Háztartás

A legtartósabb termékek, amelyeket ok nélkül kidobsz, mert a szavatossági időt nézed!

Sokan azonnal kidobják az élelmiszereket, miután lejárt a csomagoláson feltüntetett lejárati idő. Ez jó szokás, ha a gyorsan romló termékekre gondolunk. Vannak azonban olyan termékek, amelyek egyáltalán nem romlanak meg, és mégis fel van tüntetve rajtuk a lejárati idő… miért? Először is, a gyártóknak ilyen dátumot kell feltüntetniük a termékeiken, másodszor pedig ez garantálja, hogy a termék állaga és íze változatlan, nem pedig a termék minőségét.
Ajánlott 14 napos készletet tartani otthon természeti katasztrófák, árvíz vagy áramkimaradás esetére. Ez a 12 termék lényegesen tovább tart!

1) Méz
A tudósok még az egyiptomi piramisokban is találtak olyan mézet, amely még fogyasztható volt.

2) Zsír
A hosszú eltarthatóság abból ered, hogy a zsír sokkal kevesebb fehérjét és vizet tartalmaz, mint a vaj.

3) Só
Aki már volt iskolai kiránduláson sóbányában, annak tudnia kell, hogy a só évezredek óta vagy még régebb óta a föld alatt (vagy a tengerben) van. Ezért logikus, hogy a tengeri sónak vagy a durva sónak nincs lejárati ideje.

4) Víz
A szavatossági idő nem a vízre, hanem a palackra vonatkozik!

5) Kukoricaliszt
Száraz és sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolva a kukoricaliszt soha nem romlik meg.

6) Makaróni
A teljes kiőrlésű makaróni kivételével a makaróni soha nem romlik meg.

7) Rizs
A fehér rizs korlátlan ideig tárolható. A barna és a vadrizs más, mivel ezeknek a rizsfajtáknak magasabb a zsírtartalmuk.

8) Konzervek
A konzervek textúrája, színe és íze megváltozhat, de maga az élelmiszer a lejárati idő után még sok-sok évig ehető marad.

9) Borecet
A borecet mindannyiunkat túl fog élni!

10) Juharszirup
Nagyon magas cukortartalma miatt a juharszirup ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a méz.

11) Cukor
A cukor nem teszi lehetővé a baktériumok szaporodását, mivel az egysejtűek nem tudnak kizárólag glükózzal táplálkozni, ezért a cukor korlátlan ideig eltartható.

12) Magas alkoholtartalmú alkohol
A rum, a whisky, a vodka stb. még az üveg felbontása után is évekig fogyasztható, a legrosszabb, ami történhet, hogy az íze kicsit elillan.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.