Háztartás, Tippek

Hogyan kell megfelelően tárolni a fokhagymát, hogy ne száradjon ki: a bevált módszerek

A fokhagymát egészen egyszerűen megőrizhetjük télig – csak néhány egyszerű szabályt kell ismernünk ahhoz, hogy ez a hasznos élelmiszer ne romoljon meg.

A fokhagyma az egyik legnépszerűbb termék, amelyet gyakran használnak a főzésben. Emellett a fokhagymának számos egészségügyi előnye van, például erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést. Az emberek gyakran tárolnak fokhagymát télire, de nem mindenki tudja, hogyan kell megfelelően, hogy ne száradjon ki.

Miért fonnyad meg a fokhagyma a tárolás során

A fokhagyma azért fonnyad össze, mert a nedvesség elpárolog. Ez akkor történik, ha a tároláshoz nem a megfelelő hőmérsékletet választjuk.

Mit tegyen, hogy a fokhagyma ne száradjon ki?

Ahhoz, hogy a fokhagyma minél tovább eltartható legyen, be kell tartania bizonyos ajánlásokat:

A téli fokhagyma ideális tárolási hőmérséklete 0 -1°C, a páratartalom pedig 70%.
Tavasszal a fokhagyma +20°C-on tárolható. Fontos azonban figyelni a páratartalomra, ha 70% fölött van, a fokhagyma gyorsan rothadni kezd.
A párolgás csökkentése érdekében a fokhagymát élelmiszerfóliába csomagolhatja. Ha ezt a módszert alkalmazza, kis lyukakat kell hagyni a szellőzéshez.
Ha egyes fokhagymafejek gyanúsnak tűnnek, jobb, ha azonnal elkülönítjük őket a teljes tömegből.

Hogyan tároljuk a fokhagymát télen

A fokhagyma téli tartósítása meglehetősen egyszerű.

A legjobb módja a „erős” fokhagymafejek megőrzésének, amelyeket a gerezdeket szorosan összetartják. Ha a fej szétesik, és a gerezdek leesnek a központi részről – az ilyen fokhagyma nem tárolható hosszú ideig.

1) A fokhagyma gyökereket öngyújtóval vagy gyertyával kell elégetni, majd a fejeket egy üvegbe kell helyezni. A fedelet nem szabad lezárni – ez fontos. Sötét és száraz helyen tárolja.

2) A fokhagymát meg kell szárítani, és fa dobozokba kell helyezni egy rétegben. Használhat hálót is, amelyet sötét és hűvös helyen kell felakasztani.

3) A fokhagymagerezdeket meg kell tisztítani, kis üvegekbe kell tenni, és növényi olajjal felönteni. Hűtőszekrényben tárolhatja.

Akár üvegedényben is tárolhatja a fokhagymát

A fokhagyma tárolása hamuban. Az üveg aljára hamut kell önteni. Ezután dobjon oda néhány fej fokhagymát, és ismét fedje le hamuval. Ezt az eljárást addig kell ismételni, amíg el nem fogy a hely az üvegedényben.

Fokhagyma tárolása lisztben. Ez a módszer nagyon hasonlít az előzőhöz, de hamu helyett a fokhagyma közé lisztet kell önteni. Nem kell sokat önteni belőle, csak enyhén megszórni.