A tökmag már régóta értékes ásványi anyag és cink forrásként szolgál a természetes gyógyászatban és az egyik legjobb módja a tápanyagok pótlásának. Kutatások kimutatták, hogy a tökmag fogyasztásával maximalizálható a cink mennyisége szervezetünkben és bár a héjban is található kisebb mértékben, de hántolva, natúran fogyasztva a leghatékonyabb. Ezen kívül hasznos E-vitamin forrás és olajos mivoltából adódóan jobban hasznosul.
A tökmag egészségügyi előnyei
Antioxidáns – változatos antioxidáns keverék található benne mely más élelmiszerben ilyen mértékben nem áll fenn.
Ásványi anyag bomba – Rendkívül jó forrása a különböző ásványi anyagoknak, mint foszfor, magnézium, mangán, réz, cink és vas. Vashiány esetén nagyon javasolt.
Megelőzi és kezeli a cukorbetegséget – a legújabb laboratóriumi kutatások szerint az őrölt tökmag, a tökmag kivonat és a tökmagolaj, javítja az inzulin szabályozást diabéteszes állatokban és megakadályozza a nem kívánt következményeit. Csökkent az oxidatív stresszt, mely kulcsszerepet játszik diabéteszes állatokban.
Antimikrobiális – a tökmag, kivonatai és olaja antibakteriális, gomba és vírusellenes tulajdonságokkal bír
Rák kialakulásának megelőzése – az oxidatív stressz közismerten szerepet játszik egyes daganatok kialakulásában. A tökmag egyedülálló antioxidáns tápanyagai csökkentik ezek kockázatát és kiemelkedő a prosztatarák leküzdésében.
- A tökmagolaj és kivonatai jótékonyan hatnak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteire is.
- Javítja a látást
- Immunerősítő
- Antidepresszáns
Álmatlanság leküzdésére lefekvés előtt együnk egy kis maréknyi magot.
Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük.