Technika, Tippek

Miért van szükség a Wi-Fi router cseréjére?

Nemrégiben meglátogattam egy barátomat, és vitába keveredtünk. Neki egy nagyon régi, ősrégi routere van, körülbelül 2010-ből, ami szerinte teljesen kielégítő. Miért kell egy modern Wi-Fi router, ha minden működik, és a szolgáltatóval való kapcsolat 100 Mbit/sec sebességgel működik.

Csak az érdekesség kedvéért csatlakoztam a routerére és megnéztem a sebességet – ott még 60 Mbit/sec sem volt. Abban a pillanatban meggyőződtem róla, hogy nincs más aktív eszköz csatlakoztatva. Bár a dokumentumok szerint ez a router modell a 802.11n szabvány szerint működik, és egy antennával akár 150 Mbit/sec sebességet is biztosít. De ez ideális körülmények között van. Nehézkesen elmagyaráztam neki, hogy a régi routert több okból is régóta esedékes lenne lecserélni egy újra:

A Wi-Fi 4 (802.11n) szabvány már régen elavult

Ez a szabvány kevésbé védett az interferenciától, és nehéz lesz teljes sebességet kipréselni ebből az eszközből. Így nem meglepő, hogy még egy használható router is rosszabbul fog teljesíteni azokból az évekből – túl sok eszköz működik 2,4 GHz-en, és az elavult Wi-Fi szabványok sokkal rosszabbul teljesítenek ilyen környezetben.

A Wi-Fi router nagyon felmelegszik

Az ezekben az években készült modellek szinte mindig nagyon melegek lettek – gyakran a gyártók még a kimeneti fokozat hűtőbordáját is magára a készülék felületére helyezték. Nekem személy szerint volt egy, ami úgy túlmelegedett, hogy egy csepp víz felforrt az alumínium hűtőbordán. Az ilyen készülék tűzvédelmi szempontból is veszélyes.

A régi Wi-Fi routerek nem működnek jól nagyszámú eszközzel

Ha korábban csak egy laptopot csatlakoztattunk, ma már a vezeték nélküli hozzáférést számos eszköz használhatja: okosotthon-rendszerek, okostelefonok, táblagépek. Minél több eszköz csatlakozik egy Wi-Fi eszközhöz, annál nehezebben fog működni. Az eszköz lassulni és melegedni fog, és nem lesz képes teljes sebességet adni.

Egy másik fontos szempont, amelyet érdemes megemlíteni, a biztonság. A régebbi routerek általában elavult titkosítási protokollokat támogatnak, mint például a WPA/WPA2, amelyek már nem számítanak biztonságosnak. A modern eszközök a WPA3 protokollt használják, amely sokkal magasabb szintű biztonságot nyújt. A WPA3 nem csak a forgalmat titkosítja, hanem a jelszavak bányászata ellen is védelmet nyújt. Még ha egy behatoló hozzáfér a titkosított adatokhoz, akkor sem lesz képes visszafejteni a korábbi munkameneteket. Ha tehát fontos Önnek az adatai biztonsága (és kinek nem az manapság?), akkor a WPA3-támogatással rendelkező routerre való váltás nem csak ajánlás, hanem szükségszerű.

Emellett nem szabad megfeledkezni routeren belüli elemek romlásáról sem – annál is inkább, ha az éjjel-nappal működik. Az évek során az alkatrészek paraméterei megváltozhatnak, és a készülék rosszabbul fog működni.

A modern Wi-Fi 7 akár 30 Gbit/sec sebességet is képes biztosítani, ráadásul sok szolgáltató már most is gigabites csatornán keresztül köti össze az előfizetőket. Minél újabb a Wi-Fi router, annál jobb lesz a kapcsolat minősége. A játékosok vagy a streamelők például néhány évvel ezelőtt még csak vezetéken keresztül csatlakoztatták a számítógépüket – a Wi-Fi 6 megjelenésével a vezetékes kapcsolat egyszerűen szükségtelenné vált.

Honnan lehet tudni, hogy mikor van itt az ideje a router cseréjének, ha az jó állapotban van?

Ideális esetben egy ilyen eszközt akkor kell cserélni, amikor új szabvány jelenik meg, ezt az információt a Wi-Fi konzorcium hivatalos honlapján (wi-fi.org) vagy a Wikipédiában ellenőrizheti. Ma két szabvány létezik: 802.11ax vagy 802.11be (Wi-Fi 6, illetve Wi-Fi 7). A 2013-ban megjelent Wi-Fi 5 használata már nem tekinthető relevánsnak. Nos, ha sok eszköz van a házában vagy lakásában, akkor most érdemes átállnia egy modern Wi-Fi szabványra.

Ha például a háztartás egyik tagja filmet fog nézni jó minőségben az internetről, akkor a többi készülék sebessége nem biztos, hogy elegendő lesz. Egy modern Wi-Fi router nem csak a forgalom megosztásához való zökkenőmentes alkalmazkodást teszi lehetővé, hanem egy erős vasat is, amely megakadályozza a sebességcsökkenést.

Tudom, hogy sok embernek van nagyon régi Wi-Fi routere

Sokan azóta nem cserélték le, amióta csatlakoztak az internetszolgáltatójukhoz. Itt az ideje a cserének!