Diéta

Fogyás: fehér rizs vagy barna rizs, melyik a jobb, ha fogyni akarsz?

Jó a fogyáshoz vagy magas a kalóriatartalma? Erre a kérdésre is válaszolunk.

A rizs a világ lakosságának több mint fele számára alapvető élelmiszer. A világon elfogyasztott kalóriák több mint 20%-át adja, mivel Ázsiában és Latin-Amerikában nagyon elterjedt.

Ráadásul a rizs fajtája, színe és állaga változatos, így sokféleképpen fogyasztható, ráadásul olcsón megvásárolható. Az emberek több fehér rizst fogyasztanak, mint más fajtákat, mivel hosszú a tárolhatósága, és könnyű megfőzni és elfogyasztani.

A rizs szerepe a táplálkozásban azért érdekes, mert egyre több ember keresi a legjobb diétákat és alternatív gyógymódokat egészségügyi problémáira. Ráadásul az elhízás globális egészségügyi probléma, ami arra készteti a szakértőket, hogy megtalálják a terjedése elleni küzdelem módját. A rizs szerepe ezeken a területeken azonban vitatható.

Mi a helyzet tehát a rizzsel? Jót tesz a fogyásnak, vagy magas a kalóriatartalma? Erre a kérdésre adunk választ.

Mi is az a rizs?

A rizs két kategóriába sorolható gabonaféle: teljes kiőrlésű gabonák és finomított gabonák. A teljes kiőrlésű gabonák a teljes gabonát tartalmazzák. Amikor a rizst őrlik, finomítottá válik, és elveszíti az alapvető tápanyagokat, de néha jobb íze vagy eltarthatósága van.

A barna rizs és a vadrizs olyan ép teljes kiőrlésű gabonafélék, amelyek a korpát és a csírát is tartalmazzák. Ezért táplálóak, rostban és tápanyagokban gazdagok. A fehér rizsből viszont eltávolították a korpát és a csírát is, így megfosztották a legtáplálóbb elemeitől. A cél itt is a rizs ízének javítása, eltarthatóságának meghosszabbítása és kulináris tulajdonságainak fokozása.

A különböző rizstípusok eltérő tápanyag-összetételűek, ami különböző egészségügyi hatásokhoz járulhat hozzá.

Összességében azonban a barna rizs kiváló forrása a:

  • magnéziumnak
  • foszfornak
  • mangánnak
  • szelénnek
  • vasnak
  • folsavnak
  • tiaminnak

Különböző rizsfajták

  • Barna rizs
  • Vörös rizs
  • Fehér rizs

A rizs fogyásra gyakorolt hatása ellentmondásos

A barna rizs és a testsúlycsökkentés közötti kapcsolat jól ismert. Többször kimutatták, hogy azok az emberek, akik teljes kiőrlésű gabonaféléket, például barna rizst fogyasztanak, kevesebbet nyomnak, mint mások, és kisebb valószínűséggel híznak.

A barna rizst a következő okok miatt érdemes választani:

Jó rostforrás. A rostok nélkülözhetetlen részét képezik étrendünknek, és számos előnnyel járnak, például javítják az emésztést.
Segíthet javítani a koleszterinszintet. Ha csökkenti a koleszterinszintjét, akkor csökkenti a szívbetegségek, a stroke és az elhízás kockázatát is.

Segíthet a jóllakottság érzésében. A rostoknak köszönhetően a gyomra jóllakottnak érezheti magát, és kevesebb kalóriával elégedetté teheti, ami segít abban, hogy összességében kevesebbet egyen, ami segíthet a testsúlyszabályozásban.

A rostok tele vannak tápanyagokkal. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek az egészséges immunrendszerhez, a pajzsmirigyhez és más alapvető testfunkciókhoz szükségesek.

Lehet azonban, hogy még nem kell kizárni a fehér rizst.

Bár a fehér rizsnek vannak egészségügyi előnyei, nem bizonyított egyértelműen, hogy közvetlen összefüggésben van a súlyszabályozással. A fehér rizsnek kevesebb tápértéke van, mint a többi rizsfajtának, és „üres” kalóriának tekinthető, ami azt jelenti, hogy nincs negatív hatása a szervezetre, de nem is segít rajta sokat.

A rizsdiéta

Érdekes módon az egyik népszerű fogyókúra a fehér rizsre összpontosított. Ezt a diétát 1939-ben fejlesztették ki a magas vérnyomásban és vesebetegségben szenvedők kezelésére. Ezt a nagyon alacsony zsírtartalmú diétát rizsdiétának nevezték el. Ez egy fapados, alacsony kalóriatartalmú étrend volt, amely főként fehér rizsből, gyümölcsből, gyümölcsléből és cukorból állt. Ennek ellenére meglepő egészségügyi hatásai voltak, beleértve a fogyást és a vesebetegség tüneteinek enyhülését. Ez azonban egy nagyon korlátozó étrend volt, alacsony zsír- és kalóriatartalommal. Ennek következtében az eredmények nem feltétlenül érvényesek a rizs hagyományos étrend részeként történő fogyasztására. Mindazonáltal a rizst be lehet építeni egy fogyókúrás étrendbe, ha szabályozza a kalóriabevitelt.

A rizs számos országban alapvető élelmiszer

A rizs számos olyan országban alapvető élelmiszer, ahol a közelmúltig viszonylag alacsony volt a túlsúlyos és elhízott emberek aránya. Az elhízási arányok azonban világszerte emelkednek, különösen a globális járvány hatására. Ezekben az országokban a fehér rizs a fő szénhidrátforrás. Becslések szerint például a világon termelt rizs 90%-a Ázsiából származik. Ezekben az országokban a rizst szinte minden étkezéskor fogyasztják, és úgy tűnik, hogy ezekben a népességekben védelmet nyújt a súlygyarapodás és a magas vérnyomás ellen. Az idősebb kínai felnőttek körében úgy tűnik, hogy a rizsben és zöldségekben gazdag étrend segít megelőzni az elhízást.

Ha cukorbeteg vagy érzékeny a vércukorszint-emelkedésre, akkor a magas amilóz-tartalmú, nem ragadós rizs választása lehet a legjobb megoldás a vércukorszint kordában tartásához.

A súlygyarapodás és a rizsfogyasztás közötti kapcsolat nem egyértelmű. A különböző rizsfajták közül kétségtelen, hogy a barna és a vörös rizs sokkal táplálóbb, mint a fehér rizs. A nem ragadós rizs előnyösebb lehet a vércukorszint ingadozására érzékeny vagy cukorbetegségben szenvedő emberek számára is. Úgy tűnik, minden az adagok méretének szem előtt tartásán és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követésén múlik.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.