Háztartás, Tippek

Hogyan takarítsd ki otthonodat megfelelően: 6 tipp a tökéletes otthonért

Tudja meg, hogyan könnyítheti meg otthona gondozását és tarthatja mindig tisztán.

1) Porszívózza ki otthonát rendszeresen

Ez egy triviális, de nagyon fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni. Egy ember naponta körülbelül 50 mikrogramm port „nyel be”. Természetesen ez nem szándékos: a por felhalmozódik a kezeken, az ételeken és az edényeken. És minket szó szerint porfelhő vesz körül! A por leülepedik a padlón és más felületeken, például a kanapén. A por minden alkalommal felszáll a levegőbe, amikor felállunk vagy leülünk. Amikor a porszemcsék visszatérnek a levegőbe, belélegezzük őket.

A háztartási por számos összetevőből áll: allergénekből, poratka részecskékből, vegyszermaradványokból, baktériumokból. Ezek mindegyike bejuthat a szervezetünkbe. Nem túl kellemes, igaz? A modern porszívók nagy teljesítményűek, vezeték nélküliek és könnyűek, így a porszívózás nem tart tovább 10-15 percnél.

Jó ötlet, ha HEPA-szűrővel, azaz nagy hatékonyságú részecskeszűrő rendszerrel ellátott porszívó modelleket választunk. Ez felfogja a port, és megakadályozza, hogy az a levegőbe kerüljön. Ne csak a padlót, hanem más, nehezen hozzáférhető felületeket is porszívózzon. Ebben speciális tartozékok segítenek.

2) Fordítson különös figyelmet a kárpitozott bútorok tisztítására

A kárpitozott bútorok (különösen a matracok) ideális hely a poratka számára (átlagosan 100-500 atka jut egy gramm porra). Minél több időt töltünk (vagy háziállataink) az ágyon/fotelben/kanapén, annál kedvezőbbé válik a környezet az allergének és a por elszaporodásához. Ezért nagyon fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk a kárpitozott bútorok és matracok tisztítására. A leghatékonyabb tisztítási módszer a jó szívóerővel és speciális tartozékokkal vagy kefékkel rendelkező porszívó használata.

3) A fürdőszoba alapos tisztítása

A zuhanyozás vagy fürdés a nedvesség felhalmozódásához vezet a falakon és a felületeken, károsítja a padlóburkolatot és a csempefugákat, és ideális feltételeket teremt a penész elszaporodásához. A fürdőszoba rendszeres szellőztetése nagyon fontos, ezért zuhanyzás után szellőztessük ki a fürdőszobát. Rendszeresen cserélje a zuhanyfüggönyt, és győződjön meg arról, hogy a csempefugák tömítve vannak a penészesedés megelőzése érdekében. A nedvesség felgyülemlésének megelőzése érdekében törölje le azokat a felületeket, ahol a nedvesség felgyülemlik.

4) Válassza ki a megfelelő mosószereket

Ne feledjük – minden, amit a különböző felületek tisztítására használunk, végül a szervezetünkbe kerülhet. Például a limonén nevű összetevő, amelyet citrusillatosítóként adnak a tisztítószerekhez, reakcióba léphet a természetes ózonnal a lakásban, és formaldehidet képezhet.

A természetes tisztítószerek használata segít csökkenteni a VOC-ok mennyiségét az otthoni levegőben. Válasszon környezetbarátabb alternatívákat, amelyek a megfelelő szervezetek által tanúsítottak és speciális címkével vannak ellátva. Az agresszívebb fertőtlenítőszereket csak akkor válassza, ha feltétlenül szükséges, és teljesen kerülje az aeroszolos dobozokat, amelyek rendkívül környezetszennyezőek.

5) Használjon innovatív termékeket

Arról már beszéltünk, hogy miből áll a por, és milyen könnyen kerül a belélegzett levegőbe. Amikor pedig otthon vagyunk, még jobban szennyezzük a levegőt olyan hétköznapi tevékenységekkel, mint például a főzés. Ha van egy páraelszívó a konyhában, az nem csak a szagok eltüntetésében segít, hanem megakadályozza a főzésből származó zsíros por és más anyagok terjedését is.

Egy másik lehetőség a légtisztítók, amelyek segítenek a szennyezés elleni küzdelemben. Ha légtisztítót használ, otthona érezhetően kevésbé lesz poros. A légtisztító és a párásító különösen hasznos a hálószobában: naponta körülbelül 11 000 liter levegőt lélegzünk be, amelynek körülbelül egyharmadát alvás közben lélegzik be. Gondoskodjon a klímaberendezésekről, hogy kényelmesebbé tegye az alvást.

6) Válasszon speciális tisztító kendőket

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy régi pólókat, gézt, régi törölközőket és más pamutszöveteket használunk a felületek tisztítására és letörlésére. Ez nem jó ötlet. Az ilyen szövetekből készült rongyok szálakat hagynak maguk után, és lassan száradnak. Ha ilyen rongyokat használ, biztosan észre fogja venni, hogy a por nem csökken a házában. Válasszon mikroszálas kendőket. Ezek nagyon tartósak, jól felfogják a port és felszívják a nedvességet. Emellett moshatóak is.