Egészség

Recept májtisztításra és epehólyag kezelésre

Lehetséges az epekő kialakulása? Sokan nem veszik észre, amíg ez komoly egészségügyi problémákhoz nem vezet.

A májunk felelős a szervezet tisztításáért, a zsír- és vércukorszint fenntartásáért, valamint az egészséges anyagcseréért. A máj az egyetlen szerv, amely epét termel. Naponta több mint egy liter epét termel, amelynek egy része közvetlenül a nyombélbe kerül, egy része pedig az epehólyagban tárolódik, és csak étkezés közben ürül ki, hogy segítse az emésztést. Egyes élelmiszerek hozzájárulnak az epehólyag kiürüléséhez, mint például az olaj, a vaj, a csokoládé, a hús és a tejtermékek, míg mások nem, mint például a hal, a kenyér, a burgonya stb. A máj az agy és a szív után a legfontosabb szerv.

Az epekövek több mint fele néma kő, és csak véletlenül fedezik fel őket a has ultrahangos vizsgálata során, valamilyen más okból.

Gyakran észre sem vesszük, hogy a májunk vagy az epehólyagunk nem működik megfelelően. Ezért olyan fontos a szezonális méregtelenítés.

A citromlé nagyon hatékony májtisztító. Keverjük össze a friss citromlevet és a vízet fele-fele arányban, hogy 2,5 deciliter folyadékot kapjunk. Adjunk hozzá egy evőkanál olívaolajat és egy-két gerezd fokhagymát. Minden reggel vegyük be. Ne egyszerre, hanem kis kortyokban egy-két óra alatt!

A máj és az epehólyag tisztítása diétával

Tudta, hogy az epehólyagbetegség kialakulása részben összefügg a székrekedéssel és az elhízással? Sokáig azt hitték, hogy ez a civilizáció betegsége, de ez nem így van.

Az epekövek kialakulásához litogén (kőképző) epe szükséges. Úgy tűnik, hogy a gabonafélék fogyasztása az egyik olyan tényező, amely jelentősen hozzájárul a litogén epe kialakulásához. Másrészt vannak olyan ételek vagy italok, amelyek hatására az epehólyag rendszeresen ürül, pl. citromos víz, olívaolaj, rendszeres testmozgás, amelyek megakadályozzák a litogén epe képződését az epehólyagban. Ha már volt epehólyagbetegsége, hagyja ki a fokhagymát a fenti italból, és hígítsa kétszer annyi vízzel. Ne keverje össze olívaolajjal, hanem alaposan (2-3 percig) öblítse ki a száját egy nagy korty olívaolajjal, és köpje ki. Ami a száj nyálkahártyájára tapad, az éppen megfelelő a jó hatáshoz. Nagyon jó kiegészítő a 250 mg-os magnéziumsav tabletta, amit 3 dl vízben feloldva lehet lenyelni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.