Egészség

8 előjele a stroke-nak, amivel 40 után mindenkinek tisztában kell lennie

Mi a stroke egyszerűbben fogalmazva, ki van veszélyeztetve. Milyen jeleket ad a szervezet néhány nappal a stroke valószínűsége előtt: a közelgő katasztrófa nyolc fő jele.Sokan azt hiszik, hogy a stroke hirtelen jön. Valójában, ahogy a tudósok állítják, néhány nappal az agyi „stroke” előtt a szervezet nyilvánvaló és rejtett jeleket ad. Ha tudja, hogyan ismerje fel ezeket, megelőzheti a közelgő katasztrófát.

Ki van veszélyben? Egyszerűbben fogalmazva, a stroke az agyi vérellátás megszakadása, ami egy sérült ér miatt az agy egy területének elhalásához vezet. A stroke a világ számos részén a rokkantság vezető oka, és 2022-ben a szívroham után a második leggyakoribb halálozási ok volt.

Évente több mint 6 millió ember hal meg stroke következtében. A veszélyes betegség áldozatául esés kockázata az életkor előrehaladtával nő. Ma már bátran kijelenthető, hogy a stroke előfordulása érezhetően „megfiatalodott”. A világstatisztikák szerint a stroke 93%-a 40-45 éves vagy annál idősebb korban következik be. És csak kis hányaduk fordul elő 65 éves kor után.

Az akut stroke nem a semmiből jön. Szinte mindig olyan állapotok előzik meg, amelyeket az emberek figyelmen kívül hagynak és nem kezelnek.

Például a túlsúlyos, mozgásszegény vagy egészségtelen életmódot folytató emberek (dohányzás, alkohol, helytelen táplálkozás, gyakori stressz stb.) jellemzően veszélyeztetettek.

A cukorbetegeknél nagy az agyvérzés kockázata, ha vércukor- és koleszterinszintjüket nem szabályozzák. A magas vérnyomásban és érelmeszesedésben szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek agyvérzést.

Mik a szervezet jelzései a stroke előtt:

1- Zsibbadás a végtagokban a test egyik oldalán. Az ember olyan érzéseket tapasztal, amelyek hasonlóak ahhoz, mikor azt mondjuk, hogy elmacskásodott a végtagunk. De valójában nincsen kényelmetlen helyzetben, ami indokolná. Ugyanakkor az ujjbegyekben bizsergő érzés léphet fel, amely egy idő után megszűnik, majd újra megjelenik.

2- A fülzúgás többnyire átmeneti és hullámokban jelentkezik, de lehet állandó is.

3- A látás romlik, és a végtagokhoz hasonlóan csak az egyik szemen. A homályos látás rövid ideig tartó „sötét foltként” vagy elsötétülésként jelenik meg a szem előtt, ami megnehezíti az éles látást, amikor a szem jobbra vagy balra mozog.

4- A szédülés váratlanul jelentkezik, gyakran nyugalomban is. Akkor válik intenzívebbé, amikor az illető mozog vagy hirtelen felkel egy székről vagy ágyból, és szó szerint ide-oda tántorog.

5- Az intenzív fejfájás nem hasonlít semmilyen fejfájáshoz, ami az illetőnek korábban volt. Hirtelen fellépése, nagyobb intenzitása és időtartama jellemzi. A hagyományos fájdalomcsillapítók egyáltalán nem segítenek rajta. A fájdalom olyan erős, hogy gyakran hányinger, fényérzékenység és audiofóbia is kíséri.

6- Nehézzé válik a nyak elfordítása annak ellenére, hogy ennek nincsenek előfeltételei – az illetőnem kapott huzatot, nincs porckorongsérve vagy osteochondrosisa a nyaki gerincben. Röviddel az agyvérzés előtt – ez lehet néhány órától néhány napig – nehézzé válik a fej lehajtása, és az áll nem képes megérinteni a mellkast.

7- Emlékezetkiesések fordulnak elő, és a múltra még jól emlékszik, de a közelmúlt eseményei vagy a közelmúltbeli információk teljesen elfelejtődnek.

8- A nyelv feletti kontroll pillanatnyi elvesztése. Szórványosan elmosódott beszéd és „pépes” érzés a szájban. Ez a tünet leggyakrabban alvás után jelentkezik, és egy kialakulóban lévő agyi problémára utalhat.

Figyeljen a testére, figyeljen rá, hogy ne maradjon le semmilyen fontos jelzésről. Maradjon egészséges!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.