Kert, Tippek

5 gyakori hiba, amit a kertészek elkövetnek a forró nyári időjárás alatt

A gyepápolás a meleg időjárás alatt rendkívül fontos. Sokan ilyenkor sok hibát elkövetnek el, ami miatt a zöld növényzet nem bírja a magas hőmérsékletet.

Milyen hibákat kell elkerülni, és hogyan kell megfelelően ápolni a gyepet?

A meleg időjárás alatt minden kerti növény elsorvad egy kicsit. Leveleik hervadni kezdenek, a szirmok fokozatosan lehullanak, és a ház előtt megsárgult, perzselt fűfoltok jelennek meg. Mit tegyünk ilyen helyzetben?

Íme 5 hiba, amit a kertészek elkövetnek a forró nyár folyamán. Mindenképpen próbálja meg elkerülni őket.

A virágcserepek teljes napfényben való elhelyezése

A túlzott napsütés halálos a növények számára. Ezért a cserépben nevelteket feltétlenül árnyékos helyre kell költöztetni. Másrészt a virágcserepek fölé teríthet egy egyszerű napernyőt, hogy megóvja őket a tűző naptól.

Ne nyírja le a füvet

Meleg időben ne nyírja a füvet. Bár furcsának tűnhet, de a fűnyíró hőt termel, ami további stresszt jelent a fűnek. A fűnyírás után a fűnek azonnal szüksége van egy adag vízre, mivel a fűszálak növekedni igyekeznek.

Virágok és cserjék ültetése

A meleg időjárás alatt semmiképpen ne végezzünk új ültetéseket, és ne nyírjuk a növényeket. Ez a gyakorlat csak megemeli a talaj hőmérsékletét, és a növényeknek még a túlélésért is küzdeniük kell.

Öntözés rossz időben

Ne tegye ezt délelőtt 10 és este 6 óra között. Ekkor süti a legerősebben a nap, és a levelekre lerakódó víz csak megégetheti azokat. A legjobb, ha reggel 8 óráig vagy csak késő este öntözi a kertet és a gyepet. Fontos, hogy ne locsolja a vizet a levelekre és a szárakra. Csak a talajra kerüljön.

Túlöntözés

Ha sokáig nem esik az eső, akkor hetente egyszer öntözze meg a gyepet. Ilyenkor ügyeljen arra, hogy ne árassza el. Kiderült, hogy meleg időben körülbelül 22 liter víz elegendő minden négyzetméter gyepfelületre. Ezenkívül a szárazság idején a talaj gyakran megkeményedik. Ez megnehezíti a víz behatolását a talajba. Ennek megelőzésére próbálja meg levegőztetni a gyepet. Használjon erre a célra tüskés cipőt vagy levegőztetőt.

Milyen más technikákat ismer?