Egészség

A gyakori vizelés a nőket jobban érinti, mint a férfiakat. Íme az okok és a megoldások.

A vizelés a szervezet eszköze arra, hogy megszabaduljon a felesleges víztől és salakanyagoktól. Bár a túlélés szempontjából fontos funkció, a túl gyakori vizelés befolyásolhatja a nők életminőségét. Ismerősek azok a nők, akiknek gyakori a vizelési ingerük, akik nem alszanak át egy éjszakát, vagy akik bizonyos helyekre nem mennek, mert félnek a vizelet szivárgásától?

Naponta különböző számú alkalommal vizelünk, a vízbeviteltől és a vesék működésétől függően. Egy átlagos embernek 24 óra alatt hat-nyolc alkalommal kell vizelnie. Bár az ember valószínűleg időnként ennél gyakrabban vizel, a napi nyolc alkalomnál több vizeletürítés jelezheti a túl gyakori vizelés problémáját.

A gyakori vizelés okai és kockázati tényezői

Néha a gyakori vizelést a túl sok olyan ital fogyasztása okozza, amelyekről ismert, hogy fokozzák a vizelettermelést vagy irritálják a hólyagot. Ilyen például a koffein túlzott fogyasztása a kávé, a tea és bizonyos szénsavas italok.

A gyakori WC-látogatást számos betegség okozhatja, többek között a túlzott koffeinfogyasztás, a hólyagkövek és a húgyúti fertőzések.
A gyakori vizelést azonban számos betegség is okozhatja.

Íme néhány példa:

 • hólyagkövek
 • cukorbetegség
 • interstitialis cystitis, a húgyhólyag krónikus gyulladásos megbetegedése
 • alacsony ösztrogénszint
 • túlaktív hólyag
 • húgyúti fertőzés
 • Az elhízás egy másik tényező. A túlsúly extra nyomást gyakorolhat a hólyagra. Ennek eredménye a medencefenék izmainak gyengülése és a gyakoribb vizelés szükségessége lehet.

A terhesség a gyakori vizelés másik kockázati tényezője. A méh növekedése a terhesség alatt extra nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra. Ennek következtében a nőnek gyakrabban kell vécére mennie. Egy tanulmány szerint a terhes nők 41,25%-a tapasztalja a terhesség alatt a vizelés gyakoribbá válását. E nők 68,8%-a állítja, hogy ez a megnövekedett gyakoriság kellemetlenséget vagy szorongást okoz nekik.

A menopauza szintén befolyásolhatja a hólyagszabályozást. Amikor a nőknél megszűnik a menstruáció, a szervezetükben megszűnik az ösztrogéntermelés. Ez a hormon hatással lehet a hólyag és a húgycső bélésére. Ennek következtében a nők gyakrabban érezhetik a vizelés szükségességét.

A gyakori vizelés másik kockázati tényezője a hüvelyi szülés. A szülés gyengítheti a medencefenék izmait, amelyek a hólyagot a helyén tartják.

Néha azonban a gyakori vizelés a hólyagban lévő idegek károsodása miatt is előfordulhat. Előfordulhat, hogy egy nőnek a szülés után nem jelentkeznek azonnal hólyagszabályozási problémái, de évekkel később is jelentkezhetnek a tünetek.

Tünetek és szövődmények

További tünetek, például a fájdalom vagy a hólyag szabályozásának ellehetetlenülése segíthetnek a gyakori vizelés okának azonosításában. A nőknek a gyakori vizelés mellett további tünetei is lehetnek. Ez támpontot adhat az orvosoknak a gyakori vizelésének lehetséges okára.

Íme néhány példa

 • a vizelet színének megváltozása, például vörös, rózsaszín vagy kólaszínű.
 • hirtelen fellépő, erős vizelési inger
 • nehézségek a hólyag teljes kiürítésében
 • a vizelet szivárgása vagy a hólyag feletti kontroll teljes elvesztése
 • fájdalom vagy égő érzés vizelés közben.

A vizelési gyakorisággal járó szövődmények gyakran az állapot kiváltó okától függnek. Ha például egy nő gyakori vizelésének oka húgyúti fertőzés, akkor kezeletlenül maradva fennáll a kockázata annak, hogy súlyos, szisztémás fertőzés alakul ki nála. Ez károsíthatja a veséit és a húgycső szűkületét okozhatja.

Ha a gyakori vizelés azonnali kezelés nélkül magától jelentkezik, az befolyásolhatja az életminőségét. Előfordulhat, hogy nem tud jól aludni, mert nagyon gyakran fel kell kelnie, hogy kimehessen a WC-re. Az is előfordulhat, hogy tartózkodik a társasági eseményeken való részvételtől, mert fél attól, hogy túl gyakran kell vécére mennie.

Mindezek a szövődmények hatással lehetnek a közérzetére.

Hogyan diagnosztizálják a gyakori vizelést?

Az orvos a gyakori vizelés lehetséges kiváltó okainak diagnosztizálását a kórtörténetére vonatkozó kérdések feltevésével kezdi.

Íme néhány példa ezekre a kérdésekre:

Mikor észlelte először a tüneteit?
Mitől romlanak a tünetei? Javítja őket valami?
Milyen gyógyszert szed jelenleg?
Mennyi az átlagos napi étel- és italfogyasztása?
Van-e bármilyen tünete vizelés közben, például fájdalom, égő érzés vagy az az érzés, hogy nem ürül ki teljesen a hólyagja?

Ennek felméréséhez orvosa vizeletmintát vehet. A laboratóriumban azonosítani tudja a fehér vagy vörös vérsejtek és más olyan vegyületek jelenlétét, amelyeknek nem szabadna jelen lenniük a vizeletben, és amelyek alapfertőzésre utalhatnak. Egyéb vizsgálatok közé tartozhat a cisztometria, azaz a hólyagban lévő nyomás mérése, vagy a cisztoszkópia, amely során speciális műszerekkel vizsgálják meg a húgycső és a hólyag belsejét.

A gyakori vizelés kezelése és megelőzése

Ha húgyúti fertőzés az oka a gyakori vizelésének, a fertőzés kezelésére szolgáló antibiotikumok szedése segíthet.

Az életmódváltás, például a kávé és más koffeintartalmú italok kerülése segíthet csökkenteni a WC-látogatások gyakoriságát.
Íme néhány egyéb kezelés és megelőző technika a gyakori vizelésre, amelyet nem fertőzés okoz:

-Életmódbeli változások: A hólyagot irritáló ételek és italok kerülése segíthet abban, hogy kevesebb gyakori vizelési ingerben legyen része. Kerülje például a koffeint, az alkoholt, a szénsavas italokat, a csokoládét, a mesterséges édesítőszereket, a fűszeres ételeket és a paradicsomalapú ételeket.

-Állítsa be a folyadékbeviteli szokásokat: A lefekvés előtti túl sok víz fogyasztásának kerülése csökkentheti például annak valószínűségét, hogy éjszaka felébredjen, hogy vécére menjen.

-Húgyhólyag átképzés: A hólyag átképzés egy másik módszer arra, hogy csökkentsük a nők napi WC-re járásának számát. Ez azt jelenti, hogy a vizeletürítés rendszeres időbeosztás szerint történik, ahelyett, hogy mindig megvárná, amíg úgy érzi, hogy mennie kell.

E módszerek mellett az orvosok gyógyszert is felírhatnak a hólyaggörcsök csökkentésére és a hólyag ellazulásának elősegítésére. Ennek hatására csökken a vécére járás szükségessége.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.