább, mint az Egyesült Államokban.”

A németek nagyon környezettudatosak. Nagyon szeretnének energiát spórolni, bármi áron.

Vagyis sok németnek nincs szüksége légkondicionálóra, és úgy gondolják, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik a természetes szellőzés és az időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás.

A harmadik ok, amiért a németek nem szeretik a légkondicionálást, az az, hogy egyszerűen nem hisznek a légkondicionálás előnyeiben. A legtöbb német állampolgár meg van győződve arról, hogy a légkondicionálás a betegségek oka.

Ráadásul a légkondicionálók zaja zavaró lehet mások számára, ami szintén befolyásolhatja a légkondicionálók beszerelése melletti döntést.

A negyedik ok az éghajlat. Németország legtöbb régiójának éghajlata általában nem olyan meleg, hogy légkondicionálóra lenne szükség a kényelmes beltéri környezethez. Sok épület vastag falakkal és jól szigetelt ablakokkal is rendelkezik, ami segít hűvösen tartani a belső tereket a nyári hónapokban.

Hogyan tartsa hűvösen otthonát nyáron

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy nyáron hűvösen tartsa otthonát, az, ha éjszaka kinyitja az ablakokat, hogy a nap során érkező leghidegebb levegőt beengedje a házba.

„Reggel az ablakok és redőnyök bezárása segít a hűvös levegő bent tartásában, és minimalizálja a kinti napfény okozta napfűtést.”

A legtöbb német otthonban minden ablakon van redőny, amelyet kézzel, fogantyúval vagy automatikusan, elektromotorral lehet működtetni.

„Nagyon fontos, hogy legalább naponta egyszer szellőztessünk és cseréljük ki a levegőt otthonunkban az egészségünk érdekében, valamint a penész- és gombásodás megelőzése érdekében. A szellőztetés, vagyis a levegő kényszerítése az otthonában hűvösebbé teszi azt, de a hangulatát és a közérzetét is javíthatja pusztán az ablakok kinyitásával.”