Háztartás, Tippek

Hogyan kell a lisztet megfelelően tárolni a molyok elkerülése érdekében?

A nagymamák bevált módszere

Miután az ember egyszer már átélte a nehéz időket, az első krízishelyzetben megpróbálja felhalmozni a szükséges élelmiszereket és készleteket. Emellett pedig azt is tudnunk kell, hogyan tartósítsuk az élelmiszereket, és ne hagyjuk, hogy megromoljanak.

A lisztet úgy kell tárolni, hogy ne legyen túl nedves, és ne tegye fogyasztásra alkalmatlanná. Emellett idővel bogarak és férgek is megjelenhetnek a lisztben, és akkor azt ki kell dobni.


A liszt helyes tárolása

Egyesek úgy gondolják, hogy a jó minőségű liszt 10 évig tárolható. A gyenge minőségű liszt is jól tárolható, de sokkal rövidebb ideig. Ennyi ideig azonban aligha kell tárolni.

A lisztet 20 °C-on, száraz, jól szellőző helyiségben tároljuk. Tartsa idegen szagoktól mentesen, mivel könnyen magába szívhat más szagokat.

A felesleges nedvesség idővel megronthatja a lisztet, és a hirtelen hőmérsékletváltozás hatására nedvesség jelenik meg, ami alkalmatlanná teszi a felhasználásra.

Tárolja a lisztet szorosan lezárt szövet- vagy papírzacskóban. Tegyen rá egy műanyag zacskót, mivel így sokkal tovább eltartható.

A nyitott lisztes zacskót tegye egy üvegedénybe, szövetzacskóba vagy fémdobozba. Ne tegye azonnal műanyag zacskóba.

Védekezzen a kártevők ellen

Nagyon fontos, hogy a lisztet ne fertőzzék meg kártevők. A poloskáktól és lisztkukacoktól kezdve a molyokig és a lárvákig sokféle szaporodik.

Megeszik a lisztet, és megrontják azt, ha életműködésük nyomait hagyják benne. Tegyen néhány gerezd nyers fokhagymát minden lisztes edénybe, hogy elűzze a kártevőket. Az aromája miatt a kártevők nem maradnak életben.

A hosszabb tárolás érdekében vásároljon 1 kg-os lisztet, és tegye fadobozba, fűszeres száraz fűszernövényekkel megkeverve. Ezek lehetnek kakukkfű, kardamom, üröm vagy körömvirág.

Ezek segítenek abban, hogy a liszt hosszabb ideig kártevőmentes maradjon, és sütés közben kellemes illatú lesz.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.