Háztartás, Tippek

Hogyan ismerjük fel a poshadt tojást: a 100 százalékos poharas trükk

Elmondjuk, hogyan ellenőrizheti otthon gyorsan és egyszerűen a tojás frissességét.

A tojásvásárlást mindig kíséri a kérdés: friss-e? Ezt nem mindig lehet a csomagoláson lévő dátum alapján megállapítani. Fontos, hogy felismerjük a lejárt tojás jeleit, hogy elkerüljük a kellemetlen egészségügyi következményeket.

Elmondjuk, hogyan ellenőrizheti otthon gyorsan és egyszerűen a tojás frissességét.

Szagolja meg a tojást

Az első és legegyszerűbb módszer a szaglás. Ha a tojás romlott, a héjon keresztül is erős, kellemetlen szagot fog érezni. Ha kétségei vannak, törje fel a tojást, és szagolja meg a tartalmát. A záptojásnak mindig jellegzetes, szúrós szaga van, amit nehéz nem észrevenni.

Ellenőrizze a tojásfehérje és a tojássárgája állagát

Törjön fel egy tojást egy tányérra, és vizsgálja meg alaposan. A friss tojásra jellemző a vastag sárgája és a homályos fehérje. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig tiszta és folyós, az biztos jele annak, hogy a tojás lejárt szavatosságú és nem fogyasztható.

Tegye a tojást vízbe

Próbálja ki a régi, jól bevált módszert – a vízpróbát. Egyszerűen mártsa a tojást egy pohár vízbe.

A friss tojások a pohár víz aljára süllyednek, és vízszintesen fekszenek.
A nem túl friss tojások egyenesen állnak, de nem úsznak teljesen. Az ilyen tojások hőkezelés után fogyaszthatók, például főzés vagy pékárukhoz való hozzáadás után.
A lejárt tojások a felszínre úsznak. Ezeket nem szabad megenni, és azonnal ki kell dobni.

Hallgassa meg a tojások hangját

Egy másik egyszerű módszer a hangvizsgálat. Fogjon egy tojást, és óvatosan rázza meg a füle közelében. Ha fröcsögést vagy kavarodást hall belülről, akkor a tojás nem friss. Idővel a tojás belsejében a nedvesség és a szén-dioxid elpárolgása miatt légzuhatag képződik, ami ezt a hangot okozza. A legjobb, ha nem eszik meg az ilyen tojást.