Háztartás, Tippek

Milyen dolgokat nem szabad semmilyen körülmények között együtt mosni: olyan szabályok, amelyeket mindenkinek fontos tudni

Ha nem tartja be ezt a néhány szabályt, fennáll a veszélye, hogy a dolgok helyrehozhatatlanul tönkremennek, és ki kell dobni őket.

Ruhák mosásakor a legkényelmesebb, ha minden dolgot bedobunk a mosógépbe, és nem pazarolunk időt a válogatásra. De az ilyen hozzáállás negatív következményekkel járhat, mert egyes dolgokat semmiképpen sem lehet együtt mosni.

Mosás előtt érdemes különös figyelmet fordítani arra, hogy milyen dolgokat nem lehet együtt mosni. Hiszen ha a mosógép dobjában „találkoznak”, az a károsodásukhoz vezethet. Ez pedig bizonyos esetekben akár ahhoz is vezethet, hogy egyes dolgok helyrehozhatatlanul károsodnak, és ki kell dobni őket.

Értsük meg tehát, milyen dolgokat nem szabad a mosógépben kombinálni, hogy ne vezessenek azok sérüléséhez.

1) Fehér és színes ruhák

A ruhákat mosás előtt szét kell válogatni. A fehér ruhák külön mosandók a sötét és színes dolgoktól. Egyrészt azért van erre szükség, hogy a színes ruhák ne színezzék át a fehéreket. Másodszor, a fehér ruhák mosása közben fehérítőszer kerülhet a gépbe, és ha ebben az esetben színes dolgok is vannak a gépben, azok kifakulhatnak.

2) Nagyméretű és nehéz tárgyak más tárgyakkal együtt

Nem érdemes nagy és nehéz dolgokat – például kockás ágyneműt, ágytakarót – és kicsi és nem nehéz dolgokat együtt a dobba tenni. A helyzet az, hogy ilyen esetben a dolgok egyenetlenül fognak eloszlani a dobon, ami akár meghibásodáshoz is vezethet.

3) A különböző mosási igényű dolgok

Néha még az azonos színű dolgok sem moshatók együtt, ha például eltérő mosási körülményeket – eltérő mosási módot vagy hőmérsékletet – igényelnek. Ezért mosás előtt mindig figyelmesen olvassa el a címkéket.

4) Különböző mértékben szennyezett dolgok

Például a pizsamát és az erősen szennyezett munkaruhát nem szabad együtt mosni. Hiszen ha a pizsamához vagy más otthoni ruhákhoz választ gyors mosási módot, akkor a munkaruha nem lesz sokkal tisztább az ilyen mosástól.

Ráadásul a koszosabb ruhák szennyeződései könnyen átkerülhetnek a tisztább dolgokra.

5) Farmer más ruhákkal

A farmert más ruháktól, különösen a kényes ruháktól külön kell mosni, mert a farmer cipzárjai és egyéb elemei károsíthatják a többi anyagot.

6) Foszlányok más tárgyakkal

Ha egy ruhadarab szöszösödik, nem szabad együtt mosni olyan dolgokkal, amelyek vonzzák a szöszöket – mikroszálak, kordbársony stb.