Növény, Tippek

Mit tegyek a cserépből kilógó orchideagyökerekkel?

Gyökerek kezdtek kiállni az orchidea cserépből? Nincs ok az aggodalomra. Ez normális jelenség. A cserépből kilógó gyökerek léggyökerek. Ezek gyakoriak a phalaenopsis orchideáknál és az epifitáknál. Míg a földi orchideák a talajban gyökereznek, addig az epifita orchideák a föld felett, a léggyökereik segítségével nőnek. Tudjon több érdekességet ebben a cikkben.

Miért jönnek ki az orchideám gyökerei a cserépből?

Amikor cserépben nevelt orchideákat látunk, elfelejtjük, hogy ezek epifita növények. Más szóval, gond nélkül nőhetnek fákon vagy sziklákon. Léggyökereik vannak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy nedvességet vegyenek fel a levegőből. Megjegyzendő azonban, hogy nem minden orchidea epifita.

Az orchideáknak kétféle gyökere van. Léggyökerek és a talajban növő gyökerek, mint minden növénynek. A léggyökerek segítenek az orchideának a levegőből nedvességet és tápanyagokat felvenni.

Ha kíváncsi arra, hogy a léggyökerek hogyan szívják fel a tápanyagokat, nézze meg őket közelebbről. Észre fogja venni, hogy vastagok és elhalt sejtek szivacsos rétegével, az úgynevezett velamenekkel borítottak. Ez a réteg olyan, mint egy vékony bőr, amely segít az orchideának a víz és a nitrogén felvételében, miközben a fa kérgéhez tapad, amelyen nő.

Az epifita orchideáknak nedvességre van szükségük a túléléshez. Ha otthonunkban nem olyan a páratartalom, mint természetes élőhelyükön, a léggyökerek a levegőben lévő vízgőz után kutatva előbújnak a cserépből. Lehet, hogy nem tudja, de az orchideák trópusi növények, és szükségük van a nedvességre és a melegre.

Ha a gyökerek kilógnak a cserépből, az azt is jelentheti, hogy a növény növekszik, és a cserép kezd szűkülni.

Mit tegyek a cserépből kilógó orchideagyökerekkel?

Ha ez a helyzet, ne aggódjon, egy egyszerű átültetés elegendő.

1) Vegye ki az orchideát a cserépből

Mielőtt átültetné az orchideát, áztassa a cserepet 30 percre hideg, de nem túl hideg vízbe. Ez felpuhítja és fellazítja az orchidea táptalaját, így a gyökerek könnyebben kivehetők a formából. Vegye ki a cserepet a vízből, és csöpögtesse le, hogy eltávolítsa a felesleges vizet.

2) Ellenőrizze a gyökerek színét

Mielőtt átültetné a növényt, ellenőrizze a gyökereit. Ha még mindig zöldek vagy fehérek, a növénye jó egészségnek örvend. Javasoljuk, hogy az orchideát átlátszó cserépben nevelje, hogy szükség esetén ellenőrizni tudja a gyökerek kinézetét.

3) Vágja le a barna vagy elhalt léggyökereket

Ha azt veszi észre, hogy az orchidea gyökerei puhák, szürkék vagy barnák, az azt jelenti, hogy elrohadtak. Vágja le őket tiszta, fertőtlenített metszőollóval, hogy elkerülje az egészséges gyökerek megfertőzését.

4) Az orchidea átültetése

Hogyan kell átültetni?

Vegyünk egy átlátszó, az eredeti cserépnél valamivel nagyobb edényt, hogy a gyökerek napfényt kapjanak. Az orchideáknak fényre van szükségük a legjobb növekedéshez. Győződjön meg róla, hogy a cserépben vannak vízelvezető lyukak, hogy a víz el tudjon folyni. Mint tudjuk, a pangó víz elrohaszthatja az orchidea gyökereit. Tehát vigyázzon!

Válasszon speciális orchidea virágföldet, vagy kéregkeveréket. Ez biztosítja a jó vízelvezetést, és légzsákokat hoz létre, amelyek átszellőztetik az orchidea gyökereit, és megakadályozzák a rothadást. A vízelvezetés elősegítése érdekében a cserépbe egy sekély réteg apró kavicsot is tehet;

Miután eltávolította a rothadt gyökereket, helyezze az orchideát az új cserépbe. Kerülje a gyökerek meghajlítását vagy összenyomását. Arra is ügyeljen, hogy ne vágja le a túlnyúló gyökereket, ha azok még egészségesek. Ne feledje, hogy az orchidea a gyökerein keresztül táplálkozik;

Az átültetés utáni sokk elkerülése érdekében helyezze az orchideát hűvös, jó levegőjű helyre, és néhány napig ne öntözze;

Akkor kezdjen el újra gondoskodni az orchideáról, amikor az új növekedés jeleit látja. Ezt egy új léggyökér vagy levél megjelenése jelzi.

Hogyan menthetem meg a rothadt gyökerű orchideát?

A túlöntözés az orchidea gyökereinek rothadását okozhatja. Ha nem avatkozik be gyorsan, a növénye elpusztulhat. Vizsgálja meg a gyökereket. Ha mind elrohadtak, és a növénye levele is hullik, lehet, hogy már túl késő megmenteni a növényt. Ha az orchidea gyökerei még egészségesek, vagy a gyökerek már elkezdtek sötétedni, de még nem váltak pépessé, ez azt jelenti, hogy a növény még megmenthető.

Hogyan kell tehát eljárni?

Kezdje azzal, hogy kiveszi az orchideát a cserépből, de ne felejtse el eltávolítani a földet a gyökerekről;
Vágja le a beteg gyökereket, és alkalmazzon gombaölő szert, például kénport a vágásokon;
Helyezze az orchideát egy tiszta papírtörlőre vagy ruhára, és hagyja száradni a gyökereket;
Miután a gyökerek kiszáradtak, ültesse át a növényt friss virágföldbe. A virágföld kiválasztása fontos. Használhat faszénből vagy fakéregből készült virágföldet.

Információ
A növény átültetésekor ügyeljen arra, hogy ne használjon olyan edényt, amelyben gombásodás vagy rothadás nyomai vannak. Válasszon tiszta edényt, vagy használjon cserépedényt. Ez jobban megfelel az orchideáknak. Így mentheti meg orchideáját, és keltheti életre…

Tippjeink az orchidea gondozásához

Az orchideákat könnyű gondozni. Ahhoz, hogy virágzó növényét gondozza és hosszú ideig életben tartsa, az alábbi lépéseket kell megtennie.

Tegye ki orchideáját világos, közvetett fénynek. A közvetlen napfény megégetheti. A növényt keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkányra helyezze;
Ha otthonában száraz a levegő, hetente 2-3 napon permetezze be az orchidea leveleit, ne a virágait. Választhatja azt is, hogy a cserepét nedves kavicstálcára helyezi;
Az orchidea öntözése előtt emelje meg a cserepet, hogy megnehezítse azt. Csak akkor öntözze, ha a cserép könnyű. Ehhez áztassa az orchideacserepet egy tál vízbe;
Hagyja a cserepet lecsöpögni. Ne használjon meszes vizet, inkább válassza az esővizet;
Tavasztól őszig trágyázza a növényt orchideatrágyával.

Amint látják, kedves olvasók, nem kell aggódniuk amiatt, hogy az orchidea gyökerei kijönnek a cserépből. Egyszerűen csak ültesse át a növényét! Megfelelő gondoskodással az orchidea továbbra is virágozni fog, és gyönyörű, színes, illatos virágokat fog hozni.