Egészség

Az ilyen típusú rák látható jelei a nyelven lévő, nem gyógyuló seb, a fájdalmas nyelv vagy a nyelési nehézség

Tünetek és okok

A nyelvrák általában a nyelv mozgékony részét érinti. A nyelv felszínén lévő laphámsejtekben alakul ki.

Az ilyen típusú rák látható jelei a nyelven lévő, nem gyógyuló seb, a fájdalmas nyelv vagy a nyelési nehézség. Leggyakrabban 50 év feletti férfiakat érint.

Mi okozza a nyelvrákot?

A tudományos kutatók nem teljesen értik, hogy egyes embereknél miért alakul ki nyelvrák. Számos tényező azonban növelheti a betegség kialakulásának kockázatát. Ezek a tényezők közé tartoznak:

-Aktív dohányzás
-Túlzott alkoholfogyasztás
-Gyümölcsökben és zöldségekben szegény, de vörös húsban vagy feldolgozott élelmiszerekben gazdag, nem megfelelő étrend
-Humán papillomavírus (HPV) fertőzés
-Rossz szájhigiénia vagy egyéb, a szájüreget érintő tényezők, például a fogak szuvasodása, amely irritációt okozhat.

A betegség árulkodó jelei

A rák korai szakaszában előfordulhat, hogy nem észlel semmilyen tünetet. De általában a nyelven nehezen gyógyuló és könnyen vérző sebek formájában jelentkezik. Fájdalmat is érezhet a szájában vagy a nyelvén.

Egyéb jelek

-Vörös vagy fehér folt megjelenése a száj vagy a nyelv nyálkahártyáján
-Fájdalom nyeléskor
-Zsibbadás a szájban
-Tartós torokfájás
-Vérzés a nyelvből, amelynek nincs nyilvánvaló oka.
-Nehézségek az állkapocs vagy a nyelv mozgatásában
-A szájnyálkahártya megvastagodása
-Nem megfelelően illeszkedő műfogsor

A szájüregi rák szempontjából leginkább veszélyeztetett embereknek, például azoknak, akik dohányoznak vagy túl sokat isznak, óvatosnak kell lenniük mindezen jelek tekintetében. Ha a felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljanak orvoshoz, hogy megvizsgálja a szájüregét.

Hogyan ismerhető fel?

A nyelvrák kimutatásához orvosa először megvizsgálja a kórtörténetét. Megkérdezheti, hogy a családjában előfordult-e a betegség, dohányzik-e vagy iszik-e, és hogy volt-e valaha pozitív a HPV-vírus tesztje. Ezután elvégzi a szája fizikai vizsgálatát, hogy diagnosztizálja a rákra utaló jeleket, például a gyógyítatlan fekélyeket. Megvizsgálja a közeli nyirokcsomókat is, hogy nem duzzadtak-e.

Ha orvosa nyelvrákra utaló jeleket észlel, biopsziát fog végezni a gyanús területen. Ennek során eltávolít egy kis darabot a rák által érintett szövetből. Ezt gyakran helyi érzéstelenítésben végzik. Az eltávolított szövetet ezután laboratóriumban vizsgálják meg. Ha az eredmény pozitív, az orvos kérheti, hogy a betegség mélységének és kiterjedésének felmérése érdekében CT-vizsgálatnak vessék alá.

Megelőzhető a betegség?

A nyelvrák kialakulását nem lehet megelőzni. Ha azonban a rák bármelyik jelét észleli, mielőbb forduljon orvosához. Ha ugyanis a betegséget a lehető legkorábban diagnosztizálják, és ezt követően kezelésre kerül sor, a gyógyulási esélyek kedvezőek.

Vannak azonban olyan rossz életmódbeli szokások is, amelyeket ellenőrizhet, hogy csökkentse a nyelvrák kialakulásának kockázatát. Ennek érdekében célszerű, hogy :

-Hagyjon fel a dohányzással
-Kerülje a dohánytermékek rágását
-Korlátozza az alkoholfogyasztást, vagy teljesen kerülje azt
-Táplálkozzon egészségesen, változatosan, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrenddel.
-Tartsa fenn a megfelelő foghigiéniát rendszeres fogmosással, és lehetőség szerint hathavonta keressen fel egy fogorvost.
-Vegyen részt a HPV elleni védőoltás teljes körű kezelésében.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.