Egyéb

A repedezett kéz fájdalmas lehet, de egyik napról a másikra gyógyítható. Próbálja ki ezeket a tippeket

Hogyan lehet megszabadulni a repedezett bőrtől a kézen? Ez a kérdés sokunkat foglalkoztat. A száraz bőr, amely télen is hajlamos a berepedezésre és jelentős fájdalmat okoz, nagyon kellemetlenné teheti az életet. A repedezett bőr a kézen azonban könnyen gyógyítható, akár egyik napról a másikra. Tudjuk meg, mivel kenhetjük be a kezünket, beválik-e az otthoni kezelés, és milyen eljárást válasszunk, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljunk a fájdalomtól.

Szenved a hideg évszakban a száraz és repedezett kezektől? A hideg külső hőmérséklet, a levegő nedvességhiánya, valamint a túlfűtött otthonok a nem megfelelő hidratálással kombinálva gyakran vezetnek a víz gyors elpárolgásához a bőrből.

„Az egyik leggyakoribb panasz, amit a téli hónapokban hallok a pácienseimtől, a viszketés, ami a nagyon száraz bőr gyakori következménye”. E statisztikák szerint négyből három emberből három szenved az úgynevezett „téli bőrszindrómától”.

A kiszáradt kezek hajlamosak a bőrpírra, a repedezésre, a hámlásra, valamint az irritációra, amely éjjel-nappal zavar minket. De hogyan kerülhetjük el a repedezett bőrt télen, és mennyi ideig tart a kezelés, ha a bőr már repedezett vagy akár vérzik is?

A forró zuhany mindent elront

Télen az emberek gyakran hajlamosak a szokásosnál is több meleget keresni. Jobban fűtik az otthonukat, és sokan bevallják, hogy télen is megengedik maguknak a forró zuhanyzást. Ez azonban nem a legjobb ötlet, mivel a forró víz az irritált bőrt még szárazabbá és sérültebbé teszi. Ezért válasszon inkább enyhén meleg zuhanyt, és utána kenje be a kezét hidratáló krémmel.

Hogyan készítsünk száraz kézkrémet?

Kesztyű nélkül

A kemény fagyok, az erős szél és a zord őszi és téli körülmények szó szerint pokolivá tehetik a bőrét. Bárki, akinek valaha is meg kellett küzdenie repedezett tenyérrel és ujjbegyekkel, megerősítheti, hogy ez olyan zsibbasztó fájdalom, ami miatt semmi másra nem tud gondolni. Ne hagyja tehát, hogy a kedvezőtlen körülmények megtámadják a kezét, és ne induljon el kesztyű nélkül.

Otthon pedig ne feledje, hogy takarításkor és mosogatáskor gumikesztyűt használjon. A vízzel való hosszabb ideig tartó érintkezés is kiszáríthatja a kezét, és kimoshatja a bőrében lévő természetes olajokat.

Nagy probléma a bőr hidratáltságának hiánya, ezért nemcsak védeni, hanem hidratálni is kell. A bőrgyógyász azt javasolja, hogy még azelőtt hidratáljuk a bőrt, mielőtt az irritált bőr első jelei megjelennének.

„A napi egyszeri hidratáló krém felvitele azonban nem elegendő, és csak körülbelül öt percig nyújt védelmet” – mondja a doktornő, aki szerint a napi legalább öt-hat alkalmazás folyamatos védelmet nyújt.

Akiknek rendkívül száraz, hámlásra és repedezésre hajlamos a bőrük, kipróbálhatják az éjszakai kezelést, amely nagyon intenzív és nagyon gyorsan hat. Az ideális megközelítés az, ha nagy mennyiségű hidratáló krémet vagy testápolót viszünk fel, majd tiszta zoknit, kesztyűt húzunk fel, amely egész éjjel képes a hidratálót a bőrrel érintkezésben tartani.

Próbáljon ki egy zablisztes fürdőt

Segíthetnek a különböző hidratáló fürdők is, amelyeket olyan összetevőkből készíthet, amelyek általában otthon vannak. Az egyik ilyen a hidratáló zablisztes fürdő, amely képes megtartani a nedvességet, csökkenti a gyulladást, valamint védőgátat hoz létre, és enyhülést nyújt a száraz, repedezett kezeknek.

Zablisztes fürdő

Turmixoljuk össze a zabpelyhet egy konyhai robotgépben, majd keverjük össze vízzel és növényi olajjal. Áztassa a kezét a keverékben negyed órán át, majd mossa le, enyhén szárítsa meg, és hidratálja krémmel. Hasonlóan működik a tejben való kézfürdő is.

A legjobb krém a kicserepesedett kezekre bármilyen hidratáló krém, amely táplálja a kezét. Nem maradhat el azonban a kozmetikai vazelin sem, amely intenzíven keni és ápolja a kezek repedezett és száraz bőrét. Ezért jó választás télen, hiszen a bőrt a fagytól és a széltől is védi.

A bőrgyógyász úgy véli, hogy amikor a problémák egy bizonyos ponton túllépnek, nehéz megmondani, hogy „csak” repedezett-e a kezünk, vagy komolyabb bőrbetegségről van szó.

„A száraz, repedezett kéz és az ekcéma nagyon hasonlóan nézhet ki. De ha ekcémáról van szó, akkor olyan messzire is elmehet, hogy a bőr repedései vérezni vagy nedvesedni kezdenek, és még az egyszerű kézmosás is megpróbáltatássá válhat” – magyarázza az orvos.

Emellett, ha a bőr három-négy napon belül nem reagál az ismételt hidratálásra, azt javasolja, hogy fontolja meg a bőrgyógyász felkeresését, hogy segítsen felállítani a diagnózist és így a hatékony kezelést.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.