Kert, Tippek

Ne dobja ki a fűnyesedéket! Íme tippjeink az újrafelhasználáshoz

A fűnyírás során zöld hulladék – fűnyesedék – keletkezhet. Íme néhány tipp, hogyan ne dobja ki.

Miért ne használná fel újra a kertjében?

Íme néhány tipp, amit mindig érdemes megfogadni, akár tapasztalt kertész akár nem.

Trágyázás

Trágyázhat a fűnyírójával. Más szóval, a gép finomra aprítja a fűnyesedéket, és nem gyűjti össze a kukába. A fű szétszóródik, és ez jót tesz a talajnak, gazdagítja azt.

Ez a megoldás azonban nem mindig lehetséges, ha a fűnyíró nincs felszerelve a feladat elvégzésére, vagy ha túl magasra nyírja a füvet.

Komposztálás

Egy másik megoldás, ha a fűnyesedéket a komposzthoz adja. Ez a zöldhulladék a „nitrogéntartalmú szerves anyagok” kategóriájába tartozik, így gazdagíthatja a komposztot.

Azonban ez „nedves” hulladék. Tehát nem szabad a fűnyesedéket önmagában a komposztba tenni, „száraz anyagot” kell hozzáadni. Ellenkező esetben rothadni fog.

Az üvegházakban

Ha tavasszal van üvegháza, a rothasztásnak van egy másik előnye is.

Melegágyat hozhat létre vele. Ehhez a fűnyesedéket egy kupacba kell rakni, és hagyni kell megrohadni, hogy az üvegházakban felszabaduljon a hő.

Ezzel a megoldással jelentősen megemelkedhet a hőmérséklet. Meg lehet csinálni üvegházon kívül is? Igen, de a hő gyorsan eloszlik.

Mulcsozás

Még egy utolsó tipp, és nagyon praktikus, ha zöldségeskertje van. Mulcsozzon vele. Akár a zöldségeskertben, akár a virágágyásokban vagy a sövényekben, mulcsként használhatja, hogy a talaj a lehető legnedvesebb maradjon.

Mulcsozáshoz 5, 10, sőt 15 cm-es réteget is gond nélkül készíthet.