Egészség, Tippek

10 árulkodó jel, amit a körmöd elárul az egészségedről!

Úgy tűnhetnek, hogy csak apró dolgokról van szó, amit formára vágunk, reszelünk vagy szépen kipolírozzuk, de a körmünk valójában nagyon fontos része a testünknek, ami rengeteg mögöttes egészségügyi állapotot jelezhet. Körömünk egyike az egészségünk számos ablakának. Az egészséges körmöknek rózsaszínnek kell lenniük, foltok, hornyok, gerincek vagy elszíneződések nélkül. Az olyan körmök, amelyek nem ilyenek, elmondhatnak neked olyat, amit esetleg érdemes komolyan venni.

1) Sárga körmök

A körmeid kissé sárgulnak? Ez utalhat fertőzésre. Ha a sárga is a körmöd, gyakran kell meglátogatnod a wc-t és állandóan fáradtnak érzed magad, akkor ez a cukorbetegség egyik jele is lehet. A színelváltozást az okozza, hogy a glükóz, a köröm kollagén fehérjéihez rögzül, és ezáltal megváltozik a színe az egészséges rózsaszíntől a beteges sárgáig.

2) Fehér foltok

A körmeid fehér foltjait leukonychia-nak hívják. Nagyon gyakoriak, és leggyakrabban a körmök alapjainak sérülései, általában túlzott manikűr vagy a körmök odaütése, leütése révén jönnek létre. Ezek ugyanakkor lehetnek allergiás reakciók a körömtermékekre, és jelezhetnek enyhe fertőzést, táplálkozási hiányosságokra is utalhatnak. De mégis érdemes odafigyelni, mert az előzőeken kívül a körmök fehér foltjai máj- vagy vesebetegség jelei is lehetnek.

3) Töredezett szélű körmök

Akinek töredezett a körme, annak körme könnyen letörik, leszakad, eltörik vagy akár le is válik. Ezek általában csak az öregedés jelei, és összefüggésbe hozhatók a köröm öregedésével, a körmök állapotában bekövetkező változásokkal. Mindemellett azonban előfordulhat, hogy súlyos egészségi állapot jeleznek, mint például a pajzsmirigy alulműködés, az alultápláltság, vagy az endokrin rendellenességek tünetei.

4) Besötétedett körmök

A körmök sötét színű vonalait a melanocyták túltermelése okozza, ezek azok a sejtek, amelyek a test festékanyagát az un. melanint termelik. Ha nem ez okozza, akkor a körömgomba fertőzésre is utalhat. Ugyanakkor a sötét foltok a körmön szintén jelezhetnek a súlyosabb egészségügyi állapotokat is, mint például a melanoma, a pikkelysömör és egyes krónikus fertőzések.

5) Függőleges / vízszintes barázdák

Ez a leginkább normális köröm állapot, leggyakrabban egyszerűen csak az öregedés jelei. Az öregedés, a köröm sérülése és a köröm traumája mellett a körmökben lévő függőleges vagy vízszintes bordák is lehetnek rejtett egészségügyi állapotok tünetei. Súlyos fertőzések, anyagcsere-zavarok, alultápláltság, szívroham és cukorbetegség is okozhatja.

6) Fehér körmök

A jó és egészséges körmöknek világos rózsaszínűnek kell lenniük! Nem lehetnek túl fehérek a közepén és sötétek az élek körül. Ha fehér körmökkel rendelkezünk, ez májproblémára utalhat. Ha a fehér köröm színt, sárgás bőrszín kíséri, a legjobb, ha meglátogatja az orvosát, és ellenőrizteti a májfunkciókat.

7) Hullámos, gödrös körmök

A hullámos, gödörkés körmök gyakran társulnak a pikkelysömörhöz. A sejtek klaszterei alakulnak ki a körömágyon, amely összegyűjtik, megzavarják az egészséges körmök sima egyenletes és normális növekedését. Amikor a sejtek leválnak, a köröm felületén hornyokat és gödröket hagynak.

8) Megvastagodott szélek

Bár ez történhet fokozatosan és anélkül, hogy különösebben észlelnénk vagy foglalkoznánk vele, a körmök megduzzadhatnak a csúcsoknál, és rendellenes szögben végződhetnek. Leggyakrabban fájdalommentes és nincsenek tünetek, de látványra nem szép. Esetenként viszont a szív és a tüdő problémáit jelezheti.

9) Piros csíkok

Ha egy kevés piros vagy barna csík van a körmeiden, akkor ezeket valószínűleg a sérült véredényekből eredő apró bevérzés okozza. Normális, ha ilyen csíkot látsz egy körömön. Azonban, ha minden körmödön/ körmödben van, akkor ez a pikkelysömör, a szívbetegség vagy a krónikus autoimmun-betegség a lupus erythematosus jele is lehet.

10) Konkáv, visszahajló körmök

A konkáv körmök vagy a kanálkörmök általában puhák és görbék felfelé, olyan homorúak, hogy megfelelően tartva az újat még a víz is megáll bennük. Általában veseelégtelenséget, májbetegségeket vagy szívproblémákat jeleznek. De szintén pajzsmirigy probléma (hypothyreosis) egyik tünete is lehet.

Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük