Egészség

Miért nem szabad vizet inni éjszaka

Mindenki tudja, hogy a szervezet alapvető funkcióinak fenntartásához bizonyos mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk. A táplálkozási szakemberek szerint legalább 1,5 litert kell elfogyasztani, amíg ébren vagyunk. De mi a helyzet a napunk legkevésbé aktív időszakával? Ihatunk-e vizet éjszaka és milyen mennyiségben?

Az orvosok álláspontja

Az orvosok álláspontja ebben a kérdésben némileg eltér a táplálkozási szakemberek által javasoltaktól. A táplálkozási szakemberek a maguk részéről 30 kilogrammonként nem kevesebb, mint 1 liter folyadék fogyasztását javasolják. Az orvosi álláspont azonban az, hogy minden egyénnek magának kell meghatároznia a saját normáját.

Ehhez figyelembe kell venni: milyen ételeket fogyaszt a nap folyamán; milyen éghajlati övezetben és milyen hőmérsékleti rendszerben él; milyen a fizikai aktivitása a nap folyamán; krónikus betegségek jelenléte.

Tudományos módon próbáljon ki egy kísérletet, mielőtt eldönti, hogy mennyit kell innia lefekvéskor.

Igyon 1,5 pohár vizet vagy más folyadékot lefekvés előtt. Reggel gondosan vizsgálja meg teste külső jeleit, hogy van-e duzzanat.

Próbálja megérteni, hogyan érzi magát általában, emlékezzen arra, hányszor kellett gyalogolnia a WC-ig. Vagy esetleg egész éjjel egy szemhunyásnyit sem tudott aludni? Ha konkrét jeleit látja a rossz éjszakának, próbálja meg korlátozni a folyadékbevitelt a lefekvés előtti napon. Ha szomjas, próbáljon csalni, és csak néhány kanál vizet vagy teát igyon.

Mennyi víz nem árthat?

A következtetés tehát magától adódik – káros nagy mennyiségű vizet inni éjszaka, amit a szervezet nem tud feldolgozni, mivel passzív állapotban van. Hogyan fejezhető ki ez a felvetés számokban? Itt minden nagyon egyszerű – 100-150 milliliter folyadék lefekvés előtt nem árt. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha már előre tudja, hogy reggel nem tudja elkerülni a duzzanatot, akkor jobb, ha azonnal időpontot kér egy orvoshoz.

A diéta és az egészséges életmód kérdése ebben az esetben már nem releváns, mivel ez a szervei szervezetlenségét mutatja. Mégis próbáljon meg minél több vizet inni a nap folyamán. Ossza el a megszabott 1,5 literes mennyiséget a teljes aktivitási időszakára, így nem lesz égető vágya, hogy lefekvés előtt oltsa szomját. Ha nem sikerült meginnia a megadott mennyiséget az egész nap folyamán, nem kell lefekvés előtt pótolnia – az nem vezet semmi jóra.

Mit érdemes inni

Ha éjszakai ivó, néhány szabályt nem szabad elfelejtenie, hogy ne tegyen kárt a szervezetében: a zöld teát soha ne fogyassza lefekvés előtt. Koffeintartalma annak ellenére is hozzájárul az álmatlansághoz, hogy háromszor kevesebb, mint a kávéban; a fekete tea nem sokban különbözik az előző italtól. Elősegíti a gyors légzést, a fokozott élénkséget, és ennek következtében – az alváshiányt; gyógynövényes ital – éppen ellenkezőleg, segít megnyugtatni az idegrendszert, szabályozni a szívverést. próbálja meg egyenlő arányban keverni a mentát és a kamillát, és a nyugodt éjszaka garantált. Ne feledkezzen meg a tea mennyiségéről – 100-150 g, ha az esti óráról beszélünk. Kávét nem szabad éjszaka fogyasztani, még akkor sem, ha ebben a napszakban dolgoznia kell. Ha pedig negyven év feletti szervezetről beszélünk, akkor felejtse el a reggeli adagot is. Bármilyen tea remek alternatíva lenne. A frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevek is hasznosak lesznek. A lényeg, hogy tartsuk magunkat a normához.

Akik rendszeresen ásványvizet isznak, azoknak azt tanácsolhatjuk, hogy gyakrabban cseréljék az ásványvizet. Ennek oka, hogy minden márka teljesen más ásványi anyag kombinációt tartalmaz. Köztudott, hogy a szervezetnek ezek teljes készletére szüksége van. A kész gyümölcsleveket pedig felejtse el. Néha a csomagoláson lévő szöveg nem egészen felel meg a tartalomnak. És miközben azt hiszed, hogy természetes gyümölcslevet iszol, a benne lévő káros elemek elkezdenek a szervezete ellen dolgozni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.