Háztartás, Kert, Tippek

Egy kilométeren belül nem repülnek: Hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a darazsaktól – 5 legjobb módszer

A darazsak ellen idén nyáron egyszerre több hatékony módszer is létezik. Egy ismert szakértő megnevezte a darazsakat elriasztó top 5 dolgot, amivel szinte mindenki rendelkezik.

Mindjárt itt a nyár. Sokan közülünk a szabadban élvezik majd a sörözést, a grillezést vagy a családi és baráti összejöveteleket. Ez azonban azt jelenti, hogy a barátságtalan kártevők – a darazsak – is megjelennek majd. Bár nagyon hasznosak a virágok és a kert számára, mégis gondot okozhatnak.

Megosztunk öt olcsó és egyszerű módszert, amellyel a darazsak elűzhetők a nyáron.

Őrölt kávé

A legtöbbünknél valószínűleg ott lapul a konyhaszekrényben. Még jobb, hogy ez módszer olcsó, egyszerű, és nem igényel semmilyen különleges felszerelést.

Mindössze annyit kell tennie, hogy egy tűzálló tálba tesz némi kávéport, és addig égeti, amíg a szemcsék izzani nem kezdenek.

Az égő kávépor füstöt és szagot bocsát ki, amit a darazsak nem tolerálnak. Ne aggódjon amiatt, hogy friss kávét használ el – ha van kávéfőzője, a maradék kávézacc is ugyanolyan jól működik. Ne feledje, hogy a kávézacc nagyon forró, ezért tartsa távol a gyerekektől!

Rézérmék

Meglepő módon egy másik szag, amit a darazsak nem szeretnek, az a réz.

Helyezzen réz érméket a szabadban, az asztalok mentén és a növénycserepekbe, hogy távol tartsa ezeket a kártevőket. Egy rézérmét egy zacskó vízbe is tehet, és felakaszthatja a ház és környéke kilincseire, hogy megakadályozza a darazsak közeledését.

Illóolajok

A darazsak elriasztásának talán kellemesebb eszközei a kellemes illatú illóolajok.

A citronella egy klasszikus riasztószer, és a citromfűből származik. Leggyakrabban a szabadban étkezés közben meggyújtható gyertyákhoz adják, hogy fokozza a hangulatot és elriassza a darazsakat. A teafa egy másik illat, amit a darazsak utálnak, de nehéz lesz teafás gyertyát találni. Helyette helyezzen el teafát és vizet tartalmazó tálkákat a házikóban és az étkezőasztal mentén. A bazsalikom és a fokhagyma két másik illat, amely természetes módon taszítja a darazsakat. Fontolja meg tehát, hogy bazsalikomos cserepeket helyezzen el a grillasztal mentén. Ami a fokhagymát illeti, vagy fokhagymapasztát kenhet rá, vagy adhatja vízhez, és permetezheti be azokat a területeket, amelyek vonzzák a darazsakat.

Fedje le az ételt

Az ételek és italok letakarása nagyszerű módja a darazsak minimalizálásának.

Ennek oka, hogy vonzzák őket az édes szagok, és vadászni fognak az ételre és a vízre.

Tudta azonban, hogy a viselt ruházat is befolyásolhatja a darazsak számát?

A darazsakat vonzzák a világos és élénk színek, ezért válasszon tompa vagy sötét színeket a nyári öltözékéhez. Ha mégis valami élénk színt szeretne viselni, válassza a piros színt! A darazsak nem látják a piros színt, így ez egy biztonságos választás.

A papírzacskó-trükk

Végül, miért ne fogna egy barna papírzacskót, gyűrje össze, és tegye a darázsfészek látható közelébe?

Akassza fel a közelbe, és a darazsak azt fogják hinni, hogy ez egy versenytárs kaptár, és távol maradnak a környékétől. Egyszerűen hangzik, de tényleg működik.