Egészség

Melyek a rák és a terjedésének leggyakoribb jelei és tünetei?

A rák szinte bármilyen típusú jelet vagy tünetet okozhat.

A tünetek attól függhetnek, hogy milyen típusú rákja van, mennyire előrehaladott, hol van, és milyen messzire terjedt el a szervezetében.

A jel olyan dolog, amit mások is láthatnak, például láz, hányás vagy szapora légzés. A tüneteket csak az a személy látja, akinél jelentkeznek. A gyengeség, a fáradtság és a fájdalom például ilyen tünetek. A ráknak lehetnek jelei és tünetei is. Ez azt jelezheti, hogy valami nincs rendben a szervezetével. Ezeknek a jeleknek a felismerése korábbi diagnózishoz és esetleg jobb kilátásokhoz vezethet.

Hogyan okoz a rák jeleket és tüneteket?

Amikor a rák kialakul, a közeli szerveken, idegeken és vérereken növekedhet. Ez okozhat jeleket és tüneteket. Még a legkisebb daganatok is okozhatnak tüneteket bizonyos szervekben, például az agyban. Ha a rák elterjedt, vagy áttétes lett, előfordulhat, hogy a test különböző részein jeleket vagy tüneteket észlel. A másik ok, amiért tüneteket tapasztalhat, az, hogy a rákos sejtek sok energiát használnak fel a szervezetében. Az immunrendszer működésében is változásokat okoznak.

A rák fő jelei és tünetei

Bár minden eset más és más, a ráknak van néhány általános jele és tünete, amelyeket fel lehet ismerni.

Fogyás

A megmagyarázhatatlan fogyás a rák egyik első jele lehet. A fogyás gyakori a hasnyálmirigy-, gyomor-, nyelőcső- vagy tüdőrákban szenvedőknél, de bármelyik ráktípusnál előfordulhat.

Láz

A láz gyakran akkor jelentkezik, ha a rák áttétes. A lázzal gyakran együtt jár az éjszakai izzadás. Szinte minden rákos betegnek lesz valamikor láza.

Fáradtság

A rendkívüli fáradtság érzése a rákos megbetegedés tünete lehet a szervezetében.

Egy csomó

Egy csomó vagy a bőr megvastagodása a rák korai vagy késői jele lehet. Az emlő-, nyirokcsomó-, lágyrész- és hererákban szenvedő embereknél általában csomók alakulnak ki.

Bőrelváltozások

A bőr sárgulása, sötétedése vagy vörösödése rákra utalhat. Ezenkívül a nem gyógyuló sebeket is meg kell vizsgálni. Az anyajegyek, szeplők vagy szemölcsök, amelyek színe, alakja vagy mérete megváltozik, szintén bőrrákra utalhatnak.

Fájdalom

A fájdalom legtöbbször annak köszönhető, hogy a rák már elterjedt a szervezetben. A fájdalom azonban a csont- vagy hererák korai tünete is lehet. A hátfájás gyakori a vastagbélrákban, hasnyálmirigyrákban vagy petefészekrákban szenvedőknél. Az agydaganatos emberek gyakran panaszkodnak fejfájásra, amely nem múlik el.

A bél- vagy hólyagműködés megváltozása

A székrekedés, a hasmenés és más bélproblémák a vastagbélrák jelei lehetnek. A hólyag- vagy prosztatarákban szenvedő emberek vizeléskor jelentkező fájdalomról, vérről a vizeletben vagy a hólyagműködés egyéb változásairól számolhatnak be.

Köhögés vagy rekedtség

A nem múló köhögés vagy a rekedt hang a tüdő-, gége- vagy pajzsmirigyrák jele lehet.

Emésztési zavarok

Az emésztési zavarok vagy nyelési problémák a gyomor, a nyelőcső vagy a torok rákjának jelei lehetnek.

Vérzés

A szokatlan vérzés számos különböző rákos megbetegedéshez társul. A vérköpés a tüdőrák jele lehet. A véres széklet vastagbél- vagy végbélrák jele lehet. A méhnyak- vagy méhnyálkahártya- vagy endometriumrákban szenvedő nőknél rendellenes hüvelyi vérzés jelentkezhet. A vizeletben lévő vér azt jelentheti, hogy hólyag- vagy veserákja van. Egy nő mellbimbójából származó véres váladék mellrákra utalhat.

Változások a szájban

A száj belsejében vagy a nyelven lévő fehér foltok lehetnek rákos megbetegedések, amelyek szájüregi rákká fejlődhetnek. A szájban lévő sebek, vérzés vagy zsibbadás szintén bizonyos rákos megbetegedések jele lehet.

