Háztartás, Tippek

10 értelmetlen házimunka, amit abba kell hagynod (igazi időpocsékolás!)

Akár napi, akár heti, havi vagy éves házimunkáról beszélünk, a házimunka alól nem lehet kibújni. Mindig eljön az idő, amikor elő kell venni a szivacsot és a jó öreg szódabikarbónát, és nekilátni a ház minden felületének megtisztításához. Vannak azonban olyan feladatok, amelyek nem feltétlenül hasznosak, sőt, időpocsékolásnak számítanak. Hogy egy kis értékes időt spóroljon meg más tevékenységekre, íme, melyek azok a felesleges háztartási munkák, amelyekről ma már lemondhat, vagy ritkábban végezhet, és mégis tisztán tarthatja otthonát!

1) Öblítse le az edényeket, mielőtt beteszi őket a mosogatógépbe

Ez a szokás nem csak értelmetlen, de kontraproduktív is. Az ebben a háztartási gépben használt tisztítószerek enzimekkel dolgoznak, amelyek megtapadnak a szennyeződéseken, így maximalizálják az edények tisztítását. Az edények öblítésével csökkenti a tisztítószer hatékonyságát, és feleslegesen pazarolja a vizet. Egyszerűen kaparja össze az ételmaradékokat, és dobja a szemetesbe, a többit pedig hagyja, hogy a mosogatógép elvégezze!

2) Törölje le az edényeket

Amikor befejezte a mosogatást, fog egy konyharuhát, és elkezdi tisztára törölni őket? De mi lenne, ha ehelyett egyszerűen hagyná az edényeket a levegőn megszáradni? A víz magától elpárolog, így csak el kell tennie! Ráadásul a konyharuháink valóságos baktériumfészkek, mivel a nedvességük elősegíti a mikrobák gyors szaporodását. Így azt a pár percet akár másra is fordíthatja…

3) Poroljon mindenhol, minden nap

Hacsak nem allergiás, nincs értelme minden nap port törölni. Néhány óvintézkedés, amivel késleltetheti a por gyors visszatérését, bőven elegendő ahhoz, hogy bútorai hosszabb ideig tiszták maradjanak. Megpróbálhatja például korlátozni a csecsebecsék számát, a könyveket a polcok szélére helyezheti, hogy korlátozza a por lerakódását, és két lábtörlőt helyezhet el (egyet kívülre, egyet pedig belülre, hogy minél több port felfogjon). A szőnyegeket és a kárpitokat is tartsa a minimumon, mivel ezek páratlan porcsapdák.

4) Porszívózzon vagy mosson fel mindent

Hacsak nincs kisbabája vagy gyermeke, aki sok időt tölt a padlón, vagy ismétlem, ha allergiás, de akkor is, ha olyan háziállatai vannak, amelyek sokat vedlenek, nem feltétlenül hasznos mindenhol minden nap porszívózni és felmosni. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a rendszeres erőfeszítéseket a legtöbbet használt helyiségekre, például a nappalira vagy az előszobára tartogassa. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne söpörhetné át hetente az összes olyan helyiséget és területet, ahol a pornak amúgy sem feltétlenül van ideje felgyülemleni (a dohányzóasztal alatt stb.).

Ha azonban a cipőjét rendesen leveszi, mielőtt belép a házba, máris eltávolítja a pollenek és szennyeződések nagy részét, amelyek egyébként könnyen utat találhatnának befelé.

5) Vasalja ki az összes ruháját

A vasalás egyes dolgozók számára, akiknek a munkahelyükön a legjobb formájukat kell mutatniuk, elengedhetetlen. Sokan azonban már akkor lemondtak a vasalásról, amikor nem volt rá szükségük. Ezen segíthet, ha nem habozik, és gyűrődésálló anyagból készült ruhákat választ. A lyocell, a gyapjú, a farmer és a permapress például mind gyűrődésálló. Minden olyan ruhadarab esetében, amely gyűrődhet, fontolja meg a fogason való szárítást. Így száradás közben elveszítik a gyűrődéseket, és utána csak annyi a dolga, hogy beteszi őket a szekrénybe! A mosógépből (vagy szárítógépből) való megfelelő kinyújtás, valamint a felakasztás és összehajtogatás szintén kulcsfontosságú szerepet játszik.

6) Felejtsd el a napi mosást!

Nagyanyáinkkal ellentétben nekünk már nem kell kézzel mosnunk. A mosás azonban még mindig időigényes feladat. A szennyest szét kell válogatni, a foltokat kezelni, kimosni, száradni kiakasztani, összehajtogatni és így tovább. Pedig sok gépet könnyen ki lehetne küszöbölni egyszerűen a megfelelő gyakoriságú mosással. Sőt, hacsak nem foltosak a ruhák, gyakran többször is felvehetjük őket, mielőtt a szennyeskosárba kerülnének. Kisgyerekekkel ez nehezebben kivitelezhető, de érdemes megfontolni, ha időt és áramot akarunk megtakarítani!

7) Tisztítsa meg a teáskannát vagy a kávéfőzőt!

Amikor meglátja a foltokat a belsejében, azonnal szeretné alaposan áttörölni. A teáskannában lévő tanninlerakódások és a kávéskannában lévő kávé azonban valójában javítják e két közkedvelt ital ízét.

8) Összehajtogatott fehérneműk

Nincs is nagyobb öröm, mint egy jól rendezett fiók. De ha szeretne egy kis időt megtakarítani a háztartási munkák során, akkor a fehérneműk összehajtogatásának mellőzésével megspórolhat néhány értékes percet. Ígérem, a csipkés bugyi nem fogja ezt felróni!

9) Öntöttvas edények mosása? Nem jó ötlet…

A víz hajlamos rozsdásítani az öntöttvasat, és minél kevesebbet tisztítja, annál kevésbé fog elhasználódni hosszú távon. Egy egyszerű törlés egy papírtörlővel általában elég ahhoz, hogy megőrizze az állapotát. Ezután zsírozza be, és tegye el. Ha nagyon koszos, akkor természetesen normálisan elmoshatja. A nedvességet azonban a lehető leggyorsabban távolítsa el!

10) Ablakmosás rossz idő esetén: hagyja abba!

Az ablakmosás már eleve nem az a háztartási munka, amit túl gyakran csinálunk, de amikor muszáj, akkor nincs sok választásunk! Ha ez a helyzet, akkor a megfelelő pillanatot kell megválasztani. Ha esik az eső, az esőcseppek gyorsan tönkretehetik a tisztítást. Másrészt, ha túl szép az idő, az ablakmosó túl gyorsan megszáradhat, és csíkokat hagyhat. Az ideális időpont? Tisztítsa meg ablakait, amikor felhős az idő, de ne akkor, amikor esik az eső.

Célszerű azonban, hogy:

Használjon színtelen gyertyát a csempefugára, hogy tovább maradjon tiszta.
Minden használat után gyorsan tisztítsa meg a sütőt és a gáztűzhelyet, hogy elkerülje a foltok felhalmozódását, amelyek megnehezíthetik a takarítást.

Akár a padlót, akár a bútorokat vagy a ruhákat tisztítja, hagyja a termékeket hatni a foltokon, mielőtt leöblíti és lesúrolja azokat. Ezzel rengeteg fáradságot spórolhat meg!