Egészség

EGY KICSIT A HASNYÁLMIRIGY-GYULLADÁSRÓL

A hasnyálmirigy a gyomor alatt, a bal oldalon található. Néha kialakul benne egy gyulladásos folyamat, az úgynevezett hasnyálmirigy-gyulladás.
Amikor a hasnyálmirigy begyullad, leáll az emésztőnedv pumpálása a nyombélbe, és enélkül az étel nem emészthető és nem szívódik fel.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórházi kezelést igényel. A kezelés előtti három fő szabály a hideg, az éhség és a pihenés. Vagyis nem szabad melegíteni a hasnyálmirigyet (akár egy hideg vizes párnát is a területére helyezhetünk, ez csökkenti a fájdalmat), nem szabad sokat enni, és nyugalomban ágyban kell maradni.


Ami az étkezést illeti akut hasnyálmirigy-gyulladásban, lehet nyálkás kását enni vízzel, lehet teába áztatott krutont enni, lehet burgonyát, sütőtököt, cukkinit, sárgarépát pürésíteni, pudingot enni. Ennyi az egész.

Az akut roham elmúltával az étrend változatosabbá válik. Sovány húsok és halak, szárnyasok, tojás (naponta legfeljebb két tojás), tejföl, túró, zabpehely vízzel, zöldségek, gyümölcskompótok, tea, készételekhez hozzáadott vaj napi 20 g, növényi olaj napi 15 g ajánlott. Csak meleg ételeket fogyasszon. Csökkentsük a nyers ételek mennyiségét, ajánlott a párolt és paszírozott ételek fogyasztása. Ne fogyasszon zsíros ételeket, húsleveseket, kakaót vagy kávét.

🟢 Gyógynövények.

A következő gyógynövények használhatók a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésére:

🔸 Vegyük egyenlő arányban az orbáncfű, a borsmenta, a hársfavirág és a kamillavirág szárított őrölt gyógynövényét. Ebből a keverékből egy evőkanálnyit forró vízzel öntsünk fel 0,5 l forró vízzel, és hagyjuk állni fél órán át, majd szűrjük le. Ezt a mennyiségű főzetet igyuk meg egy nap alatt, két-három italban. Éhgyomorra igyuk, és legkorábban 30 perc múlva ehetünk. A kúra időtartama egy hónap. Tartson egy hét szünetet, és ismételje meg a kúrát.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.