Egyéb

Az öregségi foltok eltávolítása: krém, lézer vagy házi szer?

Sajnos nem mindig lehet elrejteni azt a tényt, hogy öregszünk. Valójában, amikor az öregségi foltok megjelennek a kezeken és az arcon, sokan kínosnak találják. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mik azok az öregségi foltok, és hogyan lehet őket krémekkel, lézerrel vagy házi szerekkel eltávolítani.

Hogyan jelennek meg az öregségi foltok

Az öregségi foltok nem veszélyesek. Egyszerűen a bőr pigmentációs rendellenességei, amelyek a genetikai hajlam és az UV-sugárzás kombinációja miatt jelennek meg. Ezért nem meglepő, hogy az öregségi foltok a kézen és az arcon jelennek meg, mivel ezek a területek vannak a leginkább kitéve a napnak.

Ezért az öregségi foltok latin neve Lentigines solares (napfoltok). Minél többet voltunk kitéve a napnak életünk során, annál valószínűbb, hogy később öregségi foltok alakulnak ki.

Az öregségi foltok elkerülése

Kerülnie kell tehát a napot, hogy arcbőre fiatalos maradjon? A válasz nem. Az UV-sugarak fokozzák a bőr öregedését. De mivel a napfény a D-vitamin termeléséhez és mindenekelőtt a psziché szempontjából is fontos, a legjobb, ha három dologra figyel, hogy megelőzze az öregségi foltokat:

  • Biztosítson elegendő UV-védelmet
  • Kerülje a hosszú ideig tartó napozást
  • Kerülje a szoláriumokat

Az öregségi foltok és a bőrrák megkülönböztetése

Az öregségi foltok nem ugyanaz mint bőrrák. Ezek olyan foltok, ahol a bőr kissé sötétebb. Ennek ellenére az öregségi foltokat rendszeresen bőrgyógyásznak kell megvizsgálnia, mivel fokozott bőrrákkockázatot hordoznak.

Ezenkívül gyakran nehéz az öregségi foltokat biztosan megkülönböztetni a bőrráktól. Ahhoz, hogy biztosra menjen, a bőrgyógyásznak halogénlámpával és egy speciális lencsén keresztül kell megfigyelnie. Néha szövetmintát kell venni a megállapításához.

Hogyan lehet eltávolítani az öregségi foltokat

Mivel az öregségi foltok nem veszélyesek, nem kell eltávolítani őket. Azokat az embereket azonban, akiket esztétikai okokból zavarnak, több lehetőségük is van arra, hogy megszabaduljanak tőlük. Fontos azonban, hogy előzetesen kivizsgáltassuk őket.

1. Az öregségi foltok krémje

Az öregségi foltfehérítő krémek nagyon népszerűek. Ezek gyógyszertárakban kaphatók és otthon is használhatók. A kezelés sikere azonban néha lassú lehet, és nem mindenki tolerálja ezeket a krémeket.

Figyelem: a fehérítő krémeket csak az öregségi foltokra szabad alkalmazni, különben a környező bőr is világosabb lesz.

2. Az öregségi foltok lézeres kezelése

A lézeres kezelés nagyon precíz. Úgy távolítja el az öregségi foltokat, hogy erős energiaimpulzusokkal elpusztítja a bőrben lévő sötét pigmenteket. A kezelés után azonban a bőr nagyon érzékeny a napra, ezért a lézerkezelés csak ősszel vagy télen javallott.

A lézer alternatívája az IPL-technika („Intenzív impulzusfény”), amelyet egyesek szőrtelenítési módszerként is ismernek. A működési elve ugyanaz, mint a lézeré.

3. Peeling az öregségi foltokra

Az öregségi foltok hámlasztása a bőr felső rétegének eltávolításával jár. Ezután egy új, tiszta bőrréteg képződik. A klasszikus hámlasztással szemben, amely csak a hámsejteket távolítja el, kémiai készítményeket használnak.

Vigyázat: a szakszerűtlen használat sérülésekhez és hegesedéshez vezethet.

4. Házi gyógymódok az öregségi foltok ellen

Ha nem szeretne drága termékeket vásárolni a patikában vagy felkeresni egy bőrgyógyászt, megpróbálhatja házi szerekkel eltávolítani az öregségi foltokat.

Az öregségi foltok elleni házi gyógymódok közé tartoznak

Hidegen sajtolt citromolaj: csepegtesse az olajat az öregségi foltokra, és hagyja rajta egy éjszakán át.
Almaecet: naponta többször dörzsölje az ecetet az öregségi foltokra.
Fokhagyma és petrezselyem: öntsön forró vizet a petrezselyemre. Hasítsa fel a fokhagymát, és dörzsölje be vele az öregségi foltokat. Ezután a petrezselyemmel dörzsölje be.

Mindhárom jogorvoslatnak körülbelül négy hét múlva kell meghoznia a gyümölcsét.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.

Even the bitterest fruit has sugar in it.

– Terry a O’Neal

The trees that are slow to grow bear the best fruit.

– Molière

ECOSYSTEM

Positive growth.

Nature, in the common sense, refers to essences unchanged by man; space, the air, the river, the leaf. Art is applied to the mixture of his will with the same things, as in a house, a canal, a statue, a picture. But his operations taken together are so insignificant, a little chipping, baking, patching, and washing, that in an impression so grand as that of the world on the human mind, they do not vary the result.

The sun setting through a dense forest.
Wind turbines standing on a grassy plain, against a blue sky.
The sun shining over a ridge leading down into the shore. In the distance, a car drives down a road.

Undoubtedly we have no questions to ask which are unanswerable. We must trust the perfection of the creation so far, as to believe that whatever curiosity the order of things has awakened in our minds, the order of things can satisfy. Every man’s condition is a solution in hieroglyphic to those inquiries he would put.