Megduzzadt nyirokcsomók

Néha a megduzzadt nyirokcsomók is lehetnek a rák jelei. Ha nyirokcsomói három-négy hétig duzzadtak maradnak, kérje meg orvosát, hogy vizsgálja meg őket.

Légszomj

Az állandó légszomj egyes rákos megbetegedések jele lehet.

Puffadás

Az állandó, kellemetlen teltségérzet, amely heteken át minden nap fennáll, a petefészekrák jele lehet.

Vérszegénység

Számos rákos megbetegedés, beleértve a leukémiát és a limfómát is, okozhat vérszegénységet (alacsony vörösvérsejtszám). Ezek a kóros szintek a vérvizsgálatokban jelennek meg. A vérszegénység miatt fáradtnak és gyengének érezheti magát.

A legtöbbször ezeket a tüneteket nem a rák okozza. Egy jóindulatú daganat vagy más probléma lehet az ok. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azokat a tüneteket, amelyek tartósan fennállnak, súlyosak vagy nem múlnak el.

A rák terjedésének jelei

A tünetek eltérőek vagy intenzívebbek lehetnek, ha a rák áttétet adott a test más részeire.

Íme néhány gyakori tünete annak, hogy a rák átterjedt:

Csontáttétek: A csontokra terjedt rák ízületi fájdalmat vagy töréseket okozhat.

Májáttétek: Ha a betegség a májába hatolt, sárgaságot és hasi duzzanatot tapasztalhat.

Agyi áttétek: Ha a rák áttétet képez az agyban, a tünetek között szerepelhet fejfájás, homályos beszéd, homályos látás vagy szédülés.

Tüdőáttétek: A tüdőbe terjedő rák légszomjat vagy tartós köhögést okozhat.

Okozhat-e a rák súlygyarapodást?

Bár a fogyás a rák gyakoribb tünete, egyeseknél előfordul súlygyarapodás is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a mellrákban szenvedő nők több mint fele hízik a kezelés alatt. Ez a súlytöbblet összefüggésbe hozható a rosszabb kimenetellel.

A súlyfelesleg a gyógyszerek, például a szteroidok vagy a hormonok mellékhatása lehet. Ezenkívül egyes kemoterápiás gyógyszerek vízvisszatartást, úgynevezett ödémát okozhatnak. Ez növelheti a testsúlyát.

Miért okoz a rák hátfájást?

A legtöbb esetben a hátfájást nem a rák okozza, de a hátfájás jelzője lehet. A hátfájás számos ráktípus tünete. Beleértve az elsődleges csontrákot és azokat, amelyek áttétet képeztek a mellben, a vastagbélben, a herékben vagy a tüdőben. Általában a daganatok nyomást gyakorolnak a gerincre, és befolyásolják a körülötte lévő idegeket, fájdalmat okozva.

Miért fontos észrevenni a rák tüneteit?

A tünetek felismerése segíthet orvosának abban, hogy a rákot korábban felismerje. Ez azért fontos, mert minél korábban észlelik a rákot, annál jobb a prognózis. A melanóma például hatékonyan kezelhető, ha korán felismerik. Az ötéves túlélési arány körülbelül 98%, ha a rák nem terjedt mélyen a bőrbe. Bár a tüneteket nagy valószínűséggel nem a rák okozza, nem szabad elhessegetni őket. Ez különösen akkor igaz, ha a probléma már hosszú ideje fennáll, vagy súlyosbodott.

Egyes rákos megbetegedések nem okoznak tüneteket

Előfordul, hogy a rákos embereknek egyáltalán nincsenek jelei vagy tünetei. Másoknak csak akkor vannak problémáik, amikor a rák már elterjedt a testükben. A petefészekrák például általában nem okoz jelentős problémákat, amíg át nem terjed más szervekre. Mire ez a rák jeleket vagy tüneteket okoz, általában már nagyon előrehaladott és nehezen gyógyítható. A rákot már a tünetek megjelenése előtt fel lehet fedezni. A vizsgálatok és a szűrővizsgálatok segítségével bizonyos rákos megbetegedéseket még azelőtt fel lehet fedezni a szervezetében, mielőtt azok elkezdenének hatni.

Kérdezze meg orvosát, ha speciális vizsgálatokra van szüksége. Ha a családjában előfordult egy bizonyos rákos megbetegedés, vagy bizonyos kockázati tényezőknek volt kitéve, orvosa agresszívebb vizsgálatokat végezhet.

Mikor kell felkeresnie orvosát szűrővizsgálatra?

Mindig érdemes felkeresni orvosát, ha bármilyen tünete van, ami aggasztja. A tüneteit valószínűleg valami más okozza, de fontos, hogy a biztonság kedvéért kivizsgáltassa magát. Orvosa legalábbis segíthet megállapítani a problémái okát.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.