Egészség, Tippek

Régi vita: a tojás koleszterinje a tojássárgájában vagy a fehérjében található? Itt a megoldás, hogy eheti a tojást!

A tojás nagyon gyakori élelmiszer sokan közülünk naponta fogyasztják és szinte minden háztartásban, hűtőszekrényben megtalálható. A tojásokat nagyon könnyű feldolgozni és különböző tápanyagokat tartalmaz, amelyek egészségre kedvező hatással vannak. Hasznos fehérje forrás, kevés kalóriával. Egyesek szerint a tojás mégsem jó, mert magas a koleszterinszintje, ami veszélyezteti az egészséget. Valóban, testünk a szükséges koleszterin 95% -át megtermeli a májban, miközben a többit az elfogyasztott tápláláékokból nyeri. Ezért az alacsony koleszterin tartamú étkezés fontos. A tojásokkal kapcsolatban sok a vita. De melyik az egészséges, a tojássárgája vagy a tojásfehérje?

Tojásfehérje

A textúrájából és színéből jól látható, hogy a tojásfehérje a tojás sima része. Ennek ellenére a tojásfehérjét használjuk különböző finom ételekhez, különösen a torták és süteményekhez. Ezért ezt a részt gyakrabban használjuk, mint a tojássárgája. A tojásfehérje védi a tojássárgáját, így erősebb és rugalmasabb anyagú, mint a tojássárgája. Normál fejlődéskor, ez a fehér rész ad védelmet és további táplálékot a születő embrió számára. A tojásfehérje az egyik legfontosabb étel azoknak, akik koleszterin problémákkal küzdenek vagy cukorbetegeknek, mivel nem tartalmaz koleszterint. Ehelyett a tojásfehérje amint a neve is mutatja fehérjét tartalmaz, jóval többet, mint a sárgája. Mivel zsírmentes, a tojásfehérjét fogyókúrázók is ehetik.

Tojássárgája

Bár finom, a tojássárgáját sokan tartják a tojás rossz részének. Sokan, akiknek bizonyos egészségügyi problémája vagy szigorú étrendjük van, elkerülik a sárga rész elfogyasztását. Ennek az egyik oka, a tojássárgájának magas koleszterin szintje. A tojássárgája koleszterinszintje valóban meglehetősen magas, a vörös húshoz hasonló a szintje. Ennek egyszerű az oka. A koleszterin a közhiedelemmel ellentétben egy nagyon fontos anyag, amely az embrió kialakulásához szükséges a tojáson belül. Az emberekhez hasonlóan a kiscsibéknek is megfelelő hormonokra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük a fejlődéshez, és a tojássárgája minden szükséges tápanyagot biztosít, amíg a tojásfehérje főleg a védelmet biztosítja. A sárgája tehát tele van “jófajta” zsírokkal, zsírban oldódó vitaminokkal, mint az A, D, E vagy K. Ezek mellett B1 (tiamin), B6 és B12 vitamint, kálciumot, vasat, foszfort, cinket, folsavat, luteint is tartalmaz. Ha kétségei lennének arról, hogy fogyaszthat-e tojássárgát, akkor azt ajánlom olvassa el a következő részt.

A legegészségesebb módja a tojás-evésnek

A tojások fogyasztásánál, mint szinte minden más esetben a mérték a legfontosabb. Ahogy láttuk a tojások (fehér és sárga rész) rendkívül gazdag sokféle természetes anyagban és vitaminokban, amire a szervezetünknek szüksége van. Aki nem eszi meg a tojássárgáját csak a fehérjét, hogy utána a sárgában lévő vitaminokat ásványi anyagokat ipari szintetizált tablettákban vegye be, arra volna egy szavunk, de persze nem írjuk le. Ne csináljuk ilyet. A tojássárgája egészséges, ha mértékkel fogyasztjuk és a kizárólag fehérjebevitel (csak tojásfehérje evése) zsírok, vitaminok nélkül, pedig nem egészséges.

A tojások feldolgozását héjjal vagy anélkül néhány percig forralt vízben ajánljuk, így minden tápanyagot megtart, ugyanakkor megöl minden lehetséges baktériumot. Ha sütjük nyilván a sütési olaj nem kívánt telitett zsírokat kever bele az elfogyasztott ételbe. Felnőtt embernek az ajánlott napi tojásbevitel 1 -2 db tojás. Sokan szeretnek tojást nyersen enni. Ezt maximum tanúsított BIO tojás esetében ajánljuk, de ne feledjük a hőkezelés ősi módja a fertőtlenítésnek, ami a különböző nemkívánatos megbetegedések elkerülésére szolgál.

Fontos! Ha fontos számunkra az egészségünk akkor ne 2, 3-as besorolású tojásokat vegyük, ezek jótékony hatása megkérdőjelezhető. Erről itt olvashat.

Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük