Szinte minden családban szokás, hogy a tojást a hűtőben tárolják. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezzel meghosszabbítható az eltarthatósága.
De miért nem tartják az üzletek a tojásokat a hűtőben?
Lehet, hogy meglepődik, de van néhány jó érv amellett, hogy otthon hideg helyen tartsuk őket.
Tényleg lehet a tojást a hűtőben tartani? Bizonyára észrevette már, hogy szinte minden hűtőszekrényben van egy tálca a tojások tárolására. Ezek az egységek általában 6 és 10 tojás befogadására alkalmasak. Általánosan elterjedt nézet, hogy a tojás kevésbé romlik meg, ha a hűtőben tartják. Azt is feltételezik, hogy így csökken a mérgezés kockázata, mivel a szalmonellózist okozó baktérium hideg környezetben lassabban szaporodik.
A tojásokat akkor is biztonságosan lehet a hűtőben tárolni, ha felmerül a gyanú, hogy szalmonellával fertőzöttek. Ez megakadályozza más élelmiszerek szennyeződését, mivel a baktérium a hideg környezetben elpusztul.
Számos megfontolás alapján elgondolkodhat azon, hogy a tojást a hűtőben tartsa-e vagy sem
Például, ha szobahőmérsékleten tartja a tojásokat, akkor nem romlanak meg gyorsabban. Gondoljon arra, hogy boltban vagy piacon vásárol tojást – azokat sem hűtik. Ráadásul sok ételhez szobahőmérsékletű tojásra van szükség. Hideg tojást csak bizonyos körülmények között szabad használni. Ha sokáig hűtve vannak, majd a szobában hagyjuk őket kiolvadni, biztosan kondenzvíz képződik rajtuk. Ez baktériumok kialakulásához vezethet a héjon. Ráadásul, ha egy hideg tojást szobahőmérsékletű vízbe teszünk, nemhogy forró vízbe, a héja megreped.
Van egy másik ok is, amiért a tojást nem szabad a hűtőszekrénybe tenni. A hosszan tartó hűtőtárolás hatására mikrorepedések keletkezhetnek a héjon, és a baktériumok erőteljesebben szaporodhatnak rajta.