Egyéb

Miért érdemes minden nap uborkát enni? Tudományosan bizonyított tények, amelyekről kevesen tudnak

Az uborka mindenki étrendjében elengedhetetlenül szükséges élelmiszer. Amellett, hogy az uborka vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és javítja a saláták ízét, számos más egészségügyi előnye is van, amiről kevesen tudnak.

Az alábbiakban néhány érdekes tényt találsz az uborka előnyeiről, amelyeket tudományos kutatások is megerősítettek.

Támogatja a csontok egészségét

A tanulmányok szerint az uborka gazdag K-vitaminban, amely a csontok egészségéért felelős. Egy uborka körülbelül 50 mcg K-vitamint tartalmaz, ami több mint 40%-a a naponta szükséges napi adagnak ebből a tápanyagból.

Frissen tartja a leheletét

Az uborka segíthet a rossz lehelet ellen, köszönhetően víz-, rost- és fotokémiai anyagtartalmának. A szájszárazság az egyik leggyakoribb oka a rossz leheletnek, mivel a nyál segít kiöblíteni a szájban lévő baktériumokat. Mivel az uborka 95%-ban víz, fogyasztása segít növelni a nyálelválasztást, és megakadályozza a kiszáradást.

Csökkenti a vérnyomást

Egy 2017-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy az uborkalé rendszeres fogyasztása révén az alanyok vérnyomáscsökkenést tapasztaltak. A maximális előnyökért egyszerűen adjon uborkát egy turmixhoz.

Segít csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A Harvard Health szerint ahhoz, hogy csökkentsük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, felül kell vizsgálnunk az étrendünket. Fontos, hogy kerülje a magasan feldolgozott szénhidrátokat, mondjon le a cukros italokról és korlátozza a vörös húsokat. Az is fontos, hogy több alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszert kezdjünk el fogyasztani. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál jobban emelkedik a vércukorszintje az elfogyasztása után. Az uborka glikémiás indexe 15. A Nutrition Journal szerint az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek fogyasztása segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ami viszont segít csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Fenntartja a szervezet optimális hidratáltsági szintjét

Akiknek nehezére esik naponta 2 liter vizet meginni, mindenképpen iktassanak be néhány uborkát a napi étrendjükbe. Az uborka segíthet növelni a teljes napi folyadékbevitelt, és optimálisan hidratáltan tartja a szervezetet.

Segít a gyomor-bélrendszeri problémákon

Az uborka kihagyhatatlan a székrekedésben szenvedők étlapján. Az uborka ugyanis magas rost- és víztartalmú, ami jótékonyan hat a gyomor-bélrendszerre. Egy megjelent tanulmány szerint az uborkamag segít megelőzni a székrekedést.

Segít csökkenteni a hasi puffadást

A puffadás és a vízvisszatartás leggyakoribb oka a szervezetben a káliumhiány. Egyetlen uborka 442 milligramm káliummal a napi bevitel közel 10 százalékát biztosíthatja ennek a fontos ásványi anyagnak.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.