Háztartás, Tippek

Miért törölje le az edényeket mosogatás után: egy fontos tény

Minél többet hordja magával a nedves konyhai eszközöket, annál több vizet szór szét a helyiségben, és ártatlanul táptalajt teremt a baktériumoknak.

Bizonyára sokan látták már, hogy a filmekben vagy éttermekben mosogatás után mindig letörlik az edényeket. De elgondolkodott már azon, hogy miért teszik ezt? Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, amelyek segítenek megérteni, miért kell mosogatás után letörölni az edényeket.

Miért kell mosogatás után letörölni az edényeket

A tányértisztítás e módszerének támogatói és ellenzői meglehetősen sokan vannak. Egyesek szerint az edényeket törölközővel szárazra törölni nem higiénikus. De még mindig több érv van „mellette”.

A száraz tányérok nem szaporítják a nedvességet a szekrényben. A polcok nem deformálódnak, nem borítja őket penész és gomba.
A szárazon letörölt edények nem hagynak tócsákat a munkalapon, ami szintén meghosszabbítja annak élettartamát.
A tányérokon nem maradnak csíkok, a csapvízből származó só vagy mosogatószer-maradványok.
Minél több nedves konyhai eszközt hurcol magával, annál több vizet szór szét a helyiségben, és ártatlanul táptalajt teremt a baktériumoknak. Ennek eredménye a fekete penész lehet, ami rendkívül veszélyes az emberi egészségre.

Papírtörlővel is letörölheti az edényeket?

A papírtörlő használata az edények letörléséhez nem jó ötlet. Hiszen rengeteg papírt használ el, ez a módszer nem távolítja el az összes folyadékot, és a papírtörlő apró részecskéi rátapadhatnak az edényekre.

Hogyan kell megfelelően elmosogatni az edényeket

Mielőtt kézzel mosogatni kezdené az edényeket, először is le kell kaparnia a rajtuk maradt ételmaradékot. Ha nem teszi meg, akkor a mosogató tele lesz étellel, és nehezebben tudja majd leengedni a vizet. A mosogatást az edényekkel kell kezdenie, amelyeket előtte 15-20 percre be kell áztatni.

Az edények tisztításához használjon szivacsot, nehogy megkarcolja azokat. Ugyanakkor nem szabad megkerülni, azokat a területeket, ahol sok a szennyeződés, és addig dörzsölni, amíg le nem jön. Kerülje azonban, hogy dörzsszivacsot használjon a kényes felületeken, mivel az karcolásokat és sérüléseket okozhat.