Háztartás, Tippek

Kevesen ismerik ezt a praktikus trükköt: Hogyan tisztítsuk a WC-peremét és a fedelét fényesre?

Elmondjuk, hogyan lehet eltávolítani a vizeletkövet a WC-kagyló műanyagjáról, és hogyan tisztítsa fényesre a szanitereket.

Minden háziasszony tudja, hogy a WC-csésze pereme és a fedele a legproblémásabb helyek, mert nemcsak gyorsan koszolódnak, de nagyon sárgák is. Kiderítettük, hogyan lehet a WC-fedélen lévő sárgaságot otthoni eszközökkel eltávolítani.

Hogyan újítsuk fel a WC-fedelet és a peremet szódabikarbónával?

Ha úgy látja, hogy a WC-fedél megsárgult, és nem szeretne „vegyszert” használni a boltból, vegyen közönséges szódabikarbónát. Először is a szokott módon, bármilyen fertőtlenítőszerrel mossuk le a peremet és a fedelet. Ezután oldjon fel 2 evőkanál szódabikarbónát vízben úgy, hogy pépet kapjon. Vigye fel a problémás területekre, hagyja 10-15 percig állni. Szivaccsal tisztítsa meg az ülőkét és a fedelet, majd öblítse le meleg vízzel. Az eljárást többször is meg lehet ismételni – amíg a sárga foltok el nem tűnnek.

Hogyan tisztítsuk meg a WC-fedelet a húgykőtől ecettel

Egy másik bevált gyógymód a közönséges asztali 10%-os ecet. Ha még mindig nem tudja, hogyan tisztítsa le a vizeletet a műanyagról, akkor nyugodtan írja le a receptet:

Nedvesítsen meg papírtörlőt vagy szalvétát ecettel;
borítsa be vele a WC-fedelet és az ülőkét;
hagyja állni 1-2 órán keresztül;
távolítsa el a törlőket (szalvétákat), és nedves szivaccsal tisztítsa meg a WC-csészét.

Az előző, szódabikarbónás módszerhez hasonlóan az ecettel a megsárgult WC-ülőkét is hófehérre moshatjuk. A szer azonban annyira hatékony, hogy elhanyagolt esetekben is elég maximum 2-3 alkalom.

Hogyan fényesítsük a WC-fedelet fehérítővel?

Kevesen ismerik a „nagymama” légyottját, hogyan lehet eltávolítani a húgykövet a műanyagról. A fehérítő segít megbirkózni még azokkal a szaniterekkel is, amelyeket, évek óta senki nem fehérít. Csak óvatosan rá kell önteni a fehérítőt a WC-csésze részeire, és 5 percig hagyni.

Ezután vegye le az ülőkét és a fedelet, tegye egy meleg vízzel teli lavórba. Oldjon fel benne 2-3 evőkanál fehérítőt, és hagyja állni 15 percig. Ezután alaposan dörzsölje át a műanyagot egy szivaccsal, amíg a foltok el nem tűnnek. A végén mossa le normál szappannal és vízzel, törölje szárazra, és tegye a helyére.