Növény, Tippek

Miért barnulnak meg a növényeim leveleinek csúcsai? És mit lehet tenni ellene?

A zöld növényeim levélcsúcsai barnulnak. Mit jelent ez? És ami még fontosabb, mit tehetek ellene? Itt elmagyarázom, miért barnulhatnak meg a levelek. Legtöbbször a növény életkörülményei miatt van. Szerencsére a színváltozás megakadályozására nagyon egyszerű a megoldás. Kertész nagyapám magyarázta el nekem. Íme, 5 ok, amiért megbarnulhatnak a növényei levélcsúcsai.

1) A növénynek nincs elég vize

Az egyik legegyértelműbb jele annak, hogy egy növény szomjas, ha a levelei maguktól összeesnek. De ha a növény túl rendszeresen szenved a vízhiánytól, a levélcsúcsok megbarnulnak. Akár el is fonnyadhatnak vagy összegömbölyödhetnek. Ha ezt látja, öntözze meg a növényt. De mindenekelőtt öntözze rendszeresen.

Általánosságban elmondható, hogy egy zöld szobanövényt télen hetente egyszer, nyáron pedig kétszer kell öntözni. Öntözés helyett egy kis vizet is permetezhet a levelekre.

2) Vagy túl sok a víz

Itt az ellenkező problémával állunk szemben. Ezúttal a növénynek túl sok a vize, és a végén elrothad. Ez a levelek megfeketedésében és/vagy a gyökerek rothadásában érhető tetten. Egy másik biztos jel, hogy a talaj túlságosan nedves. Ha ezt látja: csak időközönként öntözze meg a növényt.

De mindenekelőtt ne legyen túl szigorú! Csak azért, mert azt mondja, hogy hetente kétszer, még nem jelenti azt, hogy be is kell tartania. Nézze meg, hogy száraz-e a talaj, és tanuljon meg „hallgatni” a növényeire.

3) A növény túl meleg

Egyes szobanövények utálják, ha egy öblös ablak mögött a napon vannak. Az orchideák nem bírják. Ez égési sérüléseket okoz a leveleken, különösen a csúcsokon, amelyek megbarnulnak. Ezután kiszáradnak, mielőtt teljesen megfeketednének. Ha ezt látja: helyezze át a cserepet egy világos, de nem túl napos helyre.

Ellenkező esetben a nap megégeti a leveleket.

4) A cserép túl kicsi

A túl kicsi cserép nem hagy elég helyet a gyökereknek. Így nem tudják beszívni a növekedéshez szükséges vizet és ásványi anyagokat. A levelek szenvednek először, a csúcsuktól a szárukig feketére színeződnek. Az is előfordulhat, hogy a talaj már nem elég gazdag ahhoz, hogy kielégítse a növény igényeit. Ha ezt látja: ültesse át a növényt egy kicsit nagyobb cserépbe.

5) A talaj túl gazdag

Gyakran szeretnénk helyesen cselekedni azzal, hogy rendszeresen trágyázunk. De ez nem túl jó ötlet. Ha túl sokat alkalmazunk, a talaj túl gazdag lesz. A növény túl sok tápanyagot kap. Ez egy kicsit olyan, mintha elhízásra kényszerítenénk. Ennek következtében a levelei fokozatosan elrohadnak. Ez gyakran előfordul az aloe vera esetében. Ha ezt látja, cserélje ki a föld egy részét, hogy eltávolítsa a túlságosan gazdag virágföldet. Ideális esetben a talaj 50%-át kellene kicserélni.

Mit kell tenni a barna levéllel?

Lássuk be: a barna, száraz foltokkal rendelkező levélnek annyi. Alapvetően nem lehet megmenteni.

Szerencsére van 2 megoldás:

elfogadjuk a barna részt, és hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát;
vagy kis ollóval levágjuk a sérült részt, hogy megállítsuk a folyamatot.

Ez a két tipp a beltéri és kültéri növényekre, például olajfákra, babérfákra, rózsabokrokra és kis pálmafákra is vonatkozik.