Háztartás, Tippek

Nem csak a szag: miért fontos, hogy mosás után nyitva tartsuk a mosógép ajtaját

A mosógép megfelelő használata a hosszú távú működés kulcsa. És fontos, hogy még kikapcsolt állapotban is szemmel tartsuk. Igen, bármilyen furcsa is, egy nem működő mosógép az egyszerű gondossági szabályok figyelmen kívül hagyása miatt sok bosszúságot okozhat tulajdonosának. Ebben a cikkben elmondom, miért olyan fontos, hogy a mosógép ajtaját nyitva hagyjuk.

Miért hagyják sokan zárva a mosógép ajtaját?

a nyitott ajtó megnehezíti a bejutást a helységbe;
aktív gyermek van a családban;
a mosógépdob egy háziállat kedvenc helyévé vált;
piszkos szennyest tárolnak a dobban, és nem szeretnék érezni a szagot.

Mi történhet, és mik a lehetséges következmények?

A vízzel közvetlenül érintkező háztartási készülékeket rendszeresen szervizelni kell. A mosógép számos mechanizmusa és egysége hermetikusan zárt kialakítással védett a magas páratartalomtól, és úgy tűnik, nincs ok az aggodalomra.

Valójában a gép meleg, párás és szellőzetlen belsejében számunkra láthatatlan folyamatok zajlanak:

A kemény víz és a magas páratartalom tartósan hat a szabadon lévő fémelemekre. Az ebből eredő korrózió és lerakódások korrodálják az anyagot. A legtöbb modern mosógép dobkeresztjei a súlycsökkentés érdekében sziluminból (alumínium és szilícium ötvözetéből) készülnek, amely korróziógátló tulajdonságai tekintetében sokkal gyengébb a rozsdamentes acélnál.
A mandzsetta redőiben megtelepednek a bioorganizmusok sok millió kolóniái, és felhalmozódik a szennyeződés.
Az adagoló falán a mosópor és gél nedves maradványai nyálkává váltak.

Ez történik, ha az ajtó zárva van. Most nézzük meg, milyen következményekkel jár, ha ez megtörténik:

A korrodált és üledékkel teli szilumin dobkereszt nagy valószínűséggel hamarosan tönkremegy, és arra kényszeríti, hogy nem tervezett javításokra költsön, vagy akár új mosógépet vásároljon (különösen, ha a modellnek nem szétszerelhető tartálya volt).
A mandzsetta redőiben lévő baktériumtelepek, penész és szennyeződések előbb-utóbb kellemetlen szagok forrásává válnak, amelyek átterjedhetnek a szennyesre.
A nyálka lemosódik az adagoló faláról, és a dob belsejébe kerül a ruhákra és a leeresztő szivattyú szűrőjére. Ennek következtében a szennyes nem öblítődik ki, és a szivattyú megnövekedett terheléssel dolgozik, és ezért nem képes kiszivattyúzni a vizet. Emellett a „rothadó víz” hatását kelti.

Hogyan kell megfelelően karbantartani a mosógépet mosás után?

Mint látható, a bezárt ajtó nagy problémákat okozhat a mosógép tulajdonosoknak. Egyszerű ajánlások segítenek elkerülni ezeket:

Minden mosás után törölje át a mandzsettát és a redőket száraz, tiszta ruhával;
ellenőrizze az adagoló falainak tisztaságát, időben távolítsa el a mosópor, gél, öblítő stb. megtapadt maradványait;
minden mosás után hagyja nyitva az ajtót legalább 4-5 órán át, lehetőleg egész éjszakára;
húzza ki az adagolót, és ha a kialakítás lehetővé teszi, távolítsa el, hogy javítsa a gép belsejében a levegő keringését.

A lényeg

Ha minden mosás után kinyitja a mosógép ajtaját és az adagolót, felgyorsítja a gép belsejében felgyülemlett nedvesség elpárolgását, így a korrózióra hajlamos fémelemek szárazon maradnak. A mandzsetta redőinek letörlése megakadályozza a szennyeződések, a penész és a gombák, valamint a kellemetlen szagok felhalmozódását. A megelőző karbantartás és a megfelelő ápolás jelentősen meghosszabbíthatja a mosógép élettartamát.