Háztartás, Tippek

Íme 6 készülék, amelyet soha nem szabad a konnektor elosztóba csatlakoztatni

Otthonainkban egyre szaporodnak a különféle elektromos készülékek, amelyek egyre könnyebbé teszik az életünket. A konnektorok száma azonban nem korlátlan egy otthonban. Ilyenkor az elosztó használata megmentheti a helyzetet, hiszen egyszerre több készüléket is csatlakoztathatunk rá, vagy szükség esetén elektromos hosszabbítóként is használható. Ennek a praktikus és gazdaságos eszköznek azonban megvannak a maga veszélyei, és bizonyos túl sok energiát fogyasztó háztartási készülékekkel nem kompatibilisek. Tudja meg, mely készülékeket nem szabad soha elosztóba dugni, és miért.

Milyen veszélyeket rejt a hálózati elosztó?

Amikor elosztót vásárol, nagyon fontos, hogy ellenőrizze a maximális teljesítményt wattban (W) kifejezve, amelyet a termék elbír. Ezután hasonlítsa össze ezt a maximális teljesítményt az egyes készülékek teljesítményével, amelyeket rá kíván csatlakoztatni. Ha a készülékek túl nagy teljesítményűek és túl sok energiát fogyasztanak, akkor túlmelegedhetnek, és a feszültségük veszélyesen megemelkedik. Ez károsíthatja a készülékeit, áramszünetet okozhat, vagy akár tüzet is okozhat.

Érdemes megjegyezni, hogy az összes tűzeset nem kevesebb, mint 30%-a elektromos eredetű, és a konnektorok sajnos nem függetlenek ettől. Még ha állítólag tűzállóak is, vagy van kapcsolójuk, a helytelen használat esetén kigyulladhatnak, különösen, ha régiek. Ráadásul ezeket az elemeket gyakran rosszul szellőző, feltűnésmentes sarokban (és ezért nehéz ellenőrizni) vagy függönyök közelében helyezik el, ami növeli a tűzveszélyt.

Milyen készülékeket nem szabad soha elosztóba dugni?

1) A hűtőszekrény: túl mohó

Évi 200-500 kWh körüli fogyasztásával a hűtőszekrény a fagyasztóval együtt (a kis- és nagy gépeket is beleértve) az egyik legnagyobb energiaigényű készülék a háztartásban. Tekintettel arra, hogy állandóan a hálózatra van csatlakoztatva, határozott veszélyt jelent, ezért az optimális biztonság érdekében saját fali aljzatot kell biztosítani számára.

2) Nagy méretű elektromos készülékek, általában nem ideálisak

Legyen szó mosógépről, sütőről vagy szárítógépről, az ilyen típusú készülékek átlagos fogyasztása nagyon magas. Egy mosógép például évente átlagosan 191 kWh-t fogyaszt, vagy modelltől függően akár többet is. A hűtőszekrényekhez és fagyasztókhoz hasonlóan a legjobb, ha külön fali csatlakozóaljzatot biztosítunk, hogy a veszélyes túlmelegedés kockázatát minimálisra csökkentsük.

3) Kiegészítő fűtés vagy elektromos fűtés

A helyiségmelegítőknek és az elektromos fűtőberendezéseknek nincs helyük az elosztóban vagy a hosszabbítóban. Túl sok energiát fogyasztanak. Ráadásul ezeket a készülékeket nem arra tervezték, hogy kezelni tudják az ilyen típusú berendezések megfelelő működéséhez szükséges nagy áramfelvételt. Az energiaáramlás miatt nagyon nagy a túlmelegedés és a tűz veszélye.

4) Kávéfőzők

A kis elektromos készülékek is nagyon energiaigényesek lehetnek. Ez különösen igaz a kávéfőzőkre, amelyeket naponta többször is használnak, ami a túlmelegedés veszélyét idézi elő.

5) Mikrohullámú sütők

A kávéfőzőkhöz hasonlóan a mikrohullámú sütőknek sincs helyük az elosztókban, mivel ezek is sok energiát fogyasztanak. Különösen igaz ez a grillfunkcióval rendelkező készülékekre, amelyek sok energiát fogyasztanak.

6) Kenyérpirítók

A reggeli és a délutáni uzsonna szövetségesei szintén sok energiát fogyasztanak. Ezért veszélyes lehet, ha bedugja az egyik elosztóba.

Általában az elosztók használata ideiglenes. Ha nincs más lehetősége, legalább ügyeljen arra, hogy betartsa az áramellátási előírásokat, és kapcsolja ki vagy húzza ki őket, amikor nem használja. Ne feledje továbbá, hogy a függönyöktől távol, jól látható sarokban helyezze el őket. És mindenekelőtt cserélje ki, ha kopás jeleit mutatják, vagy túl öregek (a régi konnektorok nem feltétlenül felelnek meg a biztonsági előírásoknak). És ne felejtse el leporolni őket! Végezetül szereljen fel füstérzékelőt és szükség esetén tűzoltó készüléket, hogy baj esetén készen álljon!