Háztartás, Tippek

Mielőtt elmegy nyaralni, mindenképpen tegyen egy érmét a fagyasztóba. Ez segít elkerülni, hogy romlott ételt fogyasszon

Nyaralni készül? Fagyasszon le egy érmét!

Előfordult már, hogy hazaérve a nyaralásból észrevette, hogy a digitális óra rossz időt mutat? Ha igen, akkor valószínűleg áramszünet volt, amíg Ön távol volt. Ezek az áramkimaradások időnként súlyos következményekkel járhatnak. És mi van akkor, ha nincs digitális órája? Akkor nem lehet tudni, hogy volt-e áramszünet.

Az áramszünet nem katasztrofális, de gondot okozhat a fagyasztóban

Nyaralás

Ha nyaralni megy, sok mindenre kell emlékeznie. Valakinek meg kell etetnie a háziállatot, az értéktárgyakat biztonságos helyen kell tárolni, és a házat is jól be kell zárni a betörők ellen. Nem felejtette el kikapcsolni a tűzhelyet? Alacsonyra van állítva a termosztát? Sok mindenre kell emlékeznie, ha egy hétre vagy hosszabb időre elmegy otthonról. Ezért ez a trükk, hogy tegyen egy érmét a fagyasztóba, segíteni fog, ha hazaér a nyaralásból.

Áramszünet

Ha néhány napig távol volt otthonától, és észreveszi, hogy a digitális órája más időt mutat, mint ami valójában van, akkor tudja, hogy egy ideig nem volt áram. De ha nincs digitális órája, akkor ezt nem tudhatja. Mi olyan rossz abban, ha az áramszünet alatt nem volt otthon? Nos, ha hosszabb ideig nem volt áram, a fagyasztó valószínűleg kiolvad. A benne lévő ételek kiolvadnak, ami azt jelenti, hogy a baktériumok elszaporodhatnak. Különösen, ha húst tárol a fagyasztóban, ez káros lehet az egészségére. A kiolvasztott és újra lefagyasztott hús nem csak ízre rossz, de amikor a hús kiolvad, olyan baktériumok is elszaporodhatnak, mint a szalmonella.

Okos fagyasztás

Van egy egyszerű módja annak, hogy lássuk, megromlott-e a fagyasztóban hagyott élelmiszer. Amíg távol van otthonról, soha nem tudhatja meg, hogy volt-e áramszünet. Az ilyen áramszünetek pedig veszélyesek az élelmiszerekre, mivel nem szabad újra lefagyasztani azokat az élelmiszereket, amelyek már egyszer felolvadtak a fagyasztás után. Ezek az ételek elveszítik az ízüket, megváltozik az állaguk, és ételmérgezéshez vezethetnek.

Az érme trükkje

Honnan tudhatja tehát, hogy a fagyasztóban tárolt élelmiszer még ehető-e? Töltsön meg egy csészét vízzel, tegye a fagyasztóba, és várja meg, amíg a víz megfagy. Ezután tegyen egy érmét a jégre. Amikor visszatér a nyaralásból, ellenőrizze, hogy az érme még a jég tetején van-e.

Jelentése

Érme a jég tetején: nem volt áramszünet, és az étel fogyasztható.
Érme a csésze felénél: az étel még ehető, de viszonylag gyorsan fel kell dolgozni.
Érme a csésze alján: az étel teljesen kiolvadt, és már nem fogyasztható.