Egészség

Helyesen étkezni japán módra: 4 aranyszabály az egészségért és a megfiatalodásért

A japán konyhaművészet megtanít bennünket arra, hogy milyen bölcsességgel fiatalíthatjuk és élénkíthetjük a testünket az ételek segítségével. A japán étrend elsősorban a kalória-, fehérje- és zsírbevitelben különbözik a nyugati étrendtől.

A táplálkozás folyamata a felkelő nap országában, amelynek sajátos, évszázadok mélyére visszanyúló hagyományai vannak, olyan, mint egy szimfónia, ahol minden egyes hangsornak különleges mágikus jelentése van, és mindezek együtt valódi csodákat hoznak létre.

A japán étrend:

  • – növeli az állóképességet;
  • – javítja a rossz egészségi állapotot;
  • – elfelejti a kort (ami a japán nőknek egyszerűen nincs).

Annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben a japánok érdeklődnek az európai ételek iránt, még mindig a nemzeti konyha hagyományos ételeit részesítik előnyben, amelyek alapja a következő termékek:

  • – rizs;
  • – zöldségek
  • – hal és tenger gyümölcsei.

A japán konyha továbbra is megőrzi sajátosságait. Az itteni étrend elsősorban kalóriaszintben, fehérje- és zsírbevitelben, valamint szerkezetében különbözik a nyugatitól: a növényi fehérjék egyértelmű túlsúlya az állati fehérjékkel szemben, az állati fehérjék jelentős részét a haltermékek rovására fogyasztják, és fontos helyet foglal el a rizs. Általában véve az étrend kevésbé kalóriadús, mint a legtöbb országban.

Köztudott, hogy minden józan gondolkodású embert már régóta arra biztatnak, hogy fogyasszon kevesebb állati zsírt, koleszterint, sót és cukrot, és ehelyett fogyasszon elegendő rostot tartalmazó ételeket. A japán konyha pedig nagyrészt megfelel ezeknek az ajánlásoknak.

A japán étkezés alapvető szabályai

Az első szabály a kis adagok mérete

Bármelyikünk képes olyan sokat és olyan gyorsan enni, hogy nehéz felfogni, hogy valójában mit is evett, és milyen íze volt. Mohón lenyelni a meg nem rágott ételdarabokat, majd még egyet és még egyet – egészen a mámorig. Miért vagyunk olyan bölcsek, hogy a falánkság bűne végül szenvedéshez vezet? A mértéktelenség halálos méreggé változtatja az élet megőrzésére előírt ételt.

Úgy tűnik, hogy az a tény, hogy a japánok kis adagokat esznek, nemcsak a testüknek, hanem az esztétikai érzéküknek is jelentős hasznára válik.

Japán étkezés: 4 aranyszabály

És az első lépés, amit a helyes étkezés felé tehet, mindössze annyi, hogy a megszokott hatalmas tányérokat miniatürizáltabbakra cseréli. A kis tányérokba egyszerűen fizikailag nem lehet nagy adagot tenni.

Ezután a következőképpen járjon el. Az első héten az adagok mennyiségét 1/5-ödével, a következő héten 1/4-ével csökkentjük. Így 3-4 hét alatt különösebb erőfeszítés nélkül a szokásos adagot a felére tudjuk csökkenteni.

Ha az adag nagy, gyakran csak tehetetlenségből, nagy étvágy nélkül az ember olyan mennyiségű ételt vesz magához, amire a szervezetnek nincs szüksége, sőt árt. A mértékletesség a jó egészség középpontjában áll. Már azzal, hogy „keveset eszünk”, megszabadulhatunk a túltelítettségből és a mérgezésből eredő betegségek egy részétől.
A második szabály a frissesség és a szezonalitás

Minél frissebb a főzéshez használt termék, annál több hasznos és szükséges anyag van benne a szervezet számára. A japánok pedig köztudottan nagyon tisztelik annak a terméknek a frissességét, amelyből főzni készülnek.

A japánok asztalán ennek vagy annak a terméknek a jelenlétéből félreérthetetlenül megállapítható az évszak, anélkül, hogy a naptárra kellene nézni, mert a japánok ízlése tökéletes összhangban van a természettel. Rendszerint csak olyan élelmiszert használnak, amelyet az adott időszakban a legzamatosabbnak és ennek megfelelően a legfrissebbnek tartanak. Például mindenki tudja, hogy késő tavasszal különösen jó a fiatal zöld tea, a bambuszrügy és a lazac. Ősszel pedig a legjobb, ha makrélával és az első matsutake gombával készült ételeket tesznek az asztalra.

Nem titok, hogy a szezonban felhasznált zöldségek sokkal egészségesebbek. Japánban is az évszak nagyban meghatározza az ételválasztást. Általában pontosan azt használják, ami a mezőn vagy az ágyásokon érik. Kevés japán vesz például üvegházi epret, mert pontosan tudja, hogy a szezonban sokkal finomabb és egészségesebb. Ezenkívül a japánok inkább az ilyenkor fogott halat fogyasztják.

Japán egy hatalmas ívben fekszik északkeletről délnyugatra. Az éghajlati viszonyok pedig nemcsak a szezonális, hanem a helyi előjelek is meghatározzák a japán konyhaművészetet.

