Háztartás, Tippek

5 tartósítási tipp, hogy a tojás tovább maradjon friss

A tojás alapvető élelmiszer az étrendünkben! Az azonban sosem egyértelmű, hogyan tároljuk. Például nem mindig tudjuk, hogy a hűtőben tartsuk őket vagy sem, hogy tovább elálljon! És ha szeretjük a szabad tartású tojótyúkoktól származó, extra friss tojásokat, akkor szeretnénk megőrizni ezt a frissességet és minőséget. Egyszóval örökös fejfájás, amikor a bevásárlásból hazatérve azt kell kitalálnunk, hogyan tároljuk az élelmiszert… Íme minden tanácsunk a tojás tárolására.

1) Alapvető lépések a tojásvásárlás után

Amikor hazaér, ellenőrizze, hogy egyik tojás sem tört-e el. Mindenekelőtt nézze meg őket minden szögből. Vegye figyelembe, hogy a tojások a tojásrakástól számított 28 napig fogyaszthatók. Ezért mindenképpen ellenőrizze ezt a dátumot, valamint a minőségmegőrzési időt.

2) Kerülje a héj mosását!

Soha ne mossa meg a tojásokat tárolás előtt, még akkor sem, ha csábító, és szennyeződést vesz észre rajtuk. A mosás eltávolítja a héjról a baktériumoktól védő bevonatot. Ezáltal csökken a porozitása, és a tojás gyorsan elveszíti frissességét. Ha szükséges, óvatosan megdörzsölheti a héjat egy száraz ruhával, hogy letörölje az apró szennyeződéseket! Néhányan élnek azzal a lehetőséggel is, hogy olajjal átkenik a héjat. Ezáltal légmentesebbé válik.

3) A tojás hűtőben vagy szobahőmérsékleten tartása

A hűtőszekrényt mindig tálcával árulják a tojások számára. Ez azonban feltétlenül azt jelenti, hogy a tojásokat bele kell tenni? Minden valószínűség ellenére a válasz nem! Egy brit tanulmány szerint ugyanis ez nincs hatással a baktériumok (E.coli, szalmonella stb.) tartósítására vagy szaporodására. .

Az üzletben szobahőmérsékleten tartják őket, hogy elkerüljék a hő sokkot. Ha a termelők hűtőben tárolnák őket, nem lehetnénk biztosak abban, hogy frissek maradnak (különösen a szállítás során). A tojások tehát olyan hőmérséklet-ingadozásoknak lennének kitéve, amelyek károsan hatnának a héj természetes védelmére, amíg haza nem érkeznek.

Ha már otthon vannak, a hűtőszekrényen kívül tartásuk biztonságos, és nem áll fenn az ételmérgezés veszélye. Valójában jó ötlet a hűtőszekrényen kívül tartani őket, mivel hajlamosak a nedvességet és a szagokat magukba szívni. A hűtőszekrény ezért gyorsan elronthatja az ízüket, és a friss tojást nehezebb lehet felhasználni a főzéshez. Nem fog olyan jól esni a konyhai készítményekben.

4) Mi történik, ha úgy dönt, hogy a tojást a hűtőben tartja?

Be kell tartania bizonyos feltételeket. Tartsa őket a dobozban, hegyével lefelé fordítva. Ha az erre a célra szolgáló tálcákba teszi őket a hűtőszekrényben, akkor kisebb hőhatásoknak vannak kitéve. Az ajtót többször kinyitjuk és becsukjuk. Az ott tárolt élelmiszerek valójában állandó hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve, amit a tojások nem bírnak elviselni. Mindenesetre kerülje a tojások tárolását olyan szagos élelmiszerek közelében, mint a hagyma vagy a sajt.

5) Ha kétségei vannak a tojás frissességével kapcsolatban, tesztelje le, hogy megbizonyosodjon róla

A legegyszerűbb teszt az, ha egy pohár vízbe teszi, és megnézi, hogy lebeg-e. Ha igen, akkor a héja porózus, és a benne lévő tojás már nem eléggé védett. Fennáll a veszélye annak, hogy már nem túl friss, sőt, akár lejárt szavatosságú is lehet! Ha arra gondolt, hogy rántottát, keményre főtt vagy lágyra főtt tojást készít a hűtőszekrényben már egy ideje heverő tojásokból, akkor jobb, ha inkább elkerüli őket!