Háztartás, Tippek

Ez megmenti a termést: mit kell tennie, hogy az uborka ne legyen keserű

Kedvezőtlen termesztési körülmények között az uborka cucurbitacint termel, egy mérgező szerves vegyületet, amely keserűvé teszi a gyümölcsöt.

Talán mindenki egyetért azzal, hogy az uborka szerepel a legnépszerűbb növények listáján, ezért gyakran termesztik. De gyakran előfordul, hogy frusztrálja a termesztőket, mivel gyümölcsei keserű ízt kapnak. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mit kell tennie, hogy az uborka ne legyen keserű.

Miért keserű az uborka és hogyan küzdhetünk ellene

Az uborka kedvezőtlen termesztési körülmények között elkezd cucurbitacint termelni – egy mérgező szerves vegyületet, amely keserűséget ad a gyümölcsnek. Az anyag a levelekben szintetizálódik, majd az egész növényben eloszlik, és a gyökérrendszerben halmozódik fel.

Az uborka keserűségének leggyakoribb okai:

Az időjárás hirtelen megváltozása. Ez főként akkor fordul elő, amikor az esős napokat nagyon meleg napok váltják fel.
Túlzott öntözés. Szükséges, hogy a víz a felszínen 15 cm-re legyen az aljától. Ha a lyukakban áll, vagy éppen ellenkezőleg, a talajfelszíntől 15 cm-nél sokkal mélyebbre hatol, az keserűséget okozhat.
A keserűséget gyakran az öntözés hiánya is okozza. A keserűség elkerülése érdekében a kertészek azt tanácsolják, hogy a növényt esténként öntözzük.

Ha mégis megtörténik, hogy az uborka keserű lett, ne essünk kétségbe, ez a jelenség könnyen kezelhető

A keserűség megszüntetésének egyik kiváló módja az áztatás. Ehhez mossa meg a zöldségeket, vágja le a végeket mindkét oldalon, és áztassa be hideg vízbe. Az ilyen eljárást 3-6 órán keresztül kell elvégezni.
Ha uborkára van szüksége salátához vagy valamilyen étel főzéséhez sürgősen, akkor van egy másik módja a keserűség megszüntetésének. Ehhez mossa meg, vágja hosszában négy részre, szórja meg sóval, és hagyja fél órát állni. Ezután a sót le kell mosni, és az uborkát 5 percig hideg vízben kell tartani.
Ha egyáltalán nincs ideje hosszú műveletekre, akkor azt tanácsoljuk, hogy az uborka felületéről teljesen hámozza le az összes héjat. Cucurbitacin található benne. A gyümölcshúsban ez az anyag gyakorlatilag hiányzik.

Meddig kell áztatni a keserű uborkát

A keserű uborkát ajánlatos több mint három órán át hideg vízben áztatni. Sok háziasszony akár egész éjszakára is vízben hagyja őket, a jobb hatás érdekében.