Északon például rizst nem lehet termeszteni, de a kukorica és a burgonya termesztéséhez, valamint az állattenyésztéshez csodálatosak a feltételek. Az északiak étele a japánok szerint kalóriadúsabbnak kell lennie, így az egész Japánra jellemző „ramen” tésztát Hokkaidón bőséges vajjal tálalják. Ugyanezen okból – magasabb energiafelhasználás – az o-nabe, a rákból, kagylókból és rózsaszín lazacból készült leves nagyon népszerű Észak-Japán prefektúráiban. (Hokkaidó vizeiben megszámlálhatatlanul sok gyönyörű lazac él).

A tokiói és jokohamai központú Kantó régiók konyhája, valamint a Kanszai régiók és a Rjúkjú-szigetek konyhája sajátos sajátosságokkal rendelkezik. A kantói szójaszósz például ízében és színében jelentősen különbözik a kanszai szójaszósztól. A pácok, a sushi és az édességek formája és íze is nagyon alapvető különbségeket mutat.

Kiotónak kitűnő konyhája van, amelynek receptjeit évezredekkel ezelőtt a császári palota szakácsai alkották meg. Nagoya a búza udon tésztájáról és az édes rizskocsonyáról híres.

A Shikoku szigetén található buddhista templomok zarándokai szeretik a fűzfát, a mandarint és a helyi tésztákat.

Kyushu szigete pedig teájáról, tenger gyümölcseiről és gyümölcseiről ismert. A kínai konyha hatása itt is érezhető.

Japánban az ételválasztást az évszak és az éghajlati övezet mellett az időjárás is befolyásolja. A forró nyári napokon a japánok igyekeznek olyan ételeket enni, amelyek hűsítő érzést keltenek. A frissesség érzését pedig véleményük szerint olyan finomságok adják, mint az angolna, a polip és a kagyló. Ezenkívül a különféle gyümölcskocsonyák is hűsítő hatásúak.

Ősszel a japánok szívesebben fogyasztanak sült gesztenyét, hajdinalisztből készült tésztát és gombát.

Késő ősszel sashimit fogyasztanak – csíkokra vágott nyers halat és 36,6 Celsius-fokra melegített szakét. A hideg téli időszakban a japánok szeretik a melegítő nabe-t. Ezt a főzeléket közvetlenül főzés közben, közvetlenül a forrásban lévő edényből öntve fogyasztják.

A forró nyári napokon pedig a szigetlakók a nabe hideg változatát, a shabu-syabut eszik.

Így télen hideg – hús, hal és melegítő italok és levesek, a nyári hőségben hideg levesek, frissítő tengeri élőlények, hideg ramen tészta és saláták.

Az elmúlt fél évszázadban a japán konyha természetesen, mint a világ bármely országának konyhája, gazdagodott a különféle gyorséttermi lehetőségekkel. Ilyenek a hamburgerek és a chipsek, a popcorn és az instant levesek. Természetesen a nemzeti hagyományok igazi ismerői ellenezték ezt az amerikanizálódási folyamatot. De a japánoknak mégsem sikerült távol tartaniuk magukat a gyorséttermi ételek alacsony tápanyagtartalmú és néha egészségtelen változataitól. De archaikus bölcsességükkel megpróbálták bizonyos mértékig „japánosítani” a tengerentúli ételeket. Így jelentek meg a tengeri moszat fűszerezésű chipsek, a szigetlakók ízlésének megfelelően megszokott tőkehúsos spagetti és a zöld teás fagylalt…..

A harmadik szabály a termék természetes, eredeti típusához való közelség.

A japán konyha abban különbözik az európai vagy akár az ázsiai konyhától, például a kínaitól, hogy nagy tiszteletet tanúsít a termékek eredeti megjelenése iránt, amelyeknek a legfrissebbnek és lehetőleg a legjobb minőségűnek kell lenniük.

A helyi szakácsok igyekeznek megőrizni a halak és zöldségek megjelenését, hogy a főzés után vizuálisan önmaguk maradjanak, azt az illúziót keltve, hogy semmi sem történt velük.

A negyedik szabály a vitaminok és ásványi anyagok megőrzése.

Nagyon fontos, hogy hogyan készítjük el az ételeket. Ez nagyban meghatározza, hogy az étel mennyi energiával töltődik fel, és milyen előnyökkel jár. A japánok úgy főznek, hogy a vitaminok és ásványi anyagok jól megmaradnak. Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet válasszuk meg. Fontos a speciális vágás is, például a zöldségek esetében. A japánok tudják, hogyan kell ezt úgy csinálni, hogy a zöldségek ne csak jobban nézzenek ki, de gyorsabban is főjenek meg. És mint tudjuk, minél kevesebb időt tölt a főzéssel, annál több vitamin és ásványi anyag marad meg a termékben.

Mindenki ismeri a vegetáriánus asztal jótékony oldalait. Rostok, vitaminok – mindez létfontosságú a szervezetünk számára. És nagyon elérhető szinte minden ember számára, függetlenül attól, hogy mennyire gazdag volt.

A japán vegetáriánus asztal változatossága meglepő a találékonyságával. Itt és saláták retek „daikon”, és uborka- sárgarépa szobrok az asztalon. A japánok vadon termő növényeket használnak, mint például a bojtorjángyökér „gobo”, gyógynövények, algák, amelyek vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak a szervezetbe. Egyszóval van mit tanulni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.