Egészség

A vörös hús káros az egészségünkre?

Néhány évvel ezelőtt olyan cikkek kezdtek keringeni a világhálón, amelyek a vörös hús fogyasztását a korai halálozás megnövekedett valószínűségével hozták összefüggésbe. Az említett tanulmány eredményeit azonban a sajtóban félremagyarázták, és az újságírók számos következtetése téves volt.

Ezekben a történetekben a feldolgozott vörös hús fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe. Ezek a betegségek azonban valójában nem magához a vörös húshoz, hanem annak ipari feldolgozásához kapcsolódnak.

Az élelmiszeripar nagy mennyiségű vegyi anyagot ad a húshoz. Ezek az adalékanyagok közép- és hosszú távon veszélyeztethetik az egészségünket. A sajtó azonban ezt a kockázatot általánosságban a vörös hús fogyasztására is kiterjesztette.

Ettől kezdve a közvélemény démonizálta a vörös húst, és a szigorú és vegán étrendet részesítette előnyben. Olyan ajánlások is születtek, hogy csak alkalmanként, legfeljebb kéthetente egyszer fogyasszunk állati húst.

Szükségünk van a vörös hús fogyasztására?

Az embernek, mint mindenevő állatnak, változatos étrendre van szüksége. A vörös húsnak az étrend részét kell képeznie, bár, mint a szakértők bizonyították, mérsékelt mennyiségben.

Egyrészt nagy mennyiségű, magas biológiai értékű fehérjét biztosít a szervezet számára, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz és megfelelő emészthetőséggel rendelkezik. Ezenkívül biológiailag hasznosítható vasban és B-vitaminokban gazdag táplálék.

A megfelelő, egészséges konyhai feldolgozású (grill, sütőben sült) vörös húsnak legalább egyszer meg kell jelennie heti étrendünkben.

A Food and Chemical Toxicology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a feldolgozott húsokat kerülni kell. A feldolgozott húsok, különösen a zsíros húsok, nagy mennyiségben tartalmaznak adalékanyagokat, nitrátokat és más, a tartósításhoz szükséges anyagokat. Ezek az anyagok rendszeresen fogyasztva károsak lehetnek az egészségre.

Ezeket a feldolgozott élelmiszereket alkalmanként, legfeljebb 2-3 hetente egyszer fogyasszuk. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban a friss élelmiszerek fogyasztását kell előtérbe helyezni.

A húsfogyasztás megelőzi a vérszegénységet

A vegán étrend egyik problémája a vérszegénység megnövekedett esélye. A zöldségek alacsony vastartalmúak.

E probléma mellett figyelembe kell vennünk a B12-vitamin valószínűsíthető hiányát is. Egy ilyen koktél eredménye lehet a vérszegénység.

A vérszegénység olyan betegség, amely lassan alakul ki, így tünetei gyakran hosszú ideig rejtve maradnak.

A húsfogyasztás azonban nagyon hatékonyan megelőzi ennek a betegségnek a kialakulását. Valójában a vörös hús az a hús, amely a legnagyobb mennyiségű biológiailag hasznosítható vasat tartalmazza. Ennélfogva, ha hetente legalább egyszer vörös húst fogyasztunk, az elegendő ahhoz, hogy pótoljuk e mikrotápanyag hiányát.

Figyeljen a főzési módszerekre

A vörös hús fogyasztásának másik problémája a főzési mód. Sok esetben az emberek megsütik, ami növeli az egészségügyi kockázatokat.

Ha azonban grillezzük (feltéve, hogy nem sütjük túl), sütőben vagy pörköltben sütjük, a vörös hús nem veszélyes az egészségünkre.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.