Egyéb

Ez a fő bűnös a súlygyarapodás, a hajhullás, az izzadás, az ízületi fájdalom, a fáradtság és az álmatlanság kialakulásáért.

Ez a gyógymód segít gyorsan megszabadulni ezektől a problémáktól!

A hormonok nélkülözhetetlenek a szervezete számára! Ezek olyan kémiai anyagok, amelyek a véráramban keringenek, és segítenek a szerveinek és testrészeinek, hogy ellássák feladataikat.

A hormonháztartása egyensúlya fontos a szervezete általános egészsége szempontjából. A hormonháztartás egyensúlyhiánya sajnos nagyon gyakori jelenség, különösen a nőknél.

Íme kilenc figyelmeztető jel, amely a hormonháztartás egyensúlyhiányára figyelmeztet:

1) Tartós súlygyarapodás

Ha hízik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségtelenül táplálkozik, mert a súlytöbblet lehet az egyik jele annak, hogy hormonális egyensúlyhiánya van.

„A kοrtizol nevű stresszhormont a mellékvesék szabályozzák. Ha a szervezet stresszhormon-termelése stressz vagy más ok miatt megnő, súlygyarapodást tapasztalhat.

A kοrtizol-termelés növekedése növeli a felszabaduló inzulin mennyiségét. Ez befolyásolhatja a vércukorszintet, ami gyakran fokozott éhségérzetet és étvágyat eredményez.

A kοrtizol szintjének növekedése képesnek bizonyult arra, hogy izomzsír felhalmozódását okozza a gyomor környékén. Ez növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

2) Hajhullás

Ma már tudjuk, hogy a tesztoszteron a hajhullás fő okozója.

Egy egészséges ember bizonyos mennyiségű DHT-t termel, de egy egészséges nő szervezetében nem kell, hogy jelen legyen. Egy nőnél tehát már egy nagyon alacsony DHT-szint jelenléte is elég ahhoz, hogy hajhullást okozzon.

A férfiaknál is előfordul hajhullás, ha a szervezetben megnő a DHT szintje.

3) Erős izzadás

Ha a hajhullás hormonális egyensúlyhiányt jelez, akkor álmosnak érzi magát, és nehezen tud lépést tartani a szervezetében megnövekedett DHT-mennyiséggel.

A menopauza idején a nők gyakran tapasztalnak hőhullámokat és izzadást a hormonális egyensúlyhiány jeleként.

Ha a menopauza alatt nem jó a közérzete, gyakran forrónak és nehéznek érzi magát, az a hormonális egyensúlyhiány jele.

Mind a férfiaknál, mind a nőknél ez az endokrin rendszer problémájának következménye lehet, amely megzavarja a hormonok termelését.

4) Ízületi fájdalom és fáradtság

Ha fáradtan és fájdalmasan ébred az ízületeiben vagy az izmaiban, akkor úgy érezheti, hogy a hormonjai nincsenek egyensúlyban, különösen akkor, ha nagyon jól alszik.

Ez a stresszhormonra is vonatkozhat.

Ha a stressz túl gyakran fordul elő, fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet.

Ha túl sok stressz éri az embert, a mellékvesék gyakran elfáradnak, és a kοrtizol szintje túl magas lesz.

Ha a tireotrop hormon szintje túl magas, akkor egy másik mirigyprobléma következtében is fáradtságot tapasztalhat.

Ez akkor fordulhat elő, ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, ez az úgynevezett pajzsmirigy-alulműködés.

5) A cukorevés iránti vágy

Az édességek fogyasztásának erős vágya szintén a hormonális egyensúlyhiány jele lehet, amit a pajzsmirigy okozhat. Ez a pajzsmirigy-alulműködés következménye, amikor a mirigyek hipoaktívak, azaz lassan működnek.

A mellékvese túlterhelése is okozhat édesség utáni sóvárgást.

A szervezet pedig fokozza az adrenalin és a „stresszhormon”, a kortizol termelését.

6) Rossz hangulat

Tartósan rossz hangulat, ingerlékenység, szorongás és depresszió esetén a pajzsmirigy lehet az ok – a TTH fokozott termelése.

7) Álmatlanság és alvászavarok

A menopauzán áteső nők gyakran szenvednek álmatlanságtól vagy nyugtalan alvástól. Ennek oka az erős hormonális aktivitás.

Az alváshiány befolyásolhatja 10 hormon termelését, amelyek hatással vannak az étvágyra, a termékenységre, a szív egészségére és a mentális egészségre.

Az ösztrogén hormon – egyensúlyát a rendszeres alvás tartja fenn. Hiánya, amely a menopauza tünete, a nőknél az álmatlanság egyik fő oka.

Férfiaknál a tesztoszteronhiány gyakran vezet alváshiányhoz.

8) Emésztési problémák

Három hormon egyensúlyhiánya emésztési problémákhoz vezethet. Ezek a gasztrin, a szekretin és a kolecisztokinin néven ismert hormonok.

Ezek segítenek serkenteni az emésztési folyamatot, és az ételt egyszerű molekulákká alakítják, amelyek könnyen felszívódnak a véráramba.

Ezek annak a jelei, hogy a szervezetében hormonális egyensúlyhiány lehet.

Ahogy fentebb említettük, ha ezek közül egy vagy több is fennáll, a pontosabb diagnózis érdekében célszerű orvoshoz fordulni. 

Egy házi receptet ajánlunk Önnek, amely segít egyensúlyba hozni a hormonjait:

1 teáskanál kurkuma

1 evőkanál citromlé

1 közepes uborka vagy zöld alma

1 szál zeller

1 nagy sárgarépa

2 dl víz

Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és aprítsuk fel jól.

Ezt a levet naponta ihatja.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.