Szuper jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. Ezért ügyeljen arra, hogy a velük készült ételek rendszeresen jelen legyenek az étrendjében!
Lazac
A legjobb étel a szív egészségéért, mivel omega-3-ban gazdag. Az omega-3 egészséges zsírok, amelyek csökkenthetik a szívritmuszavarok kockázatát és a vérnyomást. Emellett csökkenthetik a trigliceridszintet és mérsékelhetik a gyulladást. Az Amerikai Szív Szövetség heti két adag lazacot vagy más zsíros halat ajánl.
Főzési tipp: Süsse a lazacot fóliában, fűszernövényekkel és zöldségekkel. Adjon főtt lazacot tacókhoz és salátákhoz.
Tonhal
A tonhal gyakran olcsóbb, mint a lazac, de ez is tartalmaz omega-3-at. Az albacore (fehér tonhal) több omega-3-at tartalmaz, mint más tonhalfajták. Próbálja ki a tonhal steak grillezését kaporral és citrommal. Nézze meg az omega-3 egyéb forrásait is: makréla, hering, tavi pisztráng, szardínia és szardella.
Olívaolaj
Ez az olaj egészséges zsír, amely szívbarát antioxidánsokban gazdag. Ezek megvédhetik az ereket. Ha az olívaolaj helyettesíti a telített zsírokat (például a vajat), segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Próbálja ki salátákhoz és főtt zöldségekhez.
Íztipp: a legjobb íz érdekében válasszon hidegen sajtoltat, és az olajat 6 hónapon belül használja fel.
Dió
Napi egy kis marék dió csökkentheti a koleszterinszintet. A szívartériák gyulladása ellen is védelmet nyújt. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, az úgynevezett egyszeresen telítetlen zsírokban, növényi szterolokban és rostokban.
Mandula
A szeletelt mandula jól illik a zöldségekhez, halakhoz, csirkéhez és desszertekhez. Ezek a diófélék növényi szterolokat, rostokat és szívbarát zsírokat tartalmaznak. A mandula segíthet a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentésében. Fogyasszon naponta egy kis maréknyit.
Íztipp: pirítsa meg a mandulát, hogy fokozza enyhe, krémes ízét.
Narancs
Az édes és lédús narancsok koleszterinellenes pektint tartalmaznak. Emellett káliumot is tartalmaznak, amely segít szabályozni a vérnyomást. A narancs csökkenti a vérnyomást is.
Zabpehelyliszt
Egy adag zabpehely órákra jóllakat, küzdi az étkezések közötti éhségrohamokkal szemben, és segít a vércukorszintet hosszú távon stabilan tartani, így a cukorbetegek számára is előnyös. A zabban található rostok a rossz koleszterin (LDL) csökkentésével segíthetnek a szívnek. A legjobb eredményt az alacsony hőfokon főzött zab használatával érhetjük el.
Zsírszegény joghurt
Ha a tejtermékekre gondol, valószínűleg azonnal az jut eszedbe, hogy „Ez jót tesz a csontjaimnak!”. De emellett a tejtermékek segíthetnek a magas vérnyomás szabályozásában is. A joghurt kalciumban és káliumban gazdag. Ha valóban növelni szeretné kalciumszintjét, és minimalizálni szeretné a zsírbevitelt, válasszon alacsony zsírtartalmú típusokat.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.