Egészség, Tippek

VASÁRNAPI HÚSLEVES, AVAGY A CSONTLEVES ÉS VELŐ JÓTÉKONY HATÁSAI

Amikor először olvastunk arról, hogy a velős csont az egyik legjobb és legtermészetesebb módja szervezetünk kollagén pótlásának elhatároztuk, hogy ezentúl minden levesbe főzünk velős csontot, azt is elmondjuk miért. Szeretjük a velőt pirítóssal így kapásból előételt is nyerünk vele. Másrészt a kollagén egy fehérje, mely nagy mennyiségben található, bőrünkben, porcunkban, csontunkban, porcainkba.

Állati bőr, csont és porc fogyasztásával, mint. csontleves, velő és kocsonya, hozzájuthatunk a kollagénhez. Bár az emésztése nehéz és lassú folyamat mire aminosavvá alakul és a véráramból a bőrünkbe, csontunkba kerül de rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért.

A csontleves szervezetünkre gyakorolt hatásai:

  • Elsődlegesen az ízületek egészsége Immunrendszer és emésztés javítása
  • Megfázás, vírusos megbetegedések kezelése
  • A csontokból és inas húsokból készült alaplevek sok ásványi anyagot tartalmaznak melyek segítenek megerősíteni a testünk vázizomzatát.

A hosszú időn át főzött csontokból kivált ásványi anyagok gazdagítják a levet, tele kalciummal, magnéziummal és foszforral. A halak csontjából készült lé pedig jódban gazdag. Az ezekben lévő kollagén állomány a főzés során lebomlik és zselatinná alakul át, ami egy fajta fehérje és több fontos aminosavat is tartalmaz. Ezek az aminosavak szükségesek a testünk kötőszöveti állományának az újraépítéséhez, rugalmasságának megőrzéséhez. A kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése miatt szükséges.

A csontlevesekben találhatók még glükozaminoglikánok (GAG), ezek a szénhidrátok egy csoportjához tartoznak és hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez, jó hatással vannak a reumás arthritiszben szenvedők ízületi fájdalmára is. Az alaplevek rendkívül táplálóak és pozitív hatással bírnak szervezetünkre.

A csontleves kiváló gyógyszere a sima megfázásnak vagy vírusos megbetegedéseknek. Dédanyáink is forró erőlevessel gyógyultak. Megfázás esetén készítsünk egy alaplevest, borsozzuk és melegen fogyasszuk el. Egy gazdag, forró alapleves jótékony hatással van, immunrendszerünkre, emésztésünkre is. A jó hús vagy alapleves lényege, a lassú tűzön, hosszasan főzött és így nyert koncentrált, aranysárga lé. Vedd elő nagyanyáink bármelyik receptjét és spékeld meg egy velős csonttal. Vigyázat! A velőtől több zsiradék kerül majd bele, de ezt lehűtve leszedheted.

Ha nem lenne kedvünk hosszas főzőcskéhez étrendkiegészítőként kapható kivont kollagént is fogyaszthatunk.

Ha szeretnél az oldal fejlődéséhez és sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük.