Háztartás

Anyósom Görögországból repült ide, és megmutatta, hogyan kell a babot áztatás nélkül pár perc alatt megfőzni

Ahhoz, hogy babot főzzünk anélkül, hogy sok időt töltenénk vele, először be kell áztatnunk. Ez korántsem az első és nem is az egyetlen ok, amiért ezt kell tennünk. De most nem erről beszélünk. Nem minden háziasszony szereti a bab beáztatásával járó felhajtást – ez tény. Kiderült, hogy ez a lépés kihagyható, ha például siet. Ma elmondom, hogyan lehet gyorsan, áztatás nélkül főzni a babot.

Hogyan kell gyorsan főzni a babot?

Először is derítsük ki, hogy miért áztatjuk be a babot egyáltalán. Először is, ezt minden hüvelyesnél meg kell tenni. Például a csicseriborsóval, a lencsével, a borsóval és az összes babszemmel. Ez nem csak azért van, hogy gyorsabban süljön vagy főjön.

A hüvelyesek gyomorpuffadást okozhatnak. Ezért érdemes ezeket is beáztatni, hogy ezt elkerüljük. Én ezt mindig így teszem, mert nem eszem állati eredetű termékeket, így a hüvelyesek az egyik fő fehérjeforrásom. Ha nem áztatom be őket, a fehérje sokkal kevésbé fog felszívódni.

Hogyan gyorsíthatom fel a bab főzési folyamatát?

Megértem, hogy nem mindig lehet időben beáztatni a babot. Persze a legideálisabb, ha már a fagyasztóban van. Ezért én mindig sok babot főzök egyszerre, majd egyszerűen dobozokba teszem, és a fagyasztóba teszem.

Ha nem gondolt erre előre, és nincs ideje beáztatni a babot, nézze meg ezeket a tippeket. Itt és most megtudhatja, hogyan főzhet gyorsan babot.

Az első módszer nagyon egyszerű, de hatékony. Mossuk meg a babot, és engedjük rá hideg vizet. Főzze a babot egy lábasban közepes lángon forrásig. Ezután öntse le a vizet, és öntse fel ismét hideg vízzel. Ismételje ezt addig, amíg a bab megpuhul. Ez az!

A szódabikarbóna segít felgyorsítani a bab főzését. Öntse fel a babot vízzel, és adjon hozzá egy csipetnyi szódabikarbónát. A főzés utolsó fázisában adjunk egy kis citromlevet a babhoz. Erre azért van szükség, hogy semlegesítse a szódabikarbóna hatását. Ezután szűrje le a babot, és ízlés szerint sózza meg.

A bab főzése előtt száraz tengeri algát is adhat hozzá. Ezekkel mindössze 40 perc alatt megfő a bab. Igaz, hogy az alga megváltoztathatja magának a babnak az ízét.

A babot áztatás nélkül is megfőzheti a mikrohullámú sütőben, maximális teljesítményen. Ehhez tegye a babot hideg vízbe, és tegye a tálat 10 percre a mikrohullámú sütőbe. Ezután vegye ki, keverje át, sózza meg, és tegye vissza a mikróba további 10-15 percre. Ha kipróbálta ezt a módszert, kérem ossza meg másokkal is, hogy bevált-e.
A főzési folyamatot gyorsíthatja egy kukta használatával is. De a hüvelyeseket előbb meg kell sózni. A kukta nagyon hasznos más alkalmakkor is!

A bab felhasználása

Ha még nem szerepel ez a csodálatos termék az étrendjében, akkor gyorsan orvosolnia kell! Ráadásul számos olyan étel van, amelyben felhasználható.

A babot például különféle levesekhez és pörköltekhez adhatja. Megtanulhatja azt is, hogyan készíthet tápláló salátákat májjal és babbal. És ne felejtsük el a főzeléket sem.

Árulja el, szokott babot enni? Hogyan főzi?