Háztartás, Tippek

Ecet és fehérítő nélkül: Hogyan távolítsuk el a vízkövet a WC-kagylóból?

A vízkőmentesítés legjobb módja a citromsav.

A sárga vízkő letisztítása a WC-csészéről frusztráló feladat lehet, de egy egyszerű házi tisztítószerrel tisztává, frissé és baktériummentessé teheti a WC-t.

A durva vegyi anyagokat tartalmazó klóros fehérítő helyett a WC-kagyló tisztítót maga is elkészítheti, mondja Nancy Birtwistle, a bestseller tisztítókönyvéről ismert szakértő.

„Több mint fél évszázada takarítok WC-ket és fürdőszobákat, így azt hiszem, jogom van merész kijelentést tenni: az én tisztító varázsszerem a legjobb WC-tisztító”. „Miért? Először is, elpusztítja a vízkövet, másodszor, feloldja a vízkövet, harmadszor, megöli a baktériumokat, fehérít és ragyog” – magyarázta a szakértő.

Nancy azt állítja, hogy a legjobb szer a vízkőmentesítésre a citromsav, amely természetes módon képes lebontani és feloldani a vízkőben lévő ásványi anyagokat.

Nancy szerint hihetetlenül egyszerű elkészíteni ezt a WC-kagylótisztítót, és jobb, mint a boltban kapható tisztítószerek, mivel nagyon hatékony, mégis környezetbarát.

Hogyan készítsünk WC-kagyló tisztítót

Szüksége lesz hozzá:

200 g citromsav
150 ml forró víz
20 ml környezetbarát mosogatószer
10-20 csepp teafaolaj
Mérőpohár
400 ml-es palack szórófejjel

Tegye a citromsavat a mérőpohárba, és töltse fel forró vízzel, majd keverje, amíg feloldódik.

Adjon hozzá néhány csepp mosogatószert és teafaolajat, és keverje jól össze. Hagyja a folyadékot néhány órán át fedő alatt hűlni.

Ha kihűlt, öntse egy szórófejes flakonba, és vigye fel a WC-kagylóra. Hagyja rajta két-három órán át, de a legjobb egy éjszakán át, mert így hatékonyabb lesz.

Miután az idő letelt, egy WC-kefével súrolja le a fellazult és felpuhult vízkődarabokat.