Háztartás, Recept, Tippek

Hogyan fagyasszuk le a zöldbabot és őrizzük meg frissességét?

Ismerje meg, hogyan fagyaszthatja le a zöldbabot, hogy megőrizhesse a frissességét, a kertjében (vagy a termelői piacon) termett bő termésnek. Emellett azt is átnézzük, hogyan olvassza ki a legjobban, hogy ropogós maradjon.

A kert gyönyörű, de néha megterhelő – hírhedt túlültető?
Egyszerre több kiló gyönyörű zöld, sárga és lila bab is érik?

Beszéljünk arról, hogyan fagyaszthatjuk le a zöldbabot, hogy a bőséges termésből semmi se vesszen kárba. A zöldbab lefagyasztása nagyszerű módja annak, hogy biztosítsuk, hogy sokáig megmaradjon, és rengeteg zöldbab-receptben felhasználhassuk, amikor készen állunk a felolvasztásra.

Hogyan válasszunk zöldbabot a fagyasztáshoz?

Amikor gyümölcsöket és zöldségeket tervez lefagyasztani, fontos, hogy nagyon jó minőségű termékeket válasszon. Ehhez a feladathoz olyan babot kell választania, amely sima, élénk színű, hibátlan és nem túl nagy. Ha látja, hogy a babszemek megduzzadnak a hüvely belsejében, az azt jelenti, hogy a bab kezd érni, és már nem lesz olyan zsenge, mint fiatalon.

Az egyformaság is hasznos lehet. Én nem töltenék túl sok időt a babok méret szerinti válogatásával, de ha nagyjából kupacokba osztja a nagyobb és kisebb babokat, és a nagyobbakat kezdi el először főzni, akkor egyenletesebb eredményt kap.

Hogyan kell lefagyasztani a zöldbabot?

A babfagyasztás folyamata egyszerű. Öblítse le a babot, és döntse el, hogy inkább egészben hagyja-e, vagy inkább levágja a tetejét és a farkát, és egyforma darabokra vágja. Mindez attól függ, hogy később hogyan szeretné felhasználni. Én általában egészben hagyom az enyémet. Ha bármilyen hibát lát a babon, azt még a feldolgozás előtt távolítsa el.

Forraljon fel egy nagy fazék sós vizet. Ha a vizet sózzuk, a bab íze finom lesz, és egyesek szerint ez segít megakadályozni azt is, hogy a vitaminok és ásványi anyagok a babból a főzővízbe oldódjanak.

Amíg arra vár, hogy a víz felforrjon, tegyen egy szűrőt a mosogatóba, és készítsen egy szép nagy jeges fürdőt egy keverőtálban. Ezzel fogja sokkolni a babot a hideg vízben, amint elkészült a főzéssel.

Amikor a víz felforr, adja hozzá a nagyobb babot, majd körülbelül 30 másodperccel később a kisebb babot. Addig főzze, amíg a bab rendkívül élénkzöld (vagy élénksárga), majd öntse a babot a szűrőbe, rázza meg, hogy a forró víz egy részét eltávolítsa, és azonnal merítse a jégfürdőbe.

Amikor a bab kihűlt, terítse ki konyharuhára vagy papírtörlőre, amíg megszárad, majd fagyassza le egy tálcán egy rétegben. Miután megfagyott, a babot át lehet helyezni fagyasztásálló, újrazárható műanyag zacskókba vagy vákuumzáróba a hosszabb távú tároláshoz.

Tippek a zöldbab fagyasztásához

Hagyja ki a főzést: Ha siet? A megmosott és megszárított nyers zöldbabot lefagyaszthatja, de rövidebb lehet az eltarthatósági ideje. Miért? Mert a főzés denaturálja azokat az enzimeket, amelyek a termékek lebomlását okozzák. Ha mégis lefagyasztja a nyers babot, felolvasztás után mindenképpen főzze meg, mivel nyers zöldbabot nem lehet fogyasztani.

Próbálja meg a párolást: Az enyhén párolt babot is lefagyaszthatja. Ezek a babok azonban nem lesznek olyan egyenletesen megfőzve, mint a blansírozott babok, így felengedéskor nem biztos, hogy ideális lesz az állaguk.

Tartsa szemmel a dátumokat: Címkézze fel a babot (és minden mást is a fagyasztóban), hogy tudja, mikor fagyasztotta le, és hogy megfőzték-e a babot a fagyasztás előtt.

Vákuumzárja le a babot: Ez a lépés egy másik eszközt igényel, és hosszabb ideig tart a tartósítási folyamat, de nagyszerű módja annak, hogy elkerülje a csúnya fagyasztási sérüléseket, és még tovább meghosszabbítsa az élettartamát.

Hogyan kell felengedni a zöldbabot

Egyes receptek kifejezetten felolvasztott zöldbabot igényelnek, de a legtöbbször fagyasztott zöldbabot is használhat.

Ha mégis fel kell olvasztania a zöldbabot, akkor ezt biztonságosan megteheti úgy, hogy a babot egy szűrőbe önti, és hideg vízben leöblíti, amíg már nem fagyott. Egy másik lehetőség, hogy a fagyasztózacskót a zöldség felhasználása előtti napon a hűtőszekrénybe teszi. Ha siet, óvatosan olvassza fel a mikrohullámú sütőben.

Ha a babot köretként tálalom, akkor még fagyott állapotban szeretem megöntözni olajjal, és 425 fokos sütőben megsütni, vagy nagyon forró serpenyőben addig párolni, amíg egy kis színt nem kap. A babnak még mindig élénkzöldnek kell lennie, de sötét foltokkal.

A fagyasztott babot közvetlenül levesekhez, például lassú főzésű minestrone-hoz és pörköltekhez, például laktató marhapörkölthöz is adhatja, vagy felhasználhatja zöldbabos raguban!

Mikor ne használjon fagyasztott zöldbabot?

Ha a recept kifejezetten friss zöldbabot ír elő.