Egészség, Tippek

A gyomorrák 6 figyelmeztető jele, aminek semmi köze a fájdalomhoz Ne hagyja figyelmen kívül a hirtelen súlycsökkenést!

A gyomorráknak az a híre, hogy az egyik legfájdalmasabb fajtája a ráknak. De sok beteg szerint nem a fájdalom a gyomorrák első jele.

Dr. Umut Sarpel egyetemi docens és sebészi onkológus a New York-i Mount Sinai Health Systemtől azt mondja, hogy egyáltalán nem probléma, ha időnként fáj a hasunk. Mindannyiunknak fáj a hasa időközönként, ez nem feltétlenül ad okot aggodalomra. Dr.Sarpel szerint általában nem a hasfájás vagy a fájdalom a leggyakoribb tünet, ami a gyomorrákot jelzi. (De persze inkább bizonyosodjon meg róla, ha gyakran és folyamatosan fáj a hasa).

Szóval, vágjunk is bele, nézzük meg a számokat! Mennyire is gyakori a gyomorrák? Nagyjából 111 felnőttből egy kapja el és a betegség előfordulása sokkal gyakoribb a férfiaknál.

A gyomorrák nem kifejezetten örökletes betegség. Bár létezik egy szuper-ritka genetikai mutáció, amely kifejezetten a gyomorrákhoz társul, de Dr. Sarpel állítása szerint, ezt csak akkor érdemes vizsgálni, ha a családban halmozottan fordul elő ugyanez a betegség.

Szóval mit is keressen? Ez a 6 tünetet:

2. Vér a vizeletben vagy a hányásban

Bár a véres széklet vagy hányás messze nem a legbiztosabb jele a gyomorráknak –  mind a vastagbélgyulladás, mind a Crohn-betegség székletvérzést okozhat-  ha vért találunk a hányásban vagy a székletben mindenképpen forduljunk belgyógyászhoz. Ha a vérzés gyomorrákhoz kapcsolódik, akkor a székletében lévő vér valószínűleg fekete színű lesz. „Azért így néz ki, mert az emésztő enzimeken áthaladt és ez a színét befolyásolja”, magyarázza Dr. Sarpel. Ha a vér a hányásában van, valószínűbb, hogy inkább pirosas lesz és lehet, hogy durva „kávé zacc” textúrája van, mert részben megemésztették.

2. Gyorsan elmegy a beteg étvágya

Éhes volt, amikor leült enni, de néhány harapás után az étvágya eltűnik, az étel már nem vonzó számára? Dr. Sarpel ezt „korai érzékenységnek” nevezi, és szerinte, ez a következő esetleges (hangsúlyozzuk esetleges) tünet, amely gyomorrákra utalhat. „Különösen, ha nagyon gyorsan jóllakottnak érezzük magunkat, sokkal gyorsabban mint korábban megszoktuk, ekkor ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a jelzést”” – mondja.

3. Fáj belül

Igen, valóban egyes- esetekben a gyomorfájdalom is lehet a gyomorrákra utaló jel. De a legtöbb esetben a fájdalom valamilyen más bél- vagy hasi betegség, és nem rák következménye lesz. A gyomorrákkal kapcsolatos fájdalom tulajdonságai közé tartozik, hogy tartós. „Ez nem olyan valami, amit egy két napig érez és aztán két hét múlva elmúlik, vagy visszajön. Ez egy tartós állapot.” Továbbá, a „klasszikus” gyomorrákos fájdalom, ha tompa fájdalmat érzünk a gyomorszáj közepén, mondja.

4. Hirtelen fogyás

Sok egészségi állapot – beleértve az 1-es típusú cukorbetegséget, az Addison-betegséget és a Crohn-betegséget – megmagyarázhatatlan fogyáshoz vezethet. Sajnos ehhez a listához hozzá kell adjuk a gyomorrákot. „Ha fogy és nem diétázik, akkor figyelnie kell” – magyarázza. Ne feledje, hogy a fokozatos súlycsökkenés lehet normális. Pár kg nál nem kell aggódni. Amíg nem észlel hirtelen nagy súlycsökkenést, addig apróbb fogyások normálisok is lehetnek, viszont, ha az elmúlt 6 hónapban hirtelen 10 kilót veszített, érdemes elgondolkodni. Ha a fogyás észrevehető, és nem tett semmit ennek érdekében, beszéljen orvosával.

5. Gyomorégés

Gyomorégés, emésztési zavar és más kellemetlen belső emésztési tünetek is lehetnek a gyomorrák korai figyelmeztető jelei, a Texas Egyetem MD Anderson Cancer Center adatai szerint. De Dr. Sarpel szerint ezeket a tüneteket sokkal valószínűbb, hogy bármi más okozza, mint a rák. De még mindig legjobb az orvosával konzultálni, legalább biztosan tudni fogja majd mi a probléma.

6. Puffadás, hasmenés, székrekedés

„Előfordul, hogy a gyomrában növekvő rák felfújódást okozhat, vagy megváltoztatja a bélmozgást. De ezek a tünetek szintén nagyon ritkán jelentenek önmagukban gyomorrákot!” – mondja Dr. Sapel. Orvoshoz fordulva, valószínűleg ki fog derülni más okozza a panaszt.

Ennek ellenére a listán szereplő esetekben érdemes az orvosunkat felkeresni és magyarázatot találni a tüneteinkre.

Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük