Egészség

A legjobb káliumforrások a vérnyomás csökkentéséhez

A kálium, az olykor „jó sóként” emlegetett alapvető ásványi anyag, a kálium az egészséges vérnyomás fenntartásában betöltött szerepe miatt került be a hírekbe.

Régóta ismert tény, hogy a magasabb káliumbevitellel rendelkező emberek vérnyomása alacsonyabb. Ha az átlagos káliumbevitelt a lakosság körében az ajánlott napi 4,7 g-os szintre emelnénk, az 1,7-3,2 mm Hg-mal csökkentené a szisztolés vérnyomást.

A kálium és a vérnyomás közötti kapcsolat

A szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen a kálium megfelelő egyensúlyának fenntartása a sejteken belül és kívül egyaránt. Mivel a kálium egy elektrolit, pozitív töltésű ion, amelynek kellően koncentráltnak kell maradnia (a sejteken belül körülbelül 30-szor nagyobb koncentrációban, mint kívül). Ahhoz, hogy a kálium betölthesse szerepét, amely magában foglalja a nátriummal való kölcsönhatást az idegi átvitel, az izomösszehúzódások és a szívműködés szabályozásában, kellően magas koncentrációban kell jelen lennie.

Annyi kutatás mutatta ki az alacsony káliumszint és a magas vérnyomás közötti kapcsolatot, hogy a kutatók ma már meg vannak győződve arról, hogy a káliumszint növelése ugyanolyan fontos a magas vérnyomás kezelésében, mint az alacsony sótartalmú étrend.

A káliumhiány jelei

A kálium nagy mennyiségben van jelen a gyümölcsökben és zöldségekben, de ha feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet követ, valószínűleg nem jut elég káliumhoz. Ráadásul általában ötször annyi káliumot ajánlott fogyasztani, mint nátriumot. Mivel azonban az iparosodott országokban a legtöbb ember nátriummal teli, feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet követ, a nátriumbevitelük kétszer akkora, mint a káliumbevitelük.

Ha magas vérnyomásban szenved, az a kálium hiányának jele lehet. Hasonlóképpen, a hányás, hasmenés vagy túlzott izzadás okozta dehidratáció is csökkentheti a káliumszintet, csakúgy, mint bizonyos gyógyszerek, beleértve a vízhajtókat, hashajtókat, kemoterápiás és szteroid gyulladáscsökkentőket.

A súlyos káliumhiány jelei közé tartozik a fáradtság, az izomgyengeség, a hasi fájdalom és a görcsök; a legsúlyosabb esetekben rendellenes szívritmuszavarok és izombénulás is előfordulhat.

A legjobb káliumforrások

Ha káliumról van szó, a legtöbb embernek azonnal a banán jut eszébe. De nem kell banánt enni ahhoz, hogy elegendő káliumhoz jussunk. Különösen azért, mert a banánban nagyon sok cukor van.

A banán valóban tartalmaz káliumot, de a többi gyümölcs és zöldség túlnyomó többsége is. A legtöbb gyümölcsben és zöldségben a kálium a domináns tápanyag, de vannak más étrendi káliumforrások is.

Az avokádó például kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és gazdag jó egyszeresen telítetlen zsírsavakban.

Általános szabályként azonban elegendő káliumot kell bevinni a legkülönfélébb zöldségekből, többek között a következőkből:

-Cékla (960 mg kálium 175 grammonként)
-Avokádó (874 mg 230 g-onként)
-Spenót (838 mg 180 g-onként)
-Gomba (635 mg 140 g-onként)
-Brokkoli (505 mg 160 g-ra)
-Kelbimbó (494 mg 160 g-onként)
-Zeller (344 mg 150 g-onként)
-Fejessaláta (324 mg 90 g-onként)

Ha magas vérnyomásban szenved, erősen ajánlott optimalizálni a káliumbevitelt. A jelenleg ajánlott napi bevitel egy felnőtt számára 4700 mg.